Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

Λαγκάρντ: Φίλος μου ο Σόιμπλε κι ας διαφωνούσαμε για το «κούρεμα» της Ελλάδας

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Η Κριστίν Λαγκάρντ δεν έκρυψε ποτέ τις διαφωνίες με την πολιτική λιτότητας της Γερμανίας ή με τους χειρισμούς της ευρωζώνης στο θέμα της Ελλάδας.

Και δεν το έκρυψε ούτε στη συνέντευξη που έδωσε στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit. Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ χαρακτήρισε «φιλική» τη σχέση της με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, παρά τις διαφωνίες τους στο ζήτημα του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους. «Είναι φίλος ο κ. Σόιμπλε», είπε η και πρόσθεσε: «Δεν συμφωνούμε πάντα σε όλα τα σημεία, αλλά τον σέβομαι».

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου υποστηρίζει, εξάλλου, ότι οι οικονομικές εξελίξεις στην ευρωζώνη θα είναι το 2013 θετικότερες. Η Κριστίν Λαγκάρντ περιμένει αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης στην ευρωζώνη και σε αυτό θα συμβάλει η βελτίωση της οικονομικής συγκυρίας παγκοσμίως.

«Πιστεύουμε ότι θα ενταθεί η δυναμική της παγκόσμιας οικονομίας. Από την Κίνα, τις ΗΠΑ και άλλες γοργά αναπτυσσόμενες οικονομίες έρχονται θετικότερα αναπτυξιακά μηνύματα», τόνισε χαρακτηριστικά η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, διευκρινίζοντας ότι προϋπόθεση για τη «στροφή» είναι να εφαρμόσει η Ευρώπη τα κατάλληλα πολιτικά μέτρα.

«Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους», επισημαίνει η Κριστίν Λαγκάρντ, προειδοποιώντας για τις αρνητικές συνέπειες που θα είχαν ενδεχόμενα φιλόδοξα μέτρα λιτότητας στη Γερμανία.

«Η γερμανική κυβέρνηση μπορεί να ακολουθήσει βραδύτερους ρυθμούς σε σχέση με άλλες χώρες στην εκτέλεση του σταθεροποιητικού της προγράμματος» λέει η επικεφαλής του ΔΝΤ, προσθέτοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα αντιμετωπισθούν τα αντιαναπτυξιακά φαινόμενα που προκύπτουν από τα μέτρα λιτότητας στις χώρες της κρίσης. Η αναφορά αυτή της Κριστίν Λαγκάρντ παραπέμπει στην φημολογία που θέλει το Βερολίνο να ετοιμάζει πακέτο λιτότητας.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ επαναλαμβάνει ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ θα πρέπει να είναι έτοιμο να λειτουργεί, ενώ υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία συγκρότησης της τραπεζικής ένωσης.

Δεν κρύβει ότι πολλές φορές είναι δύσκολη η δραστηριοποίηση του ΔΝΤ στην Ευρώπη. «Ήταν μια πρόκληση, καθώς πρέπει να ενεργούμε από κοινού με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και να αναζητούμε συναινέσεις», υπενθυμίζει η κα Λαγκάρντ και προσθέτει ότι στο μέλλον «δεν θα είναι απαραίτητο να δραστηριοποιείται οικονομικά το ΔΝΤ σε όλες τις περιπτώσεις».
Θα υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες το ΔΝΤ θα επικεντρώνει τη δραστηριότητα του στην εποπτεία των προγραμμάτων προσαρμογής, διευκρινίζει η Κριστίν Λαγκάρντ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γερμανία: Στο 41% το κόμμα της Μέρκελ, σύμφωνα με δημοσκόπηση

Κάποιοι ”έσβησαν” 600 ονόματα από την πρώτη λίστα Λαγκάρντ – Τι ψάχνουν οι οικονομικοί εισαγγελείς

Λαγκάρντ για τη δόση: Τον Ιανουάριο θα εισηγηθώ την εκταμίευση των 3,4 δισ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε