Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Λίβυοι βοήθησαν τους Αλγερινούς ισλαμιστές στην αιματηρή ομηρεία

Λίβυοι βοήθησαν τους Αλγερινούς ισλαμιστές στην αιματηρή ομηρεία

Οι ισλαμιστές που πραγματοποίησαν την αιματηρή ομηρεία στις εγκαταστάσεις εργοστασίου της BP στη νοτιοανατολική Αλγερία, είχαν επαφές με Λίβυους ισλαμιστές που τους παρείχαν “επιμελητειακή βοήθεια”.

“Επιμελητειακή βοήθεια παρασχέθηκε από τη Λιβύη”, ανέφερε πηγή που πρόσκειται σε εξτρεμιστικές οργανώσεις στη Λιβύη και η οποία δεν κατονομάζεται. Η πηγή δεν διευκρίνισε τη φύση της “βοήθειας” αυτής αλλά παραδέχτηκε ότι Λίβυοι ισλαμιστές είχαν αναλάβει να φέρουν σε επαφή τους απαγωγείς και τα μέσα ενημέρωσης.

Έτσι, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, μεταξύ τους το Γαλλικό Πρακτορείο, μπόρεσαν να προμηθευτούν τους αριθμούς τηλεφώνων των απαγωγέων, τους οποίους έδωσαν ισλαμιστικοί κύκλοι στη Λιβύη, το προπύργιο των οποίων είναι στην ανατολική Λιβύη.

“Δεν υπήρχαν Λίβυοι στην ομάδα που έκανε την επίθεση”, πρόσθεσε η πηγή αυτή, που παραδέχεται ότι υπήρχαν επαφές μεταξύ των απαγωγέων και των Λίβυων που τάσσονται υπέρ του ισλαμικού τζιχάντ (ιερό πόλεμο).

Η πηγή διευκρίνισε ότι οι λίβυοι ισλαμιστές δεν είχαν καμιά οργανωτική σχέση με την ομάδα που έδωσε εντολή για την πραγματοποίηση της επίθεσης, αυτή των “Υπογραφόντων με αίμα” του Μοχτάρ Μπελμοχτάρ, ενός εκ των ιδρυτών της Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μάγρεμπ (AQMI) την οποία εγκατέλειψε τον Οκτώβριο για να δημιουργήσει δική του ομάδα.

Μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι τον Οκτώβριο του 2011, οι λίβυοι ισλαμιστές αύξησαν την επιρροή τους και κληρονόμησαν σημαντικό στρατιωτικό οπλοστάσιο από τη σύγκρουση στη Λιβύη.

Ο πρωθυπουργός της Αλγερίας Αμπντελμαλέκ Σελάλ δήλωσε χθες ότι οι κομάντος ισλαμιστές που πραγματοποίησαν την επίθεση στην πόλη Ιν Αμένας, είχαν έρθει από το βόρειο Μαλί “απ’ όπου είχαν φύγει πριν από σχεδόν δύο μήνες”, δηλαδή αρκετά πριν από τη γαλλική στρατιωτική επέμβαση στο Μαλί, κατά της οποίας οι ισλαμιστές αυτοί δήλωσαν ότι θα αναλάβουν δράση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αλγερία: 38 όμηροι βρέθηκαν νεκροί – “Ήταν αντίποινα των τρομοκρατών για το Μαλί”

Εύσημα Ολάντ στις αλγερινές αρχές για το θρίλερ των ομήρων

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε