Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Κύμα καύσωνα σαρώνει Ευρώπη και Βαλκάνια

ΦΩΤΟ REUTERS

Δεν είναι μόνο η Ελλάδα που… ψήνεται από τον καύσωνα. Ανάλογη η κατάσταση στην Ιταλία όπου έχει σημάνει συναγερμός αλλά και στη βαλκανική χερσόνησο.

Η ιταλική υπηρεσία πολιτικής προστασίας απηύθυνε προειδοποίηση για καύσωνα επιπέδου 3, του υψηλότερου δηλαδή, για 18 μεγάλες πόλεις της χερσονήσου, μεταξύ των οποίων η Ρώμη και το Μιλάνο, ενώ το υπουργείο Υγείας έθεσε στη διάθεση των πολιτών μια δωρεάν τηλεφωνική γραμμή.

Η κατάσταση αναμένεται ότι θα επιδεινωθεί αύριο Σάββατο, όταν 21 από τις 27 ιταλικές πόλεις που περιλαμβάνονται στο δίκτυο μετεωρολογικής παρακολούθησης, θα βρεθούν σε κατάσταση συναγερμού επιπέδου 3.

Από την Τεργέστη, τη Βενετία, τη Βερόνα ή τη Γένοβα, ως τη Νάπολη, θα σημειωθούν υψηλές θερμοκρασίες, κατά περίπου 5 βαθμούς υψηλότερες από τη μέση θερμοκρασία της εποχής, ενώ θα επικρατεί και υγρασία, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Στο επίπεδο συναγερμού 3 οι επικίνδυνες μετεωρολογικές συνθήκες συνεχίζονται για τρεις ημέρες ή περισσότερο σε μια πόλη, καθιστώντας απαραίτητη τη λήψη μέτρων πρόληψης για τις πληθυσμιακές ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο. Έτσι στη Ρώμη η μέγιστη θερμοκρασία θα είναι γύρω στους 42-43 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις από διάφορα μέσα ενημέρωσης.

Το υπουργείο Υγείας έθεσε στη διάθεση του πληθυσμού μια δωρεάν τηλεφωνική γραμμή από την οποία μπορούν να παίρνουν συγκεκριμένες πληροφορίες για τα μέτρα προστασίας. Οι υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο να εκδηλωθούν πυρκαγιές, προσθέτει η υπηρεσία πολιτικής προστασίας. Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές υπηρεσίες, το κύμα καύσωνα θα υποχωρήσει από την Κυριακή.

Συναγερμός και στα Βαλκάνια

Στο Μπαρ του Μαυροβουνίου η θερμοκρασία έφτασε στους 30 βαθμούς Κελσίου, σε πολλές περιοχές της Σερβίας το θερμόμετρο δείχνει 36 βαθμούς Κελσίου και στην ΠΓΔΜ 38 βαθμούς. Στην Κροατία, στο εσωτερικό της Δαλματίας το θερμόμετρο έδειξε 39 βαθμούς Κελσίου, στο Λάστοβο 32 βαθμούς Κελσίου, στο Ντουμπρόβνικ 31 βαθμούς Κελσίου και στο Ζάγκρεμπ 28 βαθμούς Κελσίου. Οι κλήσεις για παροχή πρώτων βοηθειών στο κέντρο άμεσης βοήθειας του Ζάγκρεμπ αυξήθηκαν κατά 20%.

Κύμα καύσωνα πλήττει και τη Σλοβενία με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται στους 35 βαθμούς Κελσίου, ενώ αξιωματούχοι από το γραφείο του Συνηγόρου του Πολίτη για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων διενεργούν ελέγχους σε ιδρύματα για να διαπιστώσουν αν οι ασθενείς στα νοσοκομεία και οι κρατούμενοι στις φυλακές είναι προστατευμένοι από τη ζέστη.

Κατά τον έλεγχο κρίθηκε ότι η θερμοκρασία στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Σλοβενίας, το UCK Λιουμπλιάνας, ήταν τόσο υψηλή που αποτελούσε κίνδυνο για την υγεία των νοσηλευόμενων και οι αξιωματούχοι του γραφείου του Συνηγόρου του Πολίτη απέστειλαν αναφορά στον αρμόδιο επιθεωρητή.

Η υψηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε ήταν 29,9 βαθμοί Κελσίου στην ορθοπεδική κλινική και η χαμηλότερη, 28,2 βαθμοί Κελσίου στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Οι κρατούμενοι στα σωφρονιστικά καταστήματα επίσης αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη ζέστη, καθώς η χαμηλότερη θερμοκρασία στο κτίριο των φυλακών της Λιουμπλιάνας ήταν 29,4 βαθμοί Κελσίου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε