Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Ξεκινούν πάλι συνομιλές μεταξύ ΕΕ και Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα

Ξεκινούν πάλι συνομιλές μεταξύ ΕΕ και Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα

Οι μεγάλες δυνάμεις θα πραγματοποιήσουν τον επόμενο γύρο των συνομιλιών με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα στις 14 Απριλίου στην Κωνσταντινούπολη.

Αυτό δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Άστον η οποία εκπροσωπεί τις έξι μεγάλες δυνάμεις, ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία, στον καθορισμό του προγράμματος των συνομιλιών με το Ιράν.

“Συμφωνήσαμε να αρχίσουμε συνομιλίες στις 14 Απριλίου στην Κωνσταντινούπολη”, σημείωσε ο εκπρόσωπος της Άστον. “Ελπίζουμε ότι αυτός ο πρώτος γύρος θα δημιουργήσει ένα χρήσιμο περιβάλλον για συγκεκριμένη πρόοδο. Βεβαίως αποσκοπούμε σε μια βιώσιμη διαδικασία”, σημείωσε.

Παράλληλα ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ ζήτησε σήμερα από τις μεγάλες δυνάμεις να επιδείξουν αυστηρότητα στις συνομιλίες τους με το Ιράν. “Αν οι 5+1 καθορίσουν ένα πιο χαμηλό όριο, ζητώντας για παράδειγμα μόνον τη διακοπή του εμπλουτισμού ουρανίου κατά 20%, αυτό σημαίνει ότι οι Ιρανοί θα έχουν κερδίσει με χαμηλό κόστος το δικαίωμα να συνεχίσουν τα στρατιωτικά τους προγράμματα, λίγο πιο αργά, αλλά χωρίς κυρώσεις”, σημείωσε ο Μπαράκ σε δηλώσεις που έκανε σήμερα στο δίκτυο CNN.

“Αυτό θα συνιστούσε απολύτως μια αλλαγή κατεύθυνσης, προς το χειρότερο”, επέμεινε. Παράλληλα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε σήμερα το Ιράν ότι επωφελείται από τις διαπραγματεύσεις αυτές “για να κερδίσει χρόνο”.

Σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους στην Ιερουσαλήμ έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Ιταλό ομόλογό του Μάριο Μόντι, ο Νετανιάχου πρόσθεσε εξάλλου ότι το Ισραήλ σκοπεύει να παρακολουθήσει με προσοχή τις συνομιλίες αυτές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο Ερντογάν υποστηρίζει το Ιράν στο θέμα των πυρηνικών

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε