Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Λευκορωσία: Πενταετής κάθειρξη σε υποψήφιο για την προεδρία

Ο Αντρέι Σανίκοφ, ένας από τους κύριους πολιτικούς αντιπάλους του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, καταδικάσθηκε σε πενταετή κάθειρξη για υποκίνηση “μαζικών ταραχών” τον Δεκέμβριο μετά την επανεκλογή του Λουκασένκο στην προεδρία.

Ο Σανίκοφ, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών και συνιδρυτής της οργάνωσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Χάρτα 97, είναι ένας από τους υποψηφίους των προεδρικών εκλογών που συνελήφθησαν στις 19 Δεκεμβρίου στη διάρκεια διαδήλωσης στην πρωτεύουσα Μινσκ κατά της επανεκλογής του Λουκασένκο, την ίδια ημέρα, για μια τέταρτη θητεία.

Τρεις ακτιβιστές της αντιπολίτευσης καταδικάστηκαν στο τέλος της ίδιας δίκης σε τριετή φυλάκιση, και ένας τέταρτος σε τρία έτη και έξι μήνες.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατήγγειλε οτι η καταδίκη του Αντρέι Σανίκοφ, είναι μια “πολιτική” απόφαση. “Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν την καταδίκη, στις 14 Μαΐου, του υποψηφίου για τις προεδρικές Αντρέι Σανίκοφ και άλλων δημοκρατικών ακτιβιστών στη Λευκορωσία”, δήλωσε ο Μάρκ Τόνερ, εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ.

Το αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών καλεί τη Λευκορωσία να “απελευθερώσει αμέσως και άνευ όρων όλους τους πολιτικούς κρατούμενους” και να σταματήσει τις επιθέσεις κατά των αντιπάλων της, οι οποίοι τελούν υπό την απειλή της αυθαίρετης σύλληψης.  “Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα λάβουν υπόψη τους τις ετυμηγορίες στις σε εξέλιξη δίκες για να επανεκτιμήσουν τις σχέσεις τους με τη Λευκορωσία και να εξετάσουν πρόσθετα μέτρα” εναντίον του καθεστώτος, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε.”Στη δίκη αυτή, δεν αποδόθηκε δικαιοσύνη, εκτελέστηκε η πολιτική βούληση του Λουκασένκο”, τονίζει ο Βεστερβέλε σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο του. “Η κυβέρνηση απαιτεί την άμεση επανεξέταση όλων των αποφάσεων που έχουν πολιτικά κίνητρα. Όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι πρέπει να απελευθερωθούν. Οι άνθρωποι στη Λευκορωσία έχουν επίσης το δικαίωμα να ζουν με ελευθερία και αξιοπρέπεια”, τόνισε ο Βέστερβελε.

Το ιταλικό Υπουργείο Εξωτερικών, εξέφρασε την “έντονη ανησυχία” του και κατήγγειλε ως “πολιτική” την καταδίκη σε πενταετή κάθειρξη του βασικού υποψήφιου της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία Αντρέι Σακίνοφ.

“Η ετυμηγορία είχε πολιτικά κίνητρα και είναι αντίθετη προς τις ευρωπαϊκές αρχές του Κράτους δικαίου που προστατεύει τα θεμελιώδη δικαιώματα των φυσικών προσώπων, ιδίως την ειρηνική έκφραση των δικών τους πολιτικών απόψεων”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε