Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Ξένες εταιρείες εγκαταλείπουν άρον άρον την Ιαπωνία

Αξιωματούχοι από το Τόκιο ανέφεραν ότι η ακτινοβολία στην πρωτεύουσα ήταν δέκα φορές πάνω από το κανονικό το βράδυ της Τρίτης, αλλά δεν συνιστά απειλή για την υγεία.

Ξένες εταιρείες σχεδιάζουν να απομακρύνουν το προσωπικό τους από το Τόκιο και περιοχές της βόρειας Ιαπωνίας. Η “έξοδος” αυτή έχει ήδη αρχίσει για πολλές εταιρείες και αφορά όχι μόνο τους ξένους αλλά και τους Ιάπωνες υπαλλήλους. Άλλες εξακολουθούν να παρακολουθούν την εξέλιξη της κατάστασης ενώ ορισμένες ανέφεραν ότι οι εργαζόμενοι προτιμούν να παραμείνουν στη χώρα, παρά τις ανησυχίες που εκφράζονται για την ασφάλειά τους.

Οι γερμανικές εταιρείας τεχνολογίας SAP και Infineon είναι μεταξύ αυτών που μεταφέρουν τους εργαζόμενους στα νότια, μακριά από τις κατεστραμμένες από το σεισμό και το τσουνάμι περιοχές και το “πληγωμένο” πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα.

Η SAP ανακοίνωσε ότι εκκενώνει τα γραφεία της στο Τόκιο, την Οσάκα και τη Ναγκόγια και προσφέρθηκε να μεταφέρει τους 1.100 εργαζόμενους και τις οικογένειές τους τα νότια, όπου έχει νοικιάσει ένα ξενοδοχείο. Οι υπάλληλοι μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται από εκεί, μέσω του Ίντερνετ.

Η Infineon από την πλευρά της ανέφερε ότι προτίθεται να μεταφέρει τους 100 υπαλλήλους της στα νότια, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς εμφανίζονται απρόθυμοι να φύγουν. “Πολύ λίγοι (…) αποφάσισαν να φύγουν”, είπε ένας εκπρόσωπός της.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες UBS, Deutsche Bank BNP και Societe Generale δεν έχουν ακόμη αποφασίσει αν θα προχωρήσουν σε εκκένωση, όπως και η σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία Volvo, μολονότι τα εργοστάσιά της στο Τόκιο έχουν κλείσει και κάποιοι από τους ξένους υπαλλήλους έφυγαν από τη χώρα.

Η γερμανική εταιρεία ελαστικών Continental ετοιμάζεται να απομακρύνει περίπου 100 ξένους υπαλλήλους και τις οικογένειές τους ενώ οι Ιάπωνες εργαζόμενοι θα μεταφερθούν από τις “μη ασφαλείς” περιοχές στη Χιροσίμα, όπου έχουν ετοιμάσει καταλύματα για 400 άτομα.

Η αυτοκινητοβιομηχανία Peugeot είπε ότι έδωσε τη δυνατότητα σε 230 υπαλλήλους της να φύγουν ενώ η Daimler είπε ότι έχει φροντίσει για την απομάκρυνση 60 ξένων υπαλλήλων και των οικογενειών τους.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε