Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Κυρώσεις στη Β. Κορέα λόγω της εκτόξευσης πυραύλου

Κυρώσεις στη Β. Κορέα λόγω της εκτόξευσης πυραύλου

Η Επιτροπή θα πρέπει να παραδώσει τον κατάλογο στο Συμβούλιο Ασφαλείας μέσα στις επόμενες 15 ημέρες.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε σήμερα να εντείνει τις κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας, μετά την εκτόξευση ενός πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ, προειδοποιώντας ότι θα αντιδράσει εκ νέου, στην περίπτωση μιας νέας δοκιμής πυρηνικών ή βαλλιστικών όπλων εκ μέρους της.

Υπενθυμίζοντας ότι ο ΟΗΕ είχε ήδη επιβάλει κυρώσεις το 2006 και το 2009, το Συμβούλιο αποφάσισε να “προσαρμόσει” τα μέτρα σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ. Για το λόγο αυτό ζήτησε από τον Επιτροπή Κυρώσεων του ΟΗΕ να συμπληρώσει και να ολοκληρώσει τον κατάλογο με τα ονόματα των ατόμων ή των εταιρειών που θα αποτελέσουν αντικείμενο του εμπάργκο.

Στο ψήφισμά του, που υιοθετήθηκε ομόφωνα, το Συμβούλιο καταδικάζει την εκτόξευση του πυραύλου, μια πράξη που, όπως σημειώνει, συνιστά “σοβαρή παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ” (της 1718 και της 1874) που απαγορεύουν στη Βόρεια Κορέα να δοκιμάσει πυρηνικούς ή βαλλιστικούς πυραύλους. Ζητά επίσης από την Πιονγκγιάνγκ να σεβαστεί το μορατόριουμ στις εκτοξεύσεις πυραύλων και να εγκαταλείψει το πυρηνικό πρόγραμμά της.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε