Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Ξεκόλλησε παγετώνας και προκάλεσε τσουνάμι

Ξεκόλλησε παγετώνας και προκάλεσε τσουνάμι
Τσουνάμι προκλήθηκε από παγετώνα στέλνοντας στο θάνατο τρεις ανθρώπους και τραυματίζοντας 50.

 

Ένας τεράστιος παγετώνας αποκολλήθηκε από τις Άνδεις και έπεσε σε μια λίμνη στο Περού προκαλώντας τσουνάμι ύψους 23 μέτρων.
 
Ο παγετώνας γκρεμίστηκε σε μια λίμνη κοντά στην πόλη Καρουάς που απέχει περίπου 320 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Λίμα. Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι παρασύρθηκαν από το κύμα που σηκώθηκε και έχασαν την ζωή τους ενώ άλλοι 50 τραυματίστηκαν. Καταστράφηκε και μια μονάδα επεξεργασίας πόσιμου ύδατος που εξυπηρετούσε τους 60.000 κατοίκους της περιοχής.
 
Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις το τεράστιο κομμάτι του πάγου που αποκολλήθηκε από τον παγετώνα Ουαλκάν είχε διαστάσεις 500 επί 200 μέτρα. “Γλίστρησε μέσα στη λίμνη σηκώνοντας τσουνάμι που ξεπέρασε τα προστατευτικά αναχώματα τα οποία έχουν ύψος 23 μέτρα, κάτι που σημαίνει ότι το κύμα είχε ύψος 23 μέτρα”, είπε ο Πατρίσιο Βαδεράμα, ένα ειδικός στους παγετώνες.
 
Οι αρχές εκκένωσαν τις ορεινές κοιλάδες καθώς εκφράζονται φόβοι και για άλλες αποκολλήσεις.
 
Το 1970, κοντά στο Καρουάς, ένας σεισμός προκάλεσε κατολίσθηση πάγων, βράχων και λάσπης που έθαψαν την πόλη Γιουνγκάι, στους πρόποδες του όρους Ουασκαράν, σκοτώνοντας περισσότερους από 20.000 ανθρώπους.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε