Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Λάδι στην φωτιά ρίχνει ο Ερντογάν

REUTERS
Ο Τούρκος πρωθυπουργός θα συναντηθεί σήμερα με τη νέα ηγεσία του Καΐρου και θα συμμετάσχει σε συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου. “Παρών” και από τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Αμπάς. Συναγερμός στο Τελ Αβίβ για τον κίνδυνο απομόνωσης

Λάδι στη φωτιά που έχει ανάψει το τελευταίο διάστημα στις σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ, με αφορμή την έκθεση Πάλμερ για την επιδρομή των Ισραηλινών στο Μαβί Μαρμαρά, αλλά και τις εξελίξεις στο Παλαιστινιακό, ρίχνει η σημερινή προγραμματισμένη συνάντηση του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την πολιτική ηγεσία της Αιγύπτου.
 
Στο μεταξύ οι τόνοι παρέμειναν υψηλοί και χθες, ιδιαίτερα μετά την αποκάλυψη ότι η τουρκική ηγεσία θεωρούσε την επέμβαση των Ισραηλινών στο Μαβί Μαρμαρά ως “αιτία πολέμου”, αλλά και αφότου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξή του στην αιγυπτιακή εφημερίδα “Αλ Σουρούκ” χαρακτήρισε το Ισραήλ ως “κακομαθημένο παιδί” που όχι μόνο “ασκεί κρατική τρομοκρατία εναντίον των Παλαιστινίων, αλλά έχει αρχίσει να ενεργεί και ανεύθυνα, αφού δεν θέλει να αναγνωρίσει τα λάθη του ή ότι ο κόσμος γύρω του αλλάζει”.
 
Ο Τούρκος πρωθυπουργός, ο οποίος έφτασε αργά χθες το βράδυ στο πλαίσιο της περιοδείας του στις χώρες της “Αραβικής Ανοιξης” (Αίγυπτος, Τυνησία Λιβύη), θα συναντηθεί σήμερα με τον αρχιστράτηγο Μοχάμεντ Χουσεϊν Τανταβί, τον Αιγύπτιο πρωθυπουργό Εσάμ Σαράφ και θα συμμετάσχει στη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου, ενώ αύριο θα συναντηθεί με τον Πατριάρχη της Εκκλησίας των Κοπτών Χριστιανών της Αιγύπτου Σενούντα τον Γ΄, θα παρευρεθεί στα εγκαίνια ενός τουρκικού πολιτιστικού κέντρου και εν συνεχεία θα παρευρεθεί σε γεύμα με τον Εσάμ Σαράφ και Τούρκους και Αιγυπτίους επιχειρηματίες.
 
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι παρών στη συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου θα είναι και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος στη συνέχεια θα συναντηθεί και με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον με θέμα την προσπάθεια για αναγνώριση του ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους από τον ΟΗΕ. Κατά τη συνάντηση του Τούρκου πρωθυπουργού με τον Εσάμ Σαράφ αναμένεται να υπογραφεί συμφωνία για τη δημιουργία ενός στρατηγικού συμβουλίου για τη συνεργασία των δύο χωρών καθώς επίσης και οικονομικές και εμπορικές συμφωνίες.
 
Η κίνηση αυτή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς επίσης και οι επισκέψεις του τις επόμενες ημέρες στην Τυνησία και τη Λιβύη, που σύμφωνα με τους αναλυτές σκοπό έχουν να ενδυναμώσουν τον ρόλο που παίζει η Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή, έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στο Ισραήλ, που αισθάνεται την απειλή της απομόνωσης.
 
Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του αναπληρωτή πρωθυπουργού και υπουργού στρατηγικών υποθέσεων της ισραηλινής κυβέρνησης, Μοσέ Γιαλόν, ο οποίος κάλεσε τον Τούρκο πρωθυπουργό να αλλάξει την πορεία που έχει πάρει, αφού “δεν έχουμε κανένα συμφέρον να χειροτερεύσουν οι σχέσεις μας με την Τουρκία και ανησυχούμε ότι αυτή η συμπεριφορά (σ.σ. της Τουρκίας) θα ενθαρρύνει τις τρομοκρατικές οργανώσεις”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ερντογάν: αιτία πολέμου η επέμβαση στο “Μαβί Μαρμαρά”

“Μπορεί να έχει ο Ερντογάν,αντισυμβατικά όπλα”;

Οι Τούρκοι στήνουν σκηνικό πολέμου στη Μεσόγειο!

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε