Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Λετονία: Νίκη των κεντροδεξιών προβλέπουν τα έξιτ πολ

Λετονία: Νίκη των κεντροδεξιών προβλέπουν τα έξιτ πολ

Ο κεντροδεξιός κυβερνητικός συνασπισμός φαίνεται ότι κερδίζει με άνεση τις βουλευτικές εκλογές, συγκεντρώνοντας ποσοστό 61,73%, σύμφωνα με τα πρώτα έξιτ πολ που δόθηκαν στη δημοσιότητα, αφού έκλεισαν οι κάλπες.

Παρά τα δρακόντεια μέτρα λιτότητας που επέβαλε ο πρωθυπουργός Βάλντις Ντομπρόφσκις, οι Λετονοί ενέκριναν το πρόγραμμά του, δίνοντάς του τη δυνατότητα να παραμείνει επικεφαλής του κυβερνητικού συνασπισμού. Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση η Ενότητα του 39χρονου Ντομπρόφσκις αναδεικνύεται πρώτο κόμμα, με ποσοστό 33,48%.

Άλλη δημοσκόπηση προέβλεψε ότι η Ενότητα θα κερδίσει τις εκλογές με ποσοστό 33,58%, ενώ συνολικά τα κόμματα που μετέχουν στην κυβέρνηση αποσπούν ποσοστό 55,1%.

Και οι δύο δημοσκοπήσεις φέρουν στη δεύτερη θέση το αντιπολιτευόμενο μειονοτικό ρωσικό κόμμα της αριστεράς, με ποσοστά που κυμαίνονται από 21,8% έως 29,8%.

Οι επενδυτές θεωρούν τον πρωθυπουργό Βάλντις Ντομπρόβσκις εγγυητή του προγράμματος λιτότητας και οποιοδήποτε άλλο κυβερνητικό σχήμα αντιμετωπίζεται ως επισφαλές.

Η Λετονία, μία χώρα 2,2 εκατομμυρίων κατοίκων, που μπήκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ το 2004, είδε την οικονομία της να κατακρημνίζεται κατά 18% το 2009 και η συμφωνία με το ΔΝΤ για την παροχή στήριξης έχει στόχο τη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού, την αποφυγή της υποτίμησης του νομίσματος και τη σταδιακή ανάκαμψη για να μπορέσει να ενταχθεί η χώρα στη ζώνη του Ευρώ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε