Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Ξυπνάει ο «κοιμώμενος γίγαντας» – Αιχμές Κίνας κατά ΗΠΑ και Ε.Ε.

ΦΩΤΟ REUTERS

«Κάντε κάτι να καθησυχάσετε τις αγορές» ζητά επιτακτικά από ΗΠΑ και Ευρώπη ο πρωθυπουργός της Κίνας, στην πρώτη αντίδραση του Πεκίνου μετά τη παγκόσμια αναταραχή στις αγορές όλου του κόσμου.

Σε δηλώσεις του μετά την τακτική συνεδρίαση του κινεζικού υπουργικού συμβουλίου ο Ουέν Τζιαμπάο υπαινισσόμενος τις κρίσεις του χρέους στις ΗΠΑ και στην ΕΕ κάλεσε τις “αρμόδιες” κυβερνήσεις να εφαρμόσουν υπεύθυνη νομισματική πολιτική και να καθυποτάξουν τα ελλείμματα.

Σε μια ένδειξη ότι η Κίνα μπορεί να υιοθετήσει λιγότερο απόλυτες θέσεις όσον αφορά την οικονομική της πολιτική, ο Ουέν χαμήλωσε τους τόνους όσον αφορά το πρόβλημα του πληθωρισμού, παραλείποντας τη συνήθη επωδό περί του ότι η καταπολέμηση του πληθωρισμού αποτελεί προτεραιότητα για το Πεκίνο.

Αντ’ αυτού, είπε πως η οικονομική πολιτική της Κίνας έχει φέρει θετικά αποτελέσματα αλλά πρέπει να εξισορροπηθούν οι κίνδυνοι για τις τιμές καθώς και για την ανάπτυξη.

“Καλούμε τις αρμόδιες χώρες να υιοθετήσουν υπεύθυνες νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές για να περιστείλουν τα ελλείμματα στους προϋπολογισμούς και να διαχειριστούν σωστά την κρίση χρέους, για να εξασφαλιστεί μια σταθερή απόδοση στις παγκόσμιες αγορές και να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών”, δήλωσε ο Ουέν, σύμφωνα με το κρατικό κινεζικό ραδιόφωνο.

“Η διεθνής κοινότητα πρέπει να βελτιώσει την επικοινωνία και το συντονισμό των μακροοικονομικών πολιτικών ώστε να πραγματωθεί μια βιώσιμη, σταθερή και ισόρροπη ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας”. “Σήμερα στις παγκόσμιες χρηματαγορές επικρατεί μεγάλη αναταραχή και οι αβεβαιότητες τραυματίζουν την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη”, συνέχισε.

Ο Ουέν ανέφερε ότι η οικονομία της Κίνας συνεχίζει να αναπτύσσεται με στέρεες βάσεις, αλλά επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει επαγρύπνηση για τους εντεινόμενους κινδύνους από τις ευμετάβλητες αγορές και την πιθανή επιβράδυνση της ανάπτυξης.

Αντίθετα με άλλες δύο περιπτώσεις τον Ιούλιο, όταν ο Ουέν τόνισε πως η προτεραιότητα της Κίνας επικεντρώνεται στο να ελεγχθεί ο πληθωρισμός, ο Ουέν απλώς είπε σήμερα πως το Πεκίνο θα πρέπει να “καταβάλει προσπάθεια να μειώσει τις τιμές” για τους καταναλωτές.

“Θα πρέπει να διαχειριστούμε σωστά την ισορροπία ανάμεσα στην διαχείριση των πληθωριστικών πιέσεων, την επιδίωξη να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη και την προσπάθεια να επαναπροσδιορίσουμε την οικονομική δομή”.

Τα σχόλια του Ουέν έγιναν μερικές ώρες μετά την δημοσιοποίηση επίσημων κινεζικών στοιχείων που έδειξαν πως ο πληθωρισμός έφθασε το 6,5% τον Ιούλιο, το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων τριών ετών, ενώ η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής μειώθηκε στο 14%.

“Ως τώρα η οικονομία της Κίνας συνεχίζει να διατηρεί την ορμή της ανάπτυξης και οι μακροοικονομικές πολιτικές εμφανίζουν θετικό αποτέλεσμα”, δήλωσε ο Κινέζος πρωθυπουργός.

Καλωσόρισε εξάλλου την δέσμευση της G20 την Δευτέρα ότι θα προβούν σε όποιες κινήσεις κριθούν απαραίτητες προκειμένου να σταθεροποιηθούν οι διεθνείς χρηματαγορές και να συνεχίσει να αναπτύσσεται η παγκόσμια οικονομία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Κλείνει μάτι” η Wall Street – Μαζικές αγορές στην Ευρώπη

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε