Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Κυκλώνας Ίρμα: Την Τρίτη στον Άγιο Μαρτίνο ο Μακρόν

Γαλλοι

Στον Άγιο Μαρτίνο θα μεταβεί την Τρίτη ο Εμανουέλ Μακρόν. Το νησί υπέστη σοβαρές καταστροφές και θρήνησε νεκρούς μετά το σαρωτικό πέρασμα του κυκλώνα Ίρμα.

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε να ταξιδέψει τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη για τον Αγίο Μαρτίνο. Θα φθάσει εκεί την Τρίτη το πρωί. Θα περάσει την ημέρα στη νήσο ώστε να μπορέσει να συναντηθεί με κατοίκους (…) και αξιωματούχους που εκλέγονται στη νήσο» δήλωσε ο Ζεράρ Κολόμπ από το Μέγαρο των Ηλυσίων, έπειτα από μια σύσκεψη που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο.

Το προεδρικό μέγαρο είχε ανακοινώσει από την Πέμπτη το ταξίδι του Εμανουέλ Μακρόν στις πληγείσες περιοχές «μόλις θα καταστεί δυνατό προκειμένου να μην εμποδίσει τις επιχειρήσεις διάσωσης και μόλις οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν».

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Γαλλία επέκριναν τη γαλλική κυβέρνηση για τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης και ιδίως σχετικά με το επίπεδο προετοιμασίας κι ετοιμότητας των κρατικών υπηρεσιών ενόψει του κυκλώνα. Πολλοί είναι εκείνοι που ζητούν να συγκληθεί κοινοβουλευτική επιτροπή η οποία θα εξετάσει το θέμα.

Απαντώντας στην κριτική αυτή, ο υπουργός Εσωτερικών διατύπωσε την εκτίμηση ότι «το Κράτος, από την αρχή, αντιμετώπισε την κατάσταση». «Όμως όταν πνέουν άνεμοι, οι ριπές των οποίων φθάνουν τα 380 χιλιόμετρα την ώρα, είναι προφανές» ότι αντιμετωπίζεις μια πρωτοφανή καταστροφή, όπως αυτή που είδαμε, συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Δεν είναι ώρα για διαμάχες. Είναι ώρα δράσης» τόνισε ο Κολόμπ.
Τουλάχιστον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν στον Αγίο Μαρτίνο από την Ίρμα, οι δέκα στο γαλλικό τμήμα και οι τέσσερις στο ολλανδικό τμήμα της νήσου.
Το ύψος των ζημιών που προκάλεσε ο κυκλώνας στην περιοχή εκτιμάται στα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις