Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

“Λεπενίζει” ο Μακρόν! Διώχνει από το Ελιζέ τους δημοσιογράφους

“Λεπενίζει” ο Μακρόν! Διώχνει από το Ελιζέ τους δημοσιογράφους

Όταν και στον πρώτο και στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, η Μαρίν Λε Πεν “πετούσε” έξω από το αρχηγείο της δημοσιογράφους συγκεκριμένων μέσων, είχε προκληθεί σάλος. Τώρα που σχεδόν το ίδιο κάνει ο Εμανουέλ Μακρόν, ευτυχώς δεν είναι… απλά Παρασκευή.

Είναι η σειρά του νέου προέδρου της Γαλλίας να τα… ακούσει από τα media, μετά την απόφασή του να διαμηνύσει ότι η κυβέρνηση είναι εκείνη που θα επιλέξει τους δημοσιογράφους που θα καλύπτουν θέματα της προεδρίας. Ο Μακρόν θέλει να ελέγξει τις διαρροές και να μη γίνει Ολάντ. Καλά κάνει, αλλά το κάνει με λάθος τρόπο.

Ο Μακρόν διεμήνυσε ότι στους διαδρόμους του προεδρικού μεγάρου δεν θα επιτρέπεται πλέον, όπως γινόταν επί Ολάντ, να κυκλοφορούν οι δημοσιογράφοι. Την Πέμπτη (18.05.2017) στην πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου, οι δημοσιογράφοι κρατήθηκαν έξω από την καγκελόπορτα του Ελιζέ.

Η ενημέρωση θα είναι ελεγχόμενη ήταν το μήνυμα του Μακρόν και φυσικά στη Γαλλία προκλήθηκε σάλος. Και μιλάμε για έναν άνθρωπο που δέχτηκε επί οκτώ μήνες να είναι καλωδιωμένος και να φορά μικρόφωνα πάνω του και να τον καταγράφουν οι κάμερες σε κάθε του βήμα κατά την προεκλογική περίοδο. Όταν λοιπόν είχε ανάγκη τη δημοσιότητα, ήταν ευπρόσδεκτη. Τώρα που είναι πρόεδρος, τα πράγματα άλλαξαν. Je suis désolé Emanuel, δεν πάει έτσι.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η απόφαση του Μακρόν να επιλέξει τους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στο ταξίδι του στο Μάλι, όπου επισκέπτεται τους Γάλλους στρατιώτες. Να είναι δηλαδή οι συντάκτες Άμυνας αυτοί που θα συνοδεύσουν τον πρόεδρο και όχι οι πολιτικοί συντάκτες. Μόνο 25 δημοσιογράφους ήθελε ο πρόεδρος να πάρει μαζί του και μοιραία κάποιοι έμειναν εκτός.

Και φυσικά τα γαλλικά ΜΜΕ δεν το άφησαν έτσι. Όπως όταν η Λε Πεν απέκλεισε δημοσιογράφους, κάποιες εφημερίδες όπως η Liberation, την μποϊκόταραν. Σήμερα, 15 ΜΜΕ “στέλνουν” ανοιχτή επιστολή στον νέο πρόεδρο και έχουν κι εκείνοι ένα μήνυμα για εκείνον: Δεν είναι δουλειά του Ελιζέ να επιλέγει ποιοι δημοσιογράφοι θα καλύπτουν συγκεκριμένα θέματα. Αυτή είναι η δουλειά των διευθυντών και των εκδοτών.

«Δεν μπορεί να αποφασίζει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να αποφασίζει τη δουλειά των δημοσιογράφων. Κανείς από τους προκατόχους σας δεν το έκανε. Την ώρα που υπάρχει αυξανόμενη δυσπιστία για τα media, το να επιλέγετε ποιος θα καλύψει τις μετακινήσεις σας προκαλεί περισσότερη σύγχυση ανάμεσα στην επικοινωνία και τη δημοσιογραφία και είναι κίνδυνος για τη Δημοκρατία» αναφέρει μεταξύ άλλων το κοινό κείμενο που υπογράφουν δημοσιογράφοι από: AFP, BFM TV, Europe 1, Le Figaro, France Info, France Inter, Liberation, JT M6, Mediapart, Le Monde, Le Parisien, Le Point, RFI, RMC, Télérama, TF1.

Την υπογράφουν επίσης:
Jean-Philippe Baille, διευθυντής του RTL
Christophe Deloire, γενικός γραμματέας των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα
Guillaume Dubois, διευθυντής L’Express
Johan Hufnagel, διευθυντής της Libération
Laurent Joffrin, διευθυντής έκδοσης της Libération
Luc Bronner, διευθυντής Le Monde
Frédéric Barreyre, διευθυντής του France Culture
Nassira El Moaddem, διευθύντρια του Bondy Blog
Michel Field, υπεύθυνος France Télévisions
Jean-Marc Four, διευθυντής του France Inter
Eric Kervellec, διευθυντής France Info
Edwy Plenel, διευθυντής Mediapart

Με πληροφορίες από Le Monde και huffingtonpost.fr

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε