Τρίτη, 16 Απρ.
22oC Αθήνα

Λύπη εξέφρασε ο Νετανιάχου για να καλμάρει τις ΗΠΑ

Λύπη εξέφρασε ο Νετανιάχου για να καλμάρει τις ΗΠΑ
Τη λύπη του εξέφρασε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου για την ανακοίνωση της απόφασης επέκτασης των εποικισμών εκ μέρους του Ισραήλ, τη στιγμή που ο αμερικανός αντιπρόεδρος Μπάιντεν πραγματοποιούσε επίσκεψη στην περιοχή με στόχο την επανέναρξη του διαλόγου.
 

Ο Νετανιάχου δεν αναφέρθηκε ωστόσο στην ίδια την πολιτική του εποικισμού που ακολουθει το Ισραήλ, με πρόσφατο “κρούσμα” την ανακοίνωση, στη διάρκεια επίσκεψης του αμερικανού αντιπροέδρου, ανοικοδόμησης 1.600 κατοικιών εβραίων εποίκων στην κατεχόμενη ανατολική Ιερουσαλήμ.

Σημειώνεται ότι και ο ισραηλινός Τύπος εξέφρασε την ανησυχία του για “την ανοικτή κρίση με την Ουάσινγκτον. 

“Διάβασα τις εφημερίδες και προτείνω να μην επικρατήσει πανικός. Ξέρουμε να αντιμετωπίζουμε ψύχραιμα τέτοιες καταστάσεις”, δήλωσε ο Νετανιάχου στους δημοσιογράφους λίγο πριν το εβδομαδιαίο υπουργικό συμβούλιο. “Πρόκειται για ένα λυπηρό, αλλά όχι σκόπιμο λάθος που δεν θα επαναληφθεί. Ήδη συστάθηκε επιτροπή για το θέμα αυτό”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το περιβάλλον του, η έντονη αμερικανική αντίδραση προκάλεσε έκπληξη στον ισραηλινό πρωθυπουργό, που ελπίζει ότι επαρκούν οι εξηγήσεις του προς τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν. 

Σε μια προσπάθεια να ηρεμήσει την κατάσταση, ο Νετανιάχου εξέφρασε την Κυριακή τη λύπη του αλλά μόνο για το γεγονός ότι η ανακοίνωση έγινε στη διάρκεια της επίσκεψης του αμερικανού αντιπροέδρου. Τον διαβεβαίωσε ότι δεν γνώριζε (για την ανακοίνωση) και πως πρόκειται για ένα παλιό σχέδιο του οποίου η εφαρμογή θα χρειαστεί πολλά χρόνια.

Το Σάββατο ο Νετανιάχου επικοινώνησε με την γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον ιταλό ομόλογο του Σίλβιο Μπερλουσκόνι για να τους διαβεβαιώσει ότι δεν θα επιταχυνθεί ο εποικισμός της ανατολικής Ιερουσαλήμ. Τέλος, ο Νετανιάχου επισήμανε πως η πολιτική του δεν διαφέρει από αυτήν των προκατόχων του.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε