Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Κύπρος: Προς ψήφιση άλλα 25 μνημονιακά νομοσχέδια

Κύπρος: Προς ψήφιση άλλα 25 μνημονιακά νομοσχέδια

Μετά την ψήφιση των τριών εφαρμοστικών νομοσχεδίων του μνημονίου στην Κύπρο,  ξεκίνησε η μελέτη των υπολοίπων 25, με επείγουσες διαδικασίες, και τον υπουργό Οικονομικών, Βάσο Σιαρλή, να απευθύνει δραματική έκκληση στους βουλευτές να μην επιφέρουν αλλαγές σε αυτά.

Ο κ. Σιαρλή προειδοποίησε, ότι ενδεχόμενες αλλαγές θα έχουν ως αποτέλεσμα η Κύπρος «να χάσει το τρένο της σωτηρίας της οικονομίας» και ανέφερε πως «τώρα είναι η ώρα να αποτρέψουμε τον τρομακτικό κίνδυνο της καταστροφής».

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η Κύπρος αναμένεται να εξασφαλίσει δάνειο 17,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσό το οποίο φθάνει στο 100% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, αλλά, δεν γνωρίζει πότε θα δοθούν τα χρήματα. Επίσης, εκτίμησε ότι το επιτόκιο θα κυμαίνεται περίπου στο 2,5%, ενώ, αν υπήρχε δυνατότητα δανείου από τις αγορές το επιτόκιο θα ήταν περίπου στο 5%.

Ο κ. Σιαρλή τόνισε ότι η ψήφιση των υπόλοιπων 25 μνημονιακών νομοσχεδίων που προγραμματίζεται για την ερχόμενη Τετάρτη, θα ενδυναμώσει τη θέση της Κύπρου στο Eurogroup, στις 13 Δεκεμβρίου και επανέλαβε ότι θα ακολουθήσουν δύσκολες μέρες, αφού εξακολουθούν να υπάρχουν αξιώσεις από διάφορες χώρες, κυρίως, στο θέμα της ιδιωτικοποίησης ημικρατικών οργανισμών (δημόσιας ωφελείας).

Προσέθεσε, δε, ότι αν τα νομοσχέδια εγκριθούν ως έχουν, η Κύπρος θα έχει την υποστήριξη των 35 μελών της διαπραγματευτικής ομάδας της τρόικας, τα οποία συνέταξαν μαζί με Κύπριους τεχνοκράτες όλα τα νομοσχέδια.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι το τελικό ποσό για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αναμένεται να ξεκαθαρίσει το ερχόμενο καλοκαίρι, ενώ, το απόγευμα η εταιρεία Pimco θα ανακοινώσει ένα προσωρινό ποσό, το οποίο, όπως είπε, ενδεχομένως να είναι ψηλότερο από το πραγματικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βγήκαν στους δρόμους οι Κύπριοι για το μνημόνιο

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε