Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Louis Vuitton και Hermes εις… τσάντα μία!

REUTERS
Αλλάζουν τον χάρτη της αγοράς τα µεγάλα ντιλ στον χώρο των ειδών πολυτελείας. Η Louis Vuitton (LVΜΗ) αποκτά µερίδιο στην Ηermes και η εταιρεία παπουτσιών Τod’s γίνεται βασικός µέτοχος των αµερικανικών πολυκαταστηµάτων Saks.

Η LVΜΗ του Μπερνάρ Αρνό, που έχει τις τσάντες Louis Vuitton, τις σαµπάνιες Ντοµ Περινιόν και τα ρολόγια Τag Ηeuer προχώρησε στην εξαγορά του 14,2% της Ηermes Ιnternational, που είναι γνωστή µεταξύ των άλλων για τα µεταξωτά µαντίλια και τις τσάντες Βirkin και Κelly, καταβάλλοντας 1,45 δισ. δολάρια.
 
Η Μπερνάρ Αρνό, ο πρόεδρος και διευθύνων σύµβουλος της LVΜΗ που είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Γαλλία, δεν θα ζητήσει θέση στο διοικητικό συµβούλιο της εταιρείας που ελέγχεται από την οικογένεια Doumas και αρνείται ότι έχει στόχο την πλήρη εξαγορά του ανταγωνιστή του.

Οι δύο εταιρείες έχουν διαφορετική κουλτούρα. Ενώ η Louis Vuitton, η πιο γνωστή εταιρεία του οµίλου LVΜΗ, είναι διάσηµη για τις τσάντες της οι οποίες όµως παράγονται µαζικά και µπορεί να τις πληρώσει όποιος έχει το αντίτιµο, η Ηermes είναι διάσηµη για τις χειροποίητες τσάντες της από δέρµατα εξωτικών ζώων, για τις οποίες υπάρχει λίστα αναµονής που φτάνει σε κάποιες περιπτώσεις ακόµη και τα δύο χρόνια.

 
Με την εξαγορά αυτή ο Αρνό ενισχύει τη θέση του στην αγορά και µένει τώρα να φανεί εάν θα προσπαθήσει κάποια στιγµή να πάρει τον έλεγχο της Ηermes, όπως εκτιµούν αρκετοί αναλυτές, ή εάν θα περιορίσει προς το παρόν τη συµµετοχή του σε αυτό το επίπεδο. Τα ντιλ στα είδη πολυτελείας φαίνεται ότι µόλις έχουν αρχίσει και η συνέχεια αναµένεται ενδιαφέρουσα µε παίκτες πασίγνωστα ονόµατα.
 
Παράλληλα δυναµική διείσδυση στην κινεζική αγορά επιχειρεί ο ιταλικός όµιλος ειδών πολυτελείας Τod’s, όπως λέει ο επικεφαλής του οµίλου Diego Della Valle σε συνέντευξή του στην ιταλική εφηµερίδα «Ιl Sole 24 Οre». Το αφεντικό της Τod’s που είναι διάσηµη για τα πανάκριβα χειροποίητα υποδήµατά της έγινε πρόσφατα ο βασικός µέτοχος της αµερικανικής αλυσίδας πώλησης ειδών πολυτελείας Saks, αποκτώντας µερίδιο 19%. «Πρόκειται», λέει ο Della Valle, «για µεγάλη ευκαιρία καθώς η Saks είναι ιστορικό σήµα στον χώρο των ειδών πολυτελείας, µε 45 καταστήµατα διάσπαρτα σε όλες τις ΗΠΑ και µε τεράστια δυναµική ανάπτυξης».
 
Τα προϊόντα της Τod’s άρχισαν πρόσφατα να πωλούνται και στην κινεζική αγορά, αρχής γενοµένης από το Πεκίνο και τη Σαγκάη, ενώ η φίρµα έχει παρουσία σε όλες τις µεγάλες κινεζικές πόλεις µε συνολικά 25 καταστήµατα.
 
Στόχος της Τod’s, σύµφωνα µε όσα λέει ο Della Valle σε συνέντευξή του στην ιταλική εφηµερίδα, είναι από το νέο έτος η εταιρεία να επεκταθεί και σε άλλες κινεζικές πόλεις προκειµένου τα επόµενα τρία – τέσσερα χρόνια να διαθέτει 50 καταστήµατα σε όλη τη χώρα.
 
 
Από την εφημερίδα “Τα Νέα”

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε