Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Κυκλώνας Ίρμα: Ο πιο ισχυρός ever! Εκκενώνονται περιοχές στη Φλόριντα

Ίρμα

Με ανέμους που φτάνουν σχεδόν τα 300 χλμ. την ώρα, ο κυκλώνας Ίρμα είναι η πιο ισχυρή που έχει καταγραφεί ποτέ στον Ατλαντικό!

Το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων των ΗΠΑ χαρακτήρισε τον κυκλώνα Ίρμα ως έναν από τους πέντε ισχυρότερους των τελευταίων 80 ετών στον Ατλαντικό.

Τα νησιά της Καραϊβικής και οι ακτές των ΗΠΑ ετοιμάζονται πυρετωδώς για να αντιμετωπίσουν τη μανία της Ίρμα. Και μάλιστα μόλις λίγες μέρες μετά τον καταστροφικό Χάρβεϊ.

Στο Φλόριντα Κις ξεκίνησε ήδη η εκκένωση, τουριστών και κατοίκων.

Πολλοί είναι εκείνοι που είτε σπεύδουν να αγοράσουν ξύλα για να «οχυρώσουν» τα σπίτια τους είτε πετούν τα έπιπλα του κήπου στις πισίνες για να μην τα πάρει ο αέρας!

Κυκλώνας χωρίς προηγούμενο η Ίρμα

Τα γαλλικά νησιά του Αγίου Βαρθολομαίου και του Αγίου Μαρτίνου τέθηκαν σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού ενόψει του κυκλώνα Ίρμα.

Έκτακτο δελτίο της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Γαλλίας προειδοποίησε τα ξημερώματα της Τετάρτης (06.09.2017, ώρα Ελλάδας) πως η Ίρμα απειλεί τις Μικρές Αντίλλες.

«Η Ίρμα είναι ένας κυκλώνας σφοδρότητας χωρίς προηγούμενο στον Ατλαντικό», υπογραμμίζει στο δελτίο της η γαλλική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Ο ύψιστος συναγερμός που κηρύχθηκε επιβάλλει την πλήρη απαγόρευση των μετακινήσεων των πολιτών.

Άνεμοι έως 360 χλμ!

Ο κυκλώνας Ίρμα, ο οποίος “σκαρφάλωσε” στην κατηγορία 5 της κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον, το ανώτατο επίπεδο της, ίσως ενισχυθεί ακόμη περισσότερο.

Δεν αποκλείεται οι άνεμοι να έχουν ταχύτητα ακόμη και 360 χιλιομέτρων ανά ώρα, καθώς πλησιάζει απειλητικά το βόρειο τμήμα των Μικρών Αντιλλών.

Το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) των ΗΠΑ εκτίμησε ότι ο κυκλώνας έχει φθάσει ακόμη πιο κοντά στα Leeward Islands (βόρεια των Μικρών Αντιλλών).

Θα πλήξει νησιά της Καραϊβικής σήμερα Τετάρτη.

Ο «δυνητικά καταστροφικός» κυκλώνας απείχε σύμφωνα με το δελτίο του NHC περίπου 75 χλμ. ανατολικά-νοτιοανατολικά της νήσου Μπαρμπούντα, με ριπές ανέμων ταχύτητας ως και 295 χλμ. ανά ώρα.

Εκκένωση!

Ο κυκλώνας οδεύει προς το Πουέρτο Ρίκο και τις Παρθένες Νήσους.

Οι μετεωρολόγοι του NHC προβλέπουν ότι θα “χτυπήσει” τη Φλόριντα το Σάββατο.

Ήδη, η Φλόριντα έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ξεκίνησε η εκκένωση στα Φλόριντα Κις και τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι νεοτέρας.

Οι πτήσεις προς τις περιοχές που αναμένεται να πληγούν από τον κυκλώνα Ίρμα έχουν ανασταλεί, ενώ οι αρχές προτρέπουν τους πολίτες να πάνε επειγόντως σε καταφύγια.

https://www.youtube.com/watch?v=Et31PGoGM30

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Η κήρυξη κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη Φλόριντα, το Πουέρτο Ρίκο και τις Παρθένες Νήσους εγκρίθηκε και από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Στόχος διευκολυνθεί η κινητοποίηση ομοσπονδιακών πόρων για την αντιμετώπιση του ακραίου φαινομένου.

Η Ίρμα απειλεί τις ΗΠΑ μόλις μια εβδομάδα μετά το πλήγμα του κυκλώνα Χάρβεϊ στο Τέξας.

Από το πέρασμα του τυφώνα σημειώθηκαν τεράστιες καταστροφές και τουλάχιστον 42 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις