Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Λίβανος: Βίαια επεισόδια μετά την ταφή του Ουίσαμ αλ Χάσαν

Λίβανος: Βίαια επεισόδια μετά την ταφή του Ουίσαμ αλ Χάσαν

Χιλιάδες Λιβανέζοι συγκεντρώθηκαν σήμερα στη Βηρυτό για να πάρουν μέρος στην τελετή ταφής του Ουίσαμ αλ Χάσαν επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της αστυνομίας, ο οποίος έχασε τη ζωή του την Παρασκευή από μια βομβιστική επίθεση, την ευθύνη για την οποία πολλοί αποδίδουν στη Συρία.

Η δολοφονία του αλ Χάσαν, 47 ετών σουνίτης που είχε ταχθεί ανοικτά κατά του συριακού καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, από την έκρηξη ενός παγιδευμένου αυτοκινήτου η οποία κόστισε τη ζωή σε ακόμη 7 ανθρώπους και προκάλεσε τον τραυματισμό 126, έχει προκαλέσει ανησυχίες ότι η συριακή κρίση εξαπλώνεται στον Λίβανο.

Η μητέρα και η σύζυγος του Ουίσαμ αλ Χάσαν

Κρατώντας σημαίες του Λιβάνου άνδρες, γυναίκες και παιδιά, στην πλειοψηφία τους σουνίτες, χριστιανοί και δρούζοι, φώναζαν: «Θέλουμε να παραιτηθεί η συριακή κυβέρνηση».

«Θα εκδικηθούμε τον θάνατό σου Ουίσαμ αλ Χάσαν», έγραφε ένα πανό.

Οι σκηνές που εκτυλίσσονταν στο κέντρο της Βηρυτού θύμιζαν τη διαδήλωση που είχε πραγματοποιηθεί στην κεντρική πλατεία των Μαρτύρων πριν επτά χρόνια στη διάρκεια της κηδείας του δολοφονημένου πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου Ραφίκ Χαρίρι, που σκοτώθηκε από έκρηξη τον Φεβρουάριο του 2005.

Σήμερα οι διαδηλωτές φορώντας μαύρα ρούχα κρατούσαν πορτρέτα τόσο του αλ Χάσαν, όσο και του Χαρίρι.

Μετά τη δολοφονία του Χαρίρι, η Συρία αναγκάστηκε να αποσύρει τα στρατεύματά της από τον Λίβανο, τερματίζοντας έτσι 30 χρόνια στρατιωτικής παρουσίας στη χώρα.

«Θέλουμε να συνεχίσουμε αυτό που ξεκινήσαμε το 2005. Τότε, οι Σύροι έφυγαν από τον Λίβανο. Σήμερα, θέλουμε να τους εμποδίσουμε να επιστρέψουν και θέλουμε να διώξουμε το Ιράν», το οποίο εκπροσωπείται από το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ, δήλωσε ο Άχμαντ Φάτφατ, βουλευτής του κόμματος του πρώην πρωθυπουργού Σάαντ Χαρίρι, γιου του Ραφίκ Χαρίρι.

Στη διάρκεια της στρατιωτικής τελετής της ταφής του αλ Χάσαν παρουσία του πρωθυπουργού του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, ο πρόεδρος της χώρας Μισέλ Σουλεϊμάν ζήτησε από τη δικαιοσύνη να επισπεύσει την απαγγελία κατηγοριών εναντίον του πρώην βουλευτή Μισέλ Σαμάχα.

Ο Σαμάχα, οπαδός του συριακού καθεστώτος, συνελήφθη από τον στρατηγό αλ Χάσαν με την κατηγορία ότι μετέφερε εκρηκτικά με σκοπό να διαπράξει τρομοκρατικές ενέργειες ώστε να προκληθεί χάος στον Λίβανο, έπειτα από προτροπή του επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Συρίας, του στρατηγού Άλι Μαμλούκ.

Ο αλ Χάσαν είχε παίξει σημαντικό ρόλο στις έρευνες για πολλές επιθέσεις που σημειώθηκαν από το 2005 ως το 2008 και είχαν στόχο λιβανέζους αξιωματούχους οι οποίοι τάσσονταν κατά της Συρίας.

Ο Μικάτι και ο Σουλεϊμάν συνέδεσαν χθες Σάββατο τη δολοφονία του στρατηγού αλ Χάσαν με τη σύλληψη του Σαμάχα.

Σφοδρά πυρά ακούστηκαν όταν οργισμένοι διαδηλωτές προσπάθησαν να εισβάλουν στα γραφεία του πρωθυπουργού του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι ζητώντας την παραίτησή του, μετά την κηδεία του επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της αστυνομίας Ουίσαμ αλ Χάσαν.

Εκατοντάδες διαδηλωτές φώναζαν «Μικάτι φύγε», αλλά και συνθήματα κατά του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, τον οποίο κατηγορούν ότι βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία την Παρασκευή του αλ Χάσαν.

Στο μεταξύ η αντιπολίτευση του Λιβάνου αρνήθηκε να συμμετάσχει στον διάλογο, ώστε να ξεπεραστεί η πολιτική κρίση που έχει προκληθεί μετά τη δολοφονική επίθεση στη Βηρυτό, μέχρι να παραιτηθεί ο Μικάτι.

«Καμία συνομιλία προτού παραιτηθεί η κυβέρνηση, κανένας διάλογος πάνω από το αίμα των μαρτύρων μας», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Φουάντ αλ Σινιόρα απευθυνόμενος στους χιλιάδες ανθρώπους που παρέστησαν στην κηδεία του αλ Χάσαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λίβανος: Ημέρα πένθους για τη δολοφονία αλ-Χάσαν – Διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα

Μακελειό στη Βηρυτό – Νεκρός και ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών – ΒΙΝΤΕΟ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε