Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Μ.Μπαρνιέ: Η ευρωπαϊκή εποπτεία των τραπεζών “αναγκαία και δυνατή” από τις αρχές του 2013

Μ.Μπαρνιέ: Η ευρωπαϊκή εποπτεία των τραπεζών “αναγκαία και δυνατή” από τις αρχές του 2013
Η εφαρμογή μιας ευρωπαϊκής εποπτείας των τραπεζών από τις αρχές του 2013 είναι “αναγκαία και δυνατή”, δήλωσε σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες κ. Μισέλ Μπαρνιέ στο περιθώριο ενός οικονομικού φόρουμ στην Ιταλία.
“Νομίζω ότι είναι αναγκαίο και δυνατό, δουλέψαμε σκληρά όλο το καλοκαίρι, αρκετές εβδομάδες μετά την απόφαση στα τέλη Ιουνίου από τους αρχηγούς Κρατών”, είπε στους δημοσιογράφους που τον ρώτησαν, αν η εποπτεία αυτή θα μπορούσε να τεθεί σε λειτουργία από τις αρχές του 2013.
 
Ο Μπαρνιέ θα παρουσιάσει την Τετάρτη ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο το περίγραμμα του σχεδίου της δημιουργίας μιας ενιαίας αρχής εποπτείας των τραπεζών, της οποίας η αρχή αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στα τέλη Ιουνίου. Αυτή είναι η προϋπόθεση ώστε το μελλοντικό μόνιμο ταμείο διάσωσης για τη ζώνη του ευρώ, το ΜΕΣ, να μπορεί να δανείζει απευθείας τις τράπεζες χωρίς να περνά από τα κράτη, αποφεύγοντας έτσι την αύξηση του χρέους τους.
 
“Είμαστε στην αρχή του Σεπτεμβρίου, κάνουμε αυτή την πρόταση πολύ γρήγορα, χωρίς αυτοσχεδιασμό, ώστε οι υπουργοί οικονομικών και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να μπορέσουν να την εγκρίνουν πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους, ώστε αυτή η ολοκληρωμένη εποπτεία να είναι αποτελεσματική και λειτουργική στις αρχές του επόμενου έτους”, τόνισε ο Μπαρνιέ.
 
“Φυσικά, και δεν τίθεται θέμα να ασκείται αυτή η εποπτεία καθημερινά λεπτομερώς από τη Φρανκφούρτη, θα εργαστούμε σε ένα σύστημα όπου ο κεντρικός επόπτης θα έχει το δικαίωμα να εξετάζει κάθε μία από τις τράπεζες, διότι γνωρίζουμε ότι οι τράπεζες που δεν είναι ανάμεσα στις το πιο σημαντικές, που δεν είναι συστημικές τράπεζες, μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα”, σημείωσε.
 
“Πρέπει να είμαστε σοβαροί και αξιόπιστοι, έτσι ώστε ο κεντρικός επόπτης να μπορεί να δει την κατάσταση της κάθε τράπεζας, όμως φυσικά, η καθημερινή επίβλεψη (…) πρέπει να ασκείται από την εθνική εποπτική αρχή”, πρόσθεσε.
 
Σύμφωνα με το σχέδιο της Επιτροπής που αποκαλύφθηκε την Παρασκευή από την εφημερίδα Il Sole 24 Ore, η ΕΚΤ θα αναλάβει την εποπτεία όλων των τραπεζών της ζώνης του ευρώ και θα είναι υπεύθυνη για τη χορήγηση και την ανάκληση των αδειών των πιστωτικών ιδρυμάτων.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε