Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

“Μα, και η Παναγία φορούσε μαντίλα…”

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Κορυφαίος ιμάμης της Ιταλίας αντιδρά στην επιβολή προστίμου σε μουσουλμάνα που φορούσε μπούρκα…

 

 

Την έντονη αντίδραση του προέδρου της Ένωσης Ισλαμικών Κοινοτήτων της Ιταλίας Ιζεντίν Ελζίρ, προκάλεσε η επιβολή προστίμου 500 ευρώ σε νεαρή μουσουλμάνα που φορούσε μπούρκα στη Νοβάρα της Ιταλίας. Ήταν η πρώτη φορά που εφαρμόστηκε στην Ιταλία ο σχετικός νόμους, που είχε υπερψηφιστεί σε ορισμένες από τις πόλεις προπύργια της ξενοφοβικής Λέγκας του Βορρά.
 
Ο κορυφαίος ιμάμης της Ιταλίας υποστήριξε μάλιστα ότι οι μουσουλμάνες που φορούν μπούρκα ή πέπλο “συνεχίζουν την παράδοση της Παναγίας”.
 
“Αν πάμε να δούμε τις υπέροχες καλλιτεχνικές απεικονίσεις της Παναγίας, θα τη δούμε να έχει καλυμμένο το κεφάλι και όχι να είναι ημίγυμνη. Για αυτόν τον λόγο πιστεύω ότι οι μουσουλμάνες είναι εκείνες που συνεχίζουν την παράδοση της Ιταλίας” είπε ο Ελζίρ, υπερασπιζόμενος την 26χρονη τυνήσια Αμελ Μαρμουρί, που της επεβλήθη το πρόστιμο.
 
Αν και η Ένωση Ισλαμικών Κοινότητας της Ιταλίας δεν τάσσεται υπέρ της μπούρκας, ο Ελζίρ υποστηρίζει ότι το Κοράνι μπορεί να ερμηνευθεί με δύο εξίσου αποδεκτούς τρόπους.
 
“Ο ένας θέλει τη γυναίκα να καλύπτεται ολοκληρωτικά και ο άλλος τη θέλει να αφήνει ακάλυπτο το πρόσωπο και τα χέρια της. Το σημαντικό όμως είναι η ελευθερία του ατόμου. Το αν μια γυναίκα θα καλύψει ή όχι το πρόσωπο της ανήκει στην προσωπική σφαίρα του ατόμου, τη θρησκευτική ελευθερία του οποίου εγγυάται, όπως πιστεύουμε, το ιταλικό Σύνταγμα. Είναι προσωπική επιλογή, όπως κάποιας που είναι ελεύθερη να αποφασίσει να εμφανιστεί ημίγυμνη στην τηλεόραση. Πιστεύω ότι οι πολιτικοί και όσοι έχουν κυβερνητικές θέσεις πρέπει να βλέπουν την πραγματικότητα και να προσπαθούν να λύσουν τα προβλήματα της κοινωνίας και όχι να δημιουργήσουν νέα”.
 
Οι δηλώσεις του ιμάμη αναμένεται να προκαλέσουν “αναταράξεις” όχι μόνο στην Ιταλία, αλλά και επί ευρωπαϊκού εδάφους, καθώς τόσο στο Βέλγιο όσο και στη Γαλλία δρομολογείται η ψήφιση νομοσχεδίων που ποινικοποιούν το κάλυμμα του προσώπου σε όλα τα πρόσωπα όχι μόνο στις μουσουλμάνες.
 
Στην Ιταλία δεν υπάρχει συγκεκριμένη απόφαση για το ολόσωμο κάλυμμα ωστόσο υπάρχει ένας ανενεργός νόμος του 1975 για την προστασία της δημόσιας τάξης που υπαγορεύει την πλήρη κάλυψη του προσώπου στους δημόσιους χώρους, στον οποίο έχουν βασιστεί στο παρελθόν οι δήμαρχοι που ανήκουν στη Λέγκα του Βορρά για να υιοθετήσουν αποφάσεις.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε