Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Κύμα ψύχους «γονατίζει» την Ευρώπη – Έφτασαν τους 29 οι νεκροί!

Στους δρόμους του Βερολίνου τα εκχιονιστικά - ΦΩΤΟ REUTERS
Στους δρόμους του Βερολίνου τα εκχιονιστικά - ΦΩΤΟ REUTERS

Ο χιονιάς επελαύνει, σαρώνοντας τα πάντα στο πέρασμά του. Έχει στοιχίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε τουλάχιστον 29 ανθρώπους και προκαλεί σημαντικά προβλήματα στις μεταφορές.

18 άτομα έχασαν τη ζωή τους στην Πολωνία, 4 στην Τσεχία, 4 στη Λιθουανία και 3 στη Γερμανία. Τα περισσότερα θύματα στην Πολωνία ήταν άνθρωποι που δεν είχαν σταθερή κατοικία και βρίσκονταν υπό την επήρεια οινοπνευματωδών ποτών.

Στη Γερμανία τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια της νύχτας σε τροχαία που προκλήθηκαν από τις σφοδρές χιονοπτώσεις και τον πάγο, ενώ η θερμοκρασία αναμένεται σήμερα να πέσει έως και στους -20 βαθμούς Κελσίου σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Στην Τσεχία, ένας 47χρονος βρέθηκε νεκρός χθες το βράδυ από το κρύο σε εργοστάσιο στα προάστια της Πράγας, σύμφωνα με την αστυνομία. Πρόκειται για το τέταρτο θύμα του κύματος ψύχους σε ένα 24ωρο. Στη Λιθουανία, το κύμα ψύχους προκάλεσε το θάνατο δύο ανδρών, όπως και ενός άνδρα και μίας γυναίκας που ήταν άστεγοι.

Δύσκολοι καιροί για ταξιδιώτες

Για πολλοστή μέρα συνεχίζονται τα προβλήματα στις αερομεταφορές, με δεκάδες πτήσεις να ακυρώνονται. Αν και το αεροδρόμιο της Βαρσοβίας λειτουργούσε με διακοπές, πολλές πτήσεις ακυρώθηκαν. Στην Πράγα, το αεροδρόμιο έκλεισε για έξι ώρες τα ξημερώματα και περίπου 40 πτήσεις ακυρώθηκαν.
Δύσκολοι καιροί για αστυνομικούς - ΦΩΤΟ REUTERS
Πολλές πτήσεις ματαιώθηκαν και πολλές είχαν καθυστέρηση στα αεροδρόμια της Φρανκφούρτης, του Μονάχου και του Βερολίνου. Στη γερμανική πρωτεύουσα υπήρξαν προβλήματα και στις οδικές και τις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες.

Στη Φρανκφούρτη εκατοντάδες επιβάτες τρένου αναγκάστηκαν να διανυκτέρευσαν στο σιδηροδρομικό σταθμό, καθώς το ταξίδι τους προς τα ανατολικά της χώρας ματαιώθηκε λόγω του χιονιού.

Στην Ολλανδία υπήρξε κυκλοφορική συμφόρηση σε συνολικά 400 χιλιόμετρα οδικών αρτηριών και αυτοκινητοδρόμων λόγω της χιονόπτωσης.
Δύσκολοι και για ταξιδιώτες... - ΦΩΤΟ REUTERS
Στη Βρετανία το αεροδρόμιο του Γκάτγουϊκ, το δεύτερο πιο πολυσύχναστο της χώρας, θα παραμείνει κλειστό έως τουλάχιστον τις 06:00 ώρα Γκρίνουϊτς (08:00 ώρα Ελλάδος) της Παρασκευής. Το αεροδρόμιο του Εδιμβούργου αναμένεται να ξανανοίξει έως τις 16:00 ώρα Γκρίνουϊτς (18:00 ώρα Ελλάδος) σήμερα αφού είχε κλείσει χθες καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Πάρκο στη Φρανκφούρτη «ντυμένο» στα λευκά - ΦΩΤΟ REUTERS
Παράλληλα η σιδηροδρομική υπηρεσία Eurostar, η οποία συνδέει τη Βρετανία με τη Γαλλία και το Βέλγιο, ανακοίνωσε ότι θα λειτουργεί με “σημαντικά μειωμένο χρονοδιάγραμμα σήμερα”. Θα υπάρχουν καθυστερήσεις έως και 90 λεπτών και μερικά δρομολόγια θα ματαιωθούν.
Καλαί: το χιόνι έφτασε κυριολεκτικά μέχρι τη θάλασσα! - ΦΩΤΟ REUTERS
Στη Γαλλία η κρατική σιδηροδρομική εταιρεία SNCF ενημέρωσε τους επιβάτες ότι προβλέπονται καθυστερήσεις περίπου μιας ώρας σε πολλές υπηρεσίες της και η ματαίωση δύο δρομολογίων στα δέκα από το Παρίσι προς τη νοτιοανατολική Γαλλία.
Ουρές χιλιομέτρων στο Ντόρτμουντ - ΦΩΤΟ REUTERS
Τέλος στην Ελβετία, το αεροδρόμιο Κουαντρέν της Γενεύης ξανάνοιξε σήμερα μετά τις χειρότερες χιονοπτώσεις εδώ και δεκαετίες, οι οποίες είχαν επιβάλει το κλείσιμό του για σχεδόν 36 ώρες. Εκατοντάδες επιβάτες παρέμειναν για μια δεύτερη νύχτα χθες στο αεροδρόμιο ή σε καταλύματα της πολιτικής προστασίας.

Και ενώ η κεντρική και βόρεια Ευρώπη πλήττεται από τις χειρότερες χιονοπτώσεις των τελευταίτων ετών, τα Βαλκάνια πλημμυρίζουν! Ο Δρίνος και ο Νερέτβα υπερχείλισαν και προβλήματα σημειώθησαν σε Σερβία και Κροατία. Μόνο στην Ελλάδα ο Θεός ξέχασε το καλοκαίρι!

Διαβάστε επίσης
Συνεχίζεται η επέλαση του χιονιά στην Ευρώπη – Στους 25º C στην Ελλάδα!
Πλημμύρισε ο Δρίνος, προβλήματα σε Σερβία και Κροατία

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε