Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

«Κυνικός τρομοκράτης ο Μπρέιβικ» είπε ο δικηγόρος του

«Κυνικός τρομοκράτης ο Μπρέιβικ» είπε ο δικηγόρος του

Να μην κρίνουν παράφρονα τον Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ για να του δώσουν την ευκαιρία να αναλάβει την ευθύνη για τις πράξεις του ζήτησε ο συνήγορος του μακελάρη της Νορβηγίας.

Οι πράξεις του Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ διαπράχτηκαν από έναν “κυνικό τρομοκράτη” υποκινούμενο από τις εξτρεμιστικές του απόψεις και κατά συνέπεια ο κατηγορούμενος έχει ικανότητα καταλογισμού, δήλωσε σήμερα ο συνήγορός του, Γκέιρ Λίπεσταντ, ζητώντας ο πελάτης του να αθωωθεί ή να του επιβληθεί η επιεικέστερη δυνατή ποινή.
“Είναι η τρομοκρατία, με απόλυτο κυνισμό και χωρίς ενδοιασμούς, που υποκινεί περισσότερο από ό,τι άλλο τις πράξεις του”, είπε ο Λίπεσταντ για τον δράστη της διπλής επίθεσης στις 22 Ιουλίου του περασμένου χρόνου που στοίχισε τη ζωή σε 77 ανθρώπους.
Ολοκληρώντας την αγόρευσή του ο Λίπεσταντ ανέφερε το αίτημα του Μπράιβικ να αθωωθεί για τις χειρότερες πράξεις βίας που έχουν σημειωθεί στη Νορβηγία μετά τον ΄Β Παγκόσμιο Πόλεμο καθώς ο πελάτης του έκρινε ότι δρούσε “από ανάγκη” για να προστατεύσει τη Νορβηγία.
Νομικοί ειδήμονες και ο ίδιος ο Λίπεσταντ έχουν αμφισβητήσει το ενδεχόμενο το δικαστήριο να δεχτεί αυτό το επιχείρημα. Επομένως ο Λίπεσταντ επικεντρώθηκε στα στοιχεία τα οποία στηρίζουν το επιχείρημα του Μπράιβικ να κριθεί ένοχος.
Η νορβηγική εισαγγελία ζήτησε χθες τον εγκλεισμό του Μπράιβικ σε ψυχιατρική κλινική , κρίνοντας ότι είναι ψυχωτικός και δεν ήταν ποινικά υπεύθυνος όταν δολοφόνησε 77 ανθρώπους πέρυσι.
Αν οι δικαστές καταλήξουν σε διαφορετικό συμπέρασμα όσον αφορά την ψυχική υγεία του Μπράιβικ, η εισαγγελία πρότεινε να καταδικαστεί σε ασφαλιστική κράτηση 21 ετών, γεγονός που σημαίνει ότι – αφού εκτίσει ποινή κάθειρξης 21 ετών (η μέγιστη ποινή που μπορεί να επιβληθεί στη Νορβηγία) – θα κρατείται σε ένα κοινωνικό-ιατρικό-δικαστικό κέντρο για όσο διάστημα θεωρείται επικίνδυνος, επεσήμανε χθες ο εισαγγελέας Σβέιν Χόλντερ.
Μια πρώτη ομάδα από διορισμένους από το δικαστήριο ψυχιάτρους κατέληξε ότι ο Μπράιβικ ήταν νομικά παράφρων και ότι οι πράξεις του πυροδοτήθηκαν από αυταπάτες και επιθυμία για βία.
Ο Λίπεσταντ αντέκρουσε αυτό το επιχείρημα ρωτώντας γιατί ο Μπράιβικ πέρασε τόσα χρόνια γράφοντας αυτό που αποκάλεσε μανιφέστο “αν δεν είχε κάποιο πολιτικό σχέδιο”.
“Γνώριζε ότι οι δολοφονίες θεωρούνται απαγορευτικές για τον πολιτισμό μας…Επέλεξε να δολοφονήσει. Αυτό είναι που κάνουν οι τρομοκράτες. Διεκδικούν το δικαίωμα. Ο σκοπός δικαιολογεί τα μέσα. Ετσι σκέφτεται ένας τυπικός τρομοκράτης”.
Μια δεύτερη ομάδα ψυχιάτρων που κατέληξε ότι ο Μπράιβικ είναι ποινικά υπεύθυνος για τις πράξεις του, “τις εξέτασαν μέσα από ένα ακροδεξιό πολιτιστικό πλαίσιο και εισήλθαν στο μυαλό του τρομοκράτη”, είπε ο Λίπεσταντ.
Δύο επιζήσαντες των επιθέσεων και τρεις συγγενείς θυμάτων είναι προγραμματισμένο να καταθέσουν αργότερα σήμερα στο δικαστήριο, ενώ ο ίδιος ο Μπράιβικ έχει ζητήσει να μιλήσει προτού ολοκληρωθεί η συνεδρίαση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αποφασίστηκε ο εγκλεισμός του Μπράιβικ σε ψυχιατρική κλινική

Στο τελικό στάδιο η δίκη του Μπράιβικ – Στη φυλακή ή σε ψυχιατρική κλινική;

Ο Μπρέιβικ κατέθετε, ο δικαστής έπαιζε… πασιέντζα! (VIDEO)

“Δεν θα ασκήσω έφεση αν κριθώ υπέυθυνος” λέει ο μακελάρης της Νορβηγίας

“Έτσι μας εκτελούσε ο Μπρέιβικ”

Αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζεται ο μακελάρης

Πέταξαν παπούτσι στον Μπρέιβικ! – «Δολοφόνε, να πας στην κόλαση»

Τα θύματα του μακελειού στη Νορβηγία πέθαναν αμέσως!

Έτσι έζησα τον τρόμο – Μαρτυρίες των θυματων του Μπρέιβικ

Μπρέιβικ: ‘Ηθελα να σκοτώσω 564 ανθρώπους!

Σοκάρει ξανά ο Μπρέιβικ: Ήθελε να απαγάγει και να αποκεφαλίσει online την πρώην πρωθυπουργό

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε