Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Ξεπέρασαν τους 530 οι νεκροί στη Βραζιλία – Σκάβουν με τα χέρια να βρουν ζωντανούς

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Δίχως τέλος η τραγωδία στη Βραζιλία, όπου 532 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 13.500 έχουν μείνει χωρίς στέγη. Απρόσιτες πολλές περιοχές από τα σωστικά συνεργεία.

Οι άνδρες των σωστικών συνεργείων ανέσυραν άλλα πτώματα κάτω από τη λάσπη και τα ερείπια των σπιτιών στις πόλεις της ορεινής περιοχής Σεράνα, έξω από το Ρίο ντε Ζανέιρο. Και ο εφιάλτης δε σταματά εδώ, καθώς εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν θαμμένοι στη λάσπη και εκτιμάται ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί δραματικά.
Αγωνιώδεις οι προσπάθειες για τον εντοπισμό επιζώντων - ΦΩΤΟ REUTERS
Καθώς η μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει ότι η βροχή θα συνεχιστεί όλο το Σαββατοκύριακο, το έργο των διασωστών γίνεται ακόμη πιο δύσκολο. Σε ορισμένες από τις περιοχές που έχουν πληγεί μπορούν να φτάσουν μόνο πεζή ενώ σε κάποια σημεία σκάβουν με τα χέρια τους αναζητώντας επιζώντας γιατί τα βαριά μηχανήματα δεν μπορούν να περάσουν από τους δρόμους που έχουν μετατραπεί σε μια μάζα από λάσπη και κομμάτια ασφάλτου.
Καταστροφή παντού - ΦΩΤΟ REUTERS
Στις εικόνες που μεταδόθηκαν από το κανάλι Globo News και οι οποίες τραβήχτηκαν από ελικόπτερο διακρίνεται η φράση “Πέντε άνθρωποι παραμένουν θαμμένοι”, γραμμένη με το χέρι πάνω στα ερείπια ενός τσιμεντένιου γηπέδου που έχει καλυφθεί εν μέρει από λάσπες.

Άνδρες της στρατιωτικής αστυνομίας έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή για να διαφυλάξουν την τάξη καθώς αναφέρθηκαν λεηλασίες σε καταστήματα και σπίτια.

Οι πλημμύρες δεν έχουν επηρεάσει τις καλλιέργειες με τα κυριότερα εξαγώγιμα προϊόντα της Βραζιλίας (σόγια, ζαχαροκάλαμο, πορτοκάλια και καφές) αλλά εκτιμάται ότι έχουν προκαλέσει ζημιές αρκετών δισεκατομμυρίων δολαρίων στις υποδομές. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει ήδη αποδεσμεύσει 460 εκατομμύρια δολάρια για να καλυφθούν οι πρώτες ανάγκες και να ξεκινήσει η προσπάθεια ανοικοδόμησης.
Δύσκολα φτάνουν στον τόπο της τραγωδίας τα σωστικά συνεργεία - ΦΩΤΟ REUTERS
Στη φτωχογειτονιά Κάμπο Γκράντε, στα περίχωρα της Τερεζόπολις, ένα τείχος από νερό, λάσπη και βράχους στο μέγεθος μικρών σπιτιών κατέβηκε από την πλαγιά του βουνού θάβοντας περισσότερα από 100 σπίτια.

Η περιοχή ήταν σχεδόν έρημη, εκτός από λιγοστούς κατοίκους που παρέμειναν προσπαθώντας να περισώσουν ότι μπορούσαν και να φυλάξουν τα σπίτια τους από τους λαφυραγωγούς.
Ολόκληρες πλαγές "κατέβηκαν" και έθαψαν τα πάντα - ΦΩΤΟ REUTERS
Η τεράστια φυσική καταστροφή αποκάλυψε ωστόσο και την έλλειψη ενός συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης των κατοίκων. Την Τρίτη, πολλές ώρες προτού ξεκινήσει η καταιγίδα που έσπειρε το θάνατο, το Εθνικό Ινστιτούτο Μετεωρολογίας (Inmet) είχε επισημάνει στην υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας ότι υπήρχαν ενδείξεις για “μέτριες ή δυνατές” βροχές. Το μήνυμα αναμεταδόθηκε στους δήμους της ορεινής περιοχής του Ρίο, όμως φαίνεται ότι χάθηκε στην πορεία.

Ο σχηματισμός της καταιγίδας εντοπίστηκε επίσης από το νέο ραντάρ της δημαρχίας του Ρίο, που τοποθετήθηκε μόλις τον Δεκέμβριο. Τα δεδομένα όμως που καταγράφηκαν δεν αναλύθηκαν, ούτε μεταδόθηκαν πουθενά, γιατί δεν υπάρχουν εξειδικευμένοι τεχνικοί.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε