Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Λαβρόφ για Βόρεια Κορέα: Η Ρωσία δεν θέλει πόλεμο!

Λαβρόφ
Φωτογραφία Αρχείου: Reuters

Ξεκάθαρος ήταν ο Σεργκέι Λαβρόφ σε τηλεφωνική του συνομιλία με τον Ρεξ Τίλερσον, σχετικά με την Βόρεια Κορέα. Όλο το χρονικό του γεωπολιτικού θρίλερ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, μίλησε τηλεφωνικά με τον Αμερικανό ομόλογό του Ρεξ Τίλερσον. Αυτό που του διεμήνυσε ήταν… ξεκάθαρο: “Η Μόσχα θεωρεί «αντιπαραγωγική και επικίνδυνη» την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στην Βόρεια Κορέα“.

Πιο ξεκάθαρα δεν θα μπορούσε να το πει πως η Ρωσία δεν επιθυμεί να εμπλακεί στα… παιχνίδια με τα κουμπιά. Παιχνίδια στα οποία ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Κιμ Γιονγκ Ουν έχουν γίνειτις τελευταίες εβδομάδες… πρωταθλητές.

Λαβρόφ για Βόρεια Κορέα: Όχι στρατιωτική λύση!

«Ο Λαβρόφ υπογράμμισε ξανά την απουσία εναλλακτικών από τις πολιτικούς και διπλωματικούς οδούς για να ξεπεραστούν οι εντάσεις στην χερσόνησο της Κορέας και την ανάγκη αποφυγής οποιονδήποτε στρατιωτικών μέτρων που μπορεί να έχουν απρόβλεπτες συνέπειες», ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου.

«Η Ρωσία πιστεύει ότι η άσκηση πίεσης στη Βόρεια Κορέα με την επιβολή επιπλέον κυρώσεων είναι αντιπαραγωγική και επικίνδυνη», πρόσθεσε το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Λαβρόφ

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας συστήνει… ψυχραιμία

Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τζιμ Μάτις, δήλωσε: Η Ουάσινγκτον διαθέτει ακόμη διπλωματικές λύσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης με τη Βόρεια Κορέα. Όλα αυτά λίγες ώρες έπειτα από ένα tweet που ανήρτησε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κρίνοντας ότι «το να μιλάμε δεν είναι η απάντηση».

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους εάν συμφωνεί πως τα διπλωματικά μέσα των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της κρίσης με τη Βόρεια Κορέα έχουν εξαντληθεί, ο Μάτις απάντησε: «όχι». Η απάντηση αυτή ήρθε λίγο πριν από μια συνάντηση με τον ομόλογό του της Νότιας Κορέας Κιμ Κουάν-τζιν στο Πεντάγωνο.

«Δεν ξεμένουμε ποτέ από διπλωματικές λύσεις. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε και ο υπουργός κι εγώ μοιραζόμαστε την ευθύνη να φροντίσουμε για την προστασία των χωρών μας, των λαών μας και των συμφερόντων μας», συμπλήρωσε ο Τζιμ Μάτις.

Ο… κακός χαμός νωρίτερα με το tweet του Τραμπ για την Βόρεια Κορέα

Μόνο ανησυχία προκαλεί το τελευταίο tweet του Ντόναλντ Τραμπ αναφορικά με την κρίση που έχει ξεσπάσει με την Βόρεια Κορέα. Σε αυτό, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ απευθυνόμενος ουσιαστικά στον Κιμ Γιονγκ Ουν, λέει: «Οι ΗΠΑ μιλούν με τη Βόρεια Κορέα και της πληρώνουν λεφτά από εκβιασμούς επι 25 χρόνια. Τα λόγια δεν είναι η απάντηση!»

ΔΕΙΤΕ ΤΟ TWEET

Και αυτή η αντίδραση του Προέδρου των ΗΠΑ εντείνει την ανησυχία ότι η διπλωματία δεν παίζει τον πρώτο ρόλο πλέον ανάμεσα στις εμπλεκόμενες χώρες.

Τα εφιαλτικά σενάρια μετά τα “πειράματα” από την Βόρεια Κορέα

Σύμφωνα με ειδικούς σε γεωπολιτικά θέματα που μίλησαν στο RT, η Νότια Κορέα μπορεί να μετατραπεί σε έρημο, ακόμα και χωρίς την χρήση πυρηνικών. Παράλληλα, και άλλες χώρες μπορεί να δεχθούν στο έδαφός τους έναν αδέσποτο πύραυλο.
«Αν δεν επιλυθεί γρήγορα η κρίση στην ανατολική Ασία τότε πολλές χώρες θα ζουν με τον εφιάλτη μιας πιθανής έκρηξης ενός “πυρηνικού ηφαιστείου”». Αυτό δηλώνει ο καθηγητής Ασιατικών Σπουδών, Georgy Toloraya.

Προσθέτει ότι αν οι ΗΠΑ επιλέξουν να λύσουν την κρίση δια της στρατιωτικής οδού τότε θα υπάρξουν αντίποινα από την Βόρεια Κορέα του Κιμ Γιονγκ Ουν. Το σίγουρο φαίνεται να είναι ότι τη νύφη θα πληρώσει η Νότια Κορέα που θα μετατραπεί σε έρημο!

Μάλιστα, συνεχίζει τονίζοντας ότι η Βόρεια Κορέα δεν χρειάζεται να κάνει επίθεση με πυρηνικά όπλα εναντίον της Νότιας Κορέας για να την εξαφανίσει από τον χάρτη. Αρκεί, να πλήξει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Νότιας Κορέας και αυτό θα συμβεί από μόνο του. Υπάρχουν 30 τέτοιες εγκαταστάσεις στα σύνορα με την Βόρεια Κορέα.

Ανέβασε το βίντεο ο Κιμ!

Νωρίτερα, ο Κιμ Γιονγκ Ουν μας ταλαιπώρησε λίγο αλλά τελικά έδωσε στην δημοσιότητα το βίντεο με την εκτόξευση του πυραύλου. Αυτό έγινε όπως πάντα μέσω του κρατικού καναλιού. Εκτός από το βίντεο, ανέβασε και φωτογραφίες από τον πύραυλο που πέρασε πάνω από την Βόρεια Ιαπωνία.

Αυτή είναι η εικόνα που στέλνει προς τα έξω η Πιονγκγιάνγκ, δίνοντας μέσα από το επίσημο πρακτορείο της, στη δημοσιότητα τις εικόνες του Μεγάλου Ηγέτη της να παρακολουθεί την εκτόξευση.

Βόρεια Κορέα Βόρεια Κορέα Βόρεια Κορέα Βόρεια Κορέα

Ήταν ακόμη ένα μήνυμα προς τη Δύση, μαζί με την ανακοίνωση πως προετοιμάζεται για πόλεμο και εξακολουθεί να απειλεί το νησί Γκουάμ. Σημειώνεται πως το Γκουάμ αποτελεί αμερικανικό έδαφος στον Ειρηνικό, όπου οι ΗΠΑ διατηρούν στρατιωτική βάση.

Βόρεια Κορέα

Η νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου, υπό το βλέμμα του Κιμ Γιονγκ Ουν και αυτή φυσικά, έγινε ως απάντηση από τη Βόρεια Κορέα στις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Νότιας Κορέας – ΗΠΑ. Αυτό ανέφερε το επίσημο πρακτορείο της χώρας, KCNA.

Βόρεια Κορέα

Και φυσικά, φιλοξενεί και δηλώσεις του Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος και πάλι απειλεί. «Η πρόσφατη δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου, όπως και σε αληθινό πόλεμο, αποτελεί το πρώτο βήμα της στρατιωτικής επιχείρησης του Λαϊκού Στρατού της Κορέας στον Ειρηνικό και ένα βαρυσήμαντο πρελούδιο στην αναχαίτηση του Γκουάμ», δήλωσε ο Βορειοκορεάτης ηγέτης.

Βόρεια Κορέα Βόρεια Κορέα

Η Βόρεια Κορέα είχε απειλήσει να εκτοξεύσει τέσσερις πυραύλους Hwasong-12 στη θάλασσα στα ανοιχτά του Γκουάμ στις αρχές του Αυγούστου, αφότου ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η Πιονγκγιάνγκ θα αντιμετωπίσει “φωτιά και οργή” εάν απειλήσει τις ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις