Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Κυκλώνας Ίρμα: Στους 4 οι νεκροί στον Ολλανδικό Άγιο Μαρτίνο [pics, vid]

Ίρμα - Φλόριντα

Στους 4 ανέβηκε ο αριθμός των νεκρών από το “χτύπημα” του κυκλώνα Ίρμα στο ολλανδικό τμήμα του Αγίου Μαρτίνου.

Την ανακοίνωση έκανε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε.

Σε μια πρώτη εκτίμηση την Παρασκευή, η κυβέρνηση είχε αναφέρει ότι από τον κυκλώνα δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 34 τραυματίστηκαν, οι 11 εξ αυτών σοβαρά.

Οι υλικές ζημιές τις οποίες προκάλεσε στο γαλλο-ολλανδικό νησί του Αγίου Μαρτίνου ο καταστροφικός κυκλώνας Irma είναι «τεράστιες», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Ολλανδίας χθες βράδυ.

 

«Οι ζημιές είναι τεράστιες» κι ακόμη δεν έχει υπάρξει ολοκληρωμένη αποτίμησή τους, τόνισε μιλώντας στα μικρόφωνα ολλανδικών ΜΜΕ ο Ρόναλντ Πλάστερκ, στον οποίο έχει ανατεθεί ο συντονισμός των επιχειρήσεων αρωγής εξ ονόματος της ολλανδικής κυβέρνησης.

 

Τα κέντρα υποδοχής του ολλανδικού Ερυθρού Σταυρού ήταν  κατάμεστα, καθώς πήγαν σε αυτά πολλοί περισσότεροι από όσους χωρούν όταν αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους.

Απίστευτες ζημιές

Το λιμάνι και το αεροδρόμιο στο ολλανδικό τμήμα του νησιού του Αγίου Μαρτίνου υπέστησαν μεγάλες καταστροφές, σύμφωνα με το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων.

Ισχυρές βροχοπτώσεις αναμένεται να συνεχίσουν να εκδηλώνονται τις επόμενες ώρες και αυτές ενδέχεται να προκαλέσουν κατολισθήσεις, γεγονός που θα σημάνει «επιπρόσθετες επιπλοκές», σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό.

 

Στο Facebook ο βασιλιάς της Ολλανδίας Βίλεμ-Αλεξάντερ και η βασίλισσα Μάξιμα είχαν απευθυνθεί στους κατοίκους του Αγίου Μαρτίνου, του Αγίου Ευσταθίου και του Σάμπα, που «επλήγησαν από μια καταστροφική δύναμη της φύσης».

«Όλα τα θύματα του κυκλώνα Ίρμα βρίσκονται στις καρδιές μας», ανέφεραν.

Καταστροφές στο 95% από την Irma

Το γαλλικό τμήμα του γαλλο-ολλανδικού νησιού του Αγίου Μαρτίνου έχει «καταστραφεί κατά το 95%» από τον κυκλώνα Ίρμα, όπως είχε δηλώσει ο Ντανιέλ Γκιμπς, πρόεδρος του τοπικού αυτοδιοικητικού συμβουλίου.

«Πρόκειται για μια τεράστια καταστροφή. Το 95% του νησιού είναι κατεστραμμένο. Έχω υποστεί σοκ. Είναι συνταρακτικό», δήλωσε ο πρόεδρος του συμβουλίου μιλώντας μέσω κινητού τηλεφώνου στο Radio Caraïbes International.

Νωρίτερα ο Ερίκ Μερ, ο νομάρχης της Γουαδελούπης, έκανε λόγο για «τουλάχιστον έξι νεκρούς» στο γαλλικό τμήμα του Αγίου Μαρτίνου μετά το πέρασμα του κυκλώνα Ίρμα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις