Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Κύμα κακοκαιρίας σαρώνει τη νοτιοανατολική Ευρώπη – Ενας νεκρός στη Βουλγαρία

Σφοδρό κύμα κακοκαιρίας με ισχυρές χιονοπτώσεις πλήττει τη Ρουμανία και άλλες χώρες της κεντρικής και νοτιανατολικής Ευρώπης. Οδηγίες της ελληνικής πρεσβείας στο Βουκουρέστι για του Ελληνες που βρίσκονται εκεί ή σκοπεύουν να ταξιδέψουν.

Ένας άνδρας πέθανε από το πολικό ψύχος στη Βουλγαρία, όπου οι σφοδρές χιονοθύελλες έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις συγκοινωνίες, στην ηλεκτροδότηση και στα σχολεία, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Σε ορισμένα μέρη οι χιονοστιβάδες φτάνουν σε ύψος τριών μέτρων στη βόρεια Βουλγαρία και τη νότια Ρουμανία, όπου οι χιονοθύελλες συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα. Ο νεκρός στη Βουλγαρία βρέθηκε σε χώρο στάθμευσης στη Σόφια, μετέδωσε ο βουλγαρικός ραδιοσταθμός χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

Η περιοχή του Ρούσε ήταν αυτή που επλήγη περισσότερο στη χώρα, σύμφωνα με τις βουλγαρικές υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, ενώ λόγω της χιονοθύελλας οι αρχές έκλεισαν σημαντική γέφυρα στο Δούναβη ανάμεσα στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Επίσης οι υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας δεν λειτουργούν σε ορισμένες περιοχές της Βουλγαρίας και περίπου 75 χωριά δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα. Επιπλέον οι αρχές έκλεισαν το λιμάνι του Μπουργκάς, ενώ ακυρώθηκαν επίσης ορισμένες πτήσεις.

Στη Ρουμανία οι αρχές αναγκάστηκαν να αναθέσουν στο στρατό τη διάσωση εκατοντάδων ταξιδιωτών που παγιδεύτηκαν στο χιόνι, το οποίο έφτασε μέσα σε ένα 24ωρο το ένα μέτρο, προκαλώντας τον εκτροχιασμό ενός τρένου και το κλείσιμο αυτοκινητοδρόμων και λιμανιών, όπως και τη ματαίωση πτήσεων.

Η αστυνομία και τα πληρώματα των ασθενοφόρων έχουν σώσει 1.300 ανθρώπους μέχρι στιγμής, αλλά 900 εξακολουθούν να βρίσκονται παγιδευμένοι στα αυτοκίνητα τους, δήλωσε εκπρόσωπος των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Ρουμανίας. Οι αρχές απαγόρευσαν την κυκλοφορία στους δύο κύριους αυτοκινητοδρόμους της χώρας έως ότου βελτιωθεί ο καιρός.

Ο πρωθυπουργός Έμιλ Μποκ δήλωσε ότι προτεραιότητα είναι η διάσωση των επιβατών που έχουν εγκλωβιστεί σε ένα λεωφορείο στην κομητεία Γκιουργκίου, στα σύνορα με τη Βουλγαρία. “Θα χρησιμοποιήσουμε τα θωρακισμένα οχήματα του στρατού για να σώσουμε ζωές”, δήλωσε ο Μποκ σε έκτακτη κυβερνητική συνεδρίαση.

Η ελληνική πρεσβεία στο Βουκουρέστι συνιστά σε όσους Έλληνες βρίσκονται στη γείτονα ή επιθυμούν να ταξιδέψουν σε αυτή μέσα στις επόμενες ημέρες, να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως αναγκαίες.
Τονίζεται ότι, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προγνώσεις, τις επόμενες ημέρες και τουλάχιστον μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, η μέγιστη θερμοκρασία στη Ρουμανία δεν θα ξεπεράσει τους 8 βαθμούς Κελσίου υπό το μηδέν.

Ενα τρένο με 123 επιβάτες που εκτελούσε δρομολόγιο από περιοχή της Μαύρης Θάλασσας προς το Βουκουρέστι εκτροχιάστηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας όταν έπεσε σε χιονοστιβάδα, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν θάνατοι ή τραυματισμοί.

Επιπλέον τέσσερα λιμάνια της χώρας στη Μαύρη Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένου αυτού στην Κωστάντζα, έκλεισαν σήμερα λόγω των σφοδρών ανέμων και της χιονοθύελλας.

Σχεδόν 500 μικρές πόλεις, κυρίως στη νότια Ρουμανία, δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα και περίπου 30 τοπικές και διεθνείς πτήσεις από το κύριο αεροδρόμιο του Βουκουρεστίου ματαιώθηκαν, ενώ άλλες είχαν καθυστέρηση έως και τριών ωρών, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Η κατάσταση είναι επίσης “πολύ σοβαρή” στη Σερβία, σύμφωνα με τον επικεφαλής των υπηρεσιών αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων Πρέντραγκ Μάριτς.

“Ορισμένες επιχειρήσεις διάσωσης πραγματοποιούνται αυτήν την ώρα και προσπαθούμε να φτάσουμε σε ανθρώπους που παραμένουν εγκλωβισμένοι στο χιόνι”, προσέθεσε. “Υπάρχουν πολλά προβλήματα τώρα στη Σερβία, λόγω του χιονιού και των ισχυρών ανέμων”.

Οι αναχωρήσεις λεωφορείων στη νότια και τη δυτική Σερβία ματαιώθηκαν, ενώ τα τρένα σημειώνουν καθυστερήσεις και τα σχολεία παρέμειναν κλειστά για δεύτερη ημέρα.

Το χιόνι και οι ισχυροί άνεμοι έχουν προκαλέσει ζημιές στις γραμμές ηλεκτρικού ρεύματος σε διάφορες περιοχές στη δυτική και την κεντρική Σερβία, αφήνοντας χιλιάδες ανθρώπους χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ανακοίνωσε παράλληλα η σερβική εταιρεία παροχής ηλεκτρικού ρεύματος EPS.

Την ίδια στιγμή στη Βοσνία μια σημαντική γραμμή παροχής ηλεκτρικού ρεύματος υπέστη βλάβη, προκαλώντας μπλακάουτ σε πολλές πόλεις και χωριά.

Προβλήματα στις συγκοινωνίες προκάλεσε η σφοδρή κακοκαιρία και στο Κόσοβο οπου η αδιάκοπη χιονόπτωση συνεχίζεται από την Τρίτη.

Τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν έως τη Δευτέρα ενώ η εκπρόσωπος της αστυνομίας του Κοσόβου Σάμπριε Καμπέρι είπε ότι οι οδικές αρτηρίες είναι προσπελάσιμες, αλλά η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μετ΄ εμποδίων.

Διαβάστε

Κακοκαιρία σαρώνει τη χώρα – Θα χιονίσει ακόμη και στην Αθήνα!

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε