Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

LIVE εικόνα από το Βατικανό: Αρχίζει το κονκλάβιο

LIVE εικόνα από το Βατικανό: Αρχίζει το κονκλάβιο

Ο χρόνος πιέζει, η Μεγάλη Εβδομάδα των Καθολικών πλησιάζει και οι 115 καρδινάλιοι κλείστηκαν στην Καπέλα Σιστίνα για να εκλέξουν τον νέο Πάπα. Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας στο Βατικανό.

Δείτε απευθείας εικόνα από το Βατικανό…

Η διαδικασία εκλογής ξεκινά το απόγευμα στις 16:30 (τοπική ώρα, 17:30 Ελλάδας) στο παρεκκλήσι της «Καπέλα Σιστίνα». Δυο ώρες μετά την έναρξη, θα βγει και ο πρώτος καπνός. Σήμερα, θα είναι σίγουρα μαύρος.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια και στους δρόμους που οδηγούν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου παρατηρείται ενισχυμένη παρουσία καραμπινιέρων, αστυνομικών και για πρώτη φορά ανδρών της ιταλικής δασικής υπηρεσίας.

Οι καιρικές συνθήκες πάντως δεν ευνοούν την προσέλευση των πιστών, που κατά παράδοση παρακολουθούν την διαδικασία ανάδειξης του νέου ηγέτη της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, συγκεντρωμένοι στην πλατεία του Αγίου Πέτρου. Αργά το πρωί άρχισε να βρέχει και μετεωρολογικές προβλέψεις κάνουν λόγο για συνεχείς βροχοπτώσεις το επόμενο τριήμερο.

Τα φαβορί

Ο Άντζελο Σκόλα, αρχιεπίσκοπος του Μιλάνου, έχει ήδη σύμφωνα με πληροφορίες καταφέρει να εξασφαλίσει περίπου 55 ψήφους. Που σημαίνει ότι του λείπουν 22 για να εκλεγεί Πάπας. Χρειάζεται τα 2/3 των ψήφων των 115 εκλεκτόρων καρδιναλίων.

Ακολουθεί ο αρχιεπίσκοπος του Σάο Πάουλο της Βραζιλίας, Οντίγιο Σέρερ, αλλά και των δυο Βορειοαμερικανοί αρχιεπίσκοποι Τίμοθι Ντόλαν και Σον Ο’ Μάλεϊ.

Σχολιαστές εκτιμούν ότι μια εκλογή αμερικανού Πάπα θα μπορούσε να δυσκολέψει τον διαθρησκειακό διάλογο με τους μουσουλμάνους.

Ο «επίτιμος ποντίφικας» Βενέδικτος Ιστ’ θα παρακολουθήσει την όλη διαδικασία εκλογής του διαδόχου του από την παπική θερινή κατοικία Καστέλ Γκαντόλφο, σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από την Ρώμη.

Το 58% των καρδινάλιων που συμμετέχουν στο κονκλάβιο όμως έχει επιλεγεί από τον Βενέδικο. Κάτι που σημαίνει ότι έστω έμμεσα ο Ράτσινγκερ θα κάνει αισθητή την παρουσία του.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βατικανό: Οι τελετουργίες, τα μυστικά του κονκλάβιου και η απόλυτη απομόνωση των καρδιναλίων

Εκλογή Πάπα: Μέχρι την Πέμπτη θα φωνάξουν Habemus Papam!

Όλα έτοιμα για την εκλογή νέου Πάπα – Τα φαβορί της ψηφοφορίας

115 καρδινάλιοι εκλέγουν την Τρίτη τον νέο Πάπα

Αυτά είναι τα ρούχα του νέου Πάπα! (ΦΩΤΟ)

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε