Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Κύπρος: Στις 25 Αυγούστου στη Βουλή το πακέτο μέτρων

Υπο την απειλή νέας υποβάθμισης η Βουλή συνέρχεται εκτάκτως για να συζητήσει το πακέτο μέτρων της Κυβέρνησης.

Η νέα υποβάθμιση της Κυπριακής οικονομίας, για την οποία προειδοποίησε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard and Poors, θα εξαρτηθεί εν πολλοίς, από την πορεία του πρώτου πακέτου μέτρων της κυβέρνησης στη Βουλή, δήλωσαν  κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, οι κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών υπέδειξαν ότι αυτή η προϋπόθεση είναι καταγεγραμμένη στην έκθεση που δημοσιοποίησε ο οίκος αξιολόγησης, θέτοντας την 25η Αυγούστου ως το χρονικό όριο λήψης αποφάσεων κατά πόσον θα προβεί ή όχι σε νέα υποβάθμιση της Κυπριακής Οικονομίας.

Στις 25 Αυγούστου θα συνέλθει εκτάκτως η Βουλή για να συζητήσει το πακέτο μέτρων της Κυβέρνησης.

Κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι εμπειρογνώμονες των Standard and Poors βρίσκονται σε διαρκή επαφή με το νέο υπουργό Κίκη Καζαμία και στελέχη του υπουργείου.

Ο κ. Καζαμίας ανέλυσε στους ειδικούς διεξοδικά όλα τα μεγέθη της κυπριακής οικονομίας και τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η Κύπρος για εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, μέσω των μέτρων που έχουν κατατεθεί στη Βουλή.

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης υποστήριξε στην ανακοίνωσή του ότι λόγω της αποχώρησης του ΔΗΚΟ η κυβέρνηση βρίσκεται σε δυσμενέστερη θέση, για την άμεση προώθηση δημοσιονομικών μέτρων στη Βουλή.

Με αφορμή την προειδοποίηση για υποβάθμιση, η αντιπολίτευση επέκρινε και την κυβέρνηση για την άρνησή της να προχωρήσει σε πιο αποφασιστικά και αποτελεσματικά μέτρα εξυγίανσης της οικονομίας.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, σε ανακοίνωσή του χαρακτήρισε την ανακοίνωση των “Standard and Poors”τελευταία προειδοποίηση για την πορεία και την προοπτική της κυπριακής οικονομίας.

Τα δημόσια οικονομικά αξιολογούνται πλέον ως μη βιώσιμα και ζητείται η λήψη πειστικών μέτρων, με έμφαση στον περιορισμό των δημοσίων δαπανών. Μετά την ξεκάθαρη αυτή τοποθέτηση, η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να αντιληφθεί ότι η επιλογή της να προτείνει μαζική αύξηση της φορολογίας, αντί του περιορισμού των δαπανών, δεν πείθει κανέναν, ούτε στο εσωτερικό ούτε στο εξωτερικό”, αναφέρει η ανακοίνωση του ΔΗΣΥ.

Το ΔΗΣΥ εκτιμά ότι η μαζική αύξηση της φορολογίας θα πλήξει την ανάπτυξη, την απασχόληση και το σύνολο των πολιτών, χωρίς να επιλύσει οποιοδήποτε από τα σοβαρά προβλήματα της οικονομίας.

Ταυτόχρονα, εκφράζει την ετοιμότητα να συνεργαστεί με το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, για την υιοθέτηση διαρθρωτικών μέτρων κατεπειγόντως, ώστε να περιοριστούν οι δημόσιες δαπάνες.

“Μόνο έτσι θα διασωθεί η κυπριακή οικονομία, η οποία έχει οδηγηθεί από την κυβέρνηση και το ΑΚΕΛ στο χείλος της καταστροφής” , αναφέρει ο ΔΗΣΥ στην ανακοίνωσή του.

Το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ τονίζει ότι τα οικονομικά προβλήματα δεν επιλύονται με ημίμετρα και ασπιρίνες.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ Σοφοκλής Σοφοκλέους κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν τόλμησε και δεν έλαβε αμέσως αποφάσεις και είπε ότι δεν χρειάζονται ξένοι οίκοι αξιολόγησης για να επιβεβαιώσουν τα αυτονόητα.

“Ο λαός για πρώτη φορά νιώθει την κρίση που ταλαιπωρεί κάθε νοικοκυριό”, είπε ο κ. Σοφοκλέους, καλώντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να πάρει αποφάσεις.

Το Ευρωπαϊκό Κόμμα σε ανακοίνωσή του, υπογραμμίζει ότι η προειδοποίηση του Οίκου Αξιολόγησης αποτελεί το τελευταίο καμπανάκι κινδύνου για την επικειμένη κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας.

Επίσης τονίζει ότι η προειδοποίηση συνιστά αμφισβήτηση της ικανότητας της κυπριακής κυβέρνησης να περάσει τα αναγκαία μέτρα λιτότητας, που θα μειώσουν τα ελλείμματα και θα ανορθώσουν την οικονομία του τόπου.

Επικρίνει ταυτόχρονα τον πρόεδρο Χριστόφια ότι τίναξε στον αέρα τη συμφωνία της κομμάτων-κυβέρνησης της 15ης Ιουλίου, που όπως αναφέρει, είχε επιτευχθεί η αναγκαία πολιτική συναίνεση και ενότητα, που θα μπορούσε να πείσει τους οίκους αξιολόγησης και τις ξένες αγορές.

Με αφορμή την ανακοίνωσή των Standard and Poors το Κίνημα Οικολόγων ζήτησε τη διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών εκλογών, αναφέροντας ότι έχει επιβεβαιωθεί η ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης που να διαθέτει πλειοψηφία στη Βουλή και μεταξύ του λαού.

“Υπό τις παρούσες συνθήκες και με δεδομένη την άρνηση του προέδρου της Δημοκρατίας και του ΑΚΕΛ να αποδεχτούν την πρόταση για κυβέρνηση ενότητας, μοναδική επιλογή είναι οι πρόωρες προεδρικές εκλογές, για το καλό της χώρας και του λαού”, δήλωσε η γενική γραμματέας των Οικολόγων , Ιωάννα Παναγιώτου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε