Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Κύκλωμα εξάρθρωσε η Interpol – Κατασχέθηκαν 1 εκατ. πλαστά φάρμακα μέσω internet

Κύκλωμα εξάρθρωσε η Interpol – Κατασχέθηκαν 1 εκατ. πλαστά φάρμακα μέσω internet

Η αξία των φαρμάκων που κατασχέθηκαν υπολογίζεται σε σχεδόν 2,6 εκατομμύρια δολάρια.

Η Ιντερπόλ ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέσχεσε περισσότερες από ένα εκατομμύριο κάψουλες πλαστών φαρμάκων που πωλούνταν στο ίντερνετ και προχώρησε στη σύλληψη 76 ανθρώπων στη διάρκεια επιχείρησής της που διήρκεσε μία εβδομάδα και έγινε σε 45 από τις χώρες μέλη της.

Η αξία των φαρμάκων που κατασχέθηκαν υπολογίζεται σε σχεδόν 2,6 εκατομμύρια δολάρια, δήλωσε η Αλίν Πλανσόν, επικεφαλής της υπηρεσίας “Λαθρεμπόριο ιατρικών προϊόντων” σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την έδρα της Ιντερπόλ στη Λιόν, στην κεντροανατολική Γαλλία.

Συνολικά 290 ιστότοποι πώλησης πλαστών φαρμάκων έκλεισαν μετά την επιχείρηση αυτή από τις 5 ως τις 12 Οκτωβρίου που ονομάστηκε Pangea 3 και γίνεται ετησίως εδώ και τρία χρόνια.

Η Πλανσόν εξέφρασε την ικανοποίησή της για τον αυξανόμενο αριθμό των χωρών που μετέχουν, ο οποίος ανέβηκε από τις 8 το 2008 σε 45 φέτος. Μεταξύ αυτών βρίσκονται η Γαλλία, το Βέλγιο, ο Καναδάς, η Ελβετία, η Κούβα, η Ρωσία και η Ταϊλάνδη.

“Δεν υπάρχει νομοθεσία που να ποινικοποιεί την παρασκευή πλαστών φαρμάκων”, σημείωσε η Πλανσόν, προσθέτοντας ότι το λαθρεμπόριο αυτό επωφελείται από το νομικό αυτό κενό στο διεθνές δίκαιο.

“Οι πιο σοκαριστικές κατηγορίες που έχουμε δει” στα φάρμακα που κατάσχονται, δεν είναι αυτών που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των στυτικών προβλημάτων, σημειώνει η υπεύθυνη της Ιντερπόλ, απαριθμώντας μια σειρά από άλλες κατηγορίες φαρμάκων που βρήκαν, όπως αντικαταθλιπτικά, φάρμακα κατά της χοληστερίνης, ακόμη και προϊόντα χημειοθεραπείας, τα οποία αγοράζονται από ασθενείς που δεν έχουν βιβλιάριο ασθενείας, ακόμη και στις ανεπτυγμένες χώρες.

Η ίδια κατέρριψε επίσης το μύθο ότι η Ασία είναι η κύρια ζώνη παρασκευής των φαρμάκων αυτών: “Όλος ο κόσμος θεωρεί την Ασία, όμως δεν είναι μόνο οι ασιατικές χώρες που τα παρασκευάζουν. Υπάρχουν τοπικές παραγωγές στη Λατινική Αμερική, στην κεντρική Ευρώπη”.

Η αγορά πλαστών φαρμάκων που πωλούνται μέσω ίντερνετ είναι “περισσότερο κερδοφόρα από το λαθρεμπόριο ναρκωτικών” με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως, κατέληξε η ίδια.

Εξάλλου η Ιντερπόλ ξεκίνησε από σήμερα εκστρατεία πρόληψης στο YouTube (http://www.youtube.com/user/INTERPOLHQ?feature=mhsn).

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε