Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Λάσπη βγάζει πλέον, το υποθαλάσσιο κοίτασμα πετρελαίου στο Μεξικό…

Υποβρύχια κάμερα δείχνει ότι από το ρήγμα βγαίνει πλέον λάσπη. ΦΩΤΟ REUTERS
Υποβρύχια κάμερα δείχνει ότι από το ρήγμα βγαίνει πλέον λάσπη. ΦΩΤΟ REUTERS

 “Μόνο λάσπη” μοιάζει να βγαίνει από το υποθαλάσσιο κοίτασμα πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού, 6 ώρες μετά την έναρξη της προσπάθειας να “σφραγιστεί”, δηλώνει στέλεχος της BP.

 

 

Ο Νταγκ Σατλς, ανώτατο στέλεχος της BP Plc, δήλωσε χθες Τετάρτη ότι φαίνεται πως μόνο λάσπη, και όχι πετρέλαιο, βγαίνει πλέον από το υποθαλάσσιο κοίτασμα πετρελαίου στο οποίο είχε σημειωθεί ρήγμα με αποτέλεσμα τεράστια ποσότητα αργού να διαρρεύσει στον Κόλπο του Μεξικού, περίπου έξι ώρες μετά την έναρξη της προσπάθειας να κλείσει το ρήγμα με έγχυση σκυροδέματος.
 
“Αυτό που βλέπετε να βγαίνει από την κορυφή αυτού του αγωγού είναι πιθανότατα λάσπη”, είπε ο Σατλς σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε από επιχειρησιακό κέντρο στη Λουιζιάνα. “Δεν μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε πλήρως διότι δεν έχουμε κάνει δειγματοληπτικό έλεγχο. Και ο μόνος τρόπος για να μάθουμε εάν επιτύχαμε είναι να σταματήσει η ροή”.
 
Οι κάτοικοι σε ολόκληρη την πληγείσα περιοχή παρακολουθούν με αγωνία το βίντεο που μεταδίδεται μετά την έναρξη της διαδικασίας, που η BP αποκαλεί “top kill”. Η προσπάθεια να σταματήσει η διαρροή πετρελαίου επικεντρώνεται στο να εγχυθούν τόνοι λάσπης και σκυροδέματος στο “πηγάδι” ώστε να σταματήσει να βγαίνει από αυτό πετρέλαιο και αέριο.
 
Ο Σατλς και η ναύαρχος της ακτοφυλακής των ΗΠΑ Μέρι Λάντρι εξέφρασαν συγκρατημένη αισιοδοξία για το αποτέλεσμα της προσπάθειας να σταματήσει η διαρροή που άρχισε μετά από την έκρηξη στην εξέδρα απάντλησης αργού την 20ή Απριλίου. Η διαρροή απειλεί το οικοσύστημα σε ολόκληρο τον Κόλπο του Μεξικού και μεγάλο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας σε τέσσερις πολιτείες των ΗΠΑ.
 
“Είμαστε εδώ ήδη πολύ καιρό και έχουμε αποπειραθεί πολλά πράγματα”, είπε ο Σατλς στην πόλη Ρόμπερτ, στη Λουιζιάνα. “Νομίζω ότι απλά χρειάζεται να δούμε ποια θα είναι τα αποτελέσματα τις επόμενες 24 ώρες”.
 
Στόχος είναι να σταματήσει η ροή του πετρελαίου τόσο ώστε να είναι δυνατή η “σφράγιση” του κοιτάσματος με τη χρήση σκυροδέματος.
 
Το συγκεκριμένο είδος λάσπης, που έχει κατασκευαστεί ειδικά για την βιομηχανία πετρελαίου, έχει διπλάσιο βάρος από το νερό και διοχετεύεται στο “πηγάδι” του κοιτάσματος με ειδικούς συμπιεστές ισχύος 30.000 ίππων.
Τέλος προβλήματα υγείας εμφάνισαν μέλη πληρωμάτων αλιευτικών σκαφών που συμμετείχαν στην επιχείρηση καθαρισμού της πετρελαιοκηλίδας.

Τα 125 αλιευτικά σκάφη που είχαν επιστρατευθεί για να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις καθαρισμού της πετρελαιοκηλίδας ανοικτά των ακτών της Λουιζιάνας ανακλήθηκαν, καθώς τέσσερα μέλη των πληρωμάτων εμφάνισαν προβλήματα υγείας, ανακοίνωσε η αμερικανική ακτοφυλακή.

Τα άτομα αυτά που επέβαιναν σε τρία αλιευτικά σκάφη “δήλωσαν ότι υπέφεραν από ναυτίες, ιλίγγους, πονοκεφάλους και πόνους στον θώρακα…κανένας άλλος δεν ανέφερε συμπτώματα, αλλά αποφασίσαμε την ανάκληση για προληπτικούς λόγους”, δήλωσε ο επικεφαλής της ακτοφυλακής. 

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε