Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Λογοκρισία Ομπάμα από τα κινεζικά ΜΜΕ;

Ο Κινέζος πρωθυπουργός Ουέν Ζιαμπάο ύποδέχεται τον Μπαράκ Ομπάμπα. ΦΩΤΟ REUTERS

 

Με τον Κινέζο πρωθυπουργό, Ουέν Ζιαμπάο, συναντήθηκε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμπα.

 

Οι συζητήσεις κεκλεισμένων των θυρών επικεντρώθηκαν στη σημαντική αλλά και εξαιρετικά περίπλοκη διμερή σχέση ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και στο Πεκίνο.
 
Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές η ρητορική ικανότητα του Ομπάμα όταν μιλάει σε κοινό έμεινε ανεκμετάλλευτο στην Κίνα. Στις λίγες περιπτώσεις που έθιξε ακανθώδη, για το Πεκίνο, ζητήματα, όπως οι πολιτικές και θρησκευτικές ελευθερίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο εκδημοκρατισμός και η ελευθερία της πληροφόρησης, τα κρατικά ΜΜΕ δεν πρόβαλαν τίποτε. Απλά περιορίστηκαν να μεταδώσουν την ανιαρή ανάγνωση των έτοιμων ομιλιών του Ομπάμα και του προέδρου Χού Ζιντάο που αναλώθηκαν σε φιλοφρονήσεις και τοποθετήσεις γεμάτες…διπλωματική ορολογία.
 
Σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος θα επισκεφθεί το Σινικό Τείχος, σύμβολο της κινεζικής αυτοκρατορικής κληρονομιάς, πριν αναχωρήσει για τη Νότια Κορέα.
 
Μετά τη συνάντηση ο Ουέν περιορίστηκε να δηλώσει ότι «η αμοιβαία εμπιστοσύνη θα μας βοηθήσει να κινηθούμε μπροστά, ενώ η δυσπιστία θα μας πάει πίσω».
Ο Ομπάμα, κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες, έκανε σαφές στο Χου ότι θέλει αλλαγή της κινεζικής νομισματικής πολιτικής. Η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι το Πεκίνο κρατά υποτιμημένο το γιουάν, για να κρατά το πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της, γεγονός που «παραμορφώνει» τις παγκόσμιες ροές κεφαλαίου. Ο Χου απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά στο γιούαν και στο δολάριο.
 
Και η κινεζική ηγεσία αναμενόταν να εκφράσει στον Ομπάμα ανησυχίες, ειδικά για το χρέος και τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ. Η Κίνα έχει συγκεντρώσει συναλλαγματικά αποθεματικά 2,27 τρισ., τα μεγαλύτερα στον κόσμο, και σχεδόν τα 2/3 εκτιμάται πως είναι σε δολάρια.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε