Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

“Μαϊμού” τα βίντεο του Πούτιν με άγρια ζώα

“Μαϊμού” τα βίντεο του Πούτιν με άγρια ζώα

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν παραδέχτηκε ότι ορισμένες από τις “περιπέτειές του στην άγρια φύση” ήταν προσεκτικά σκηνοθετημένες αλλά υποστηρίζει ότι αυτό έγινε ώστε να τραβήξει την προσοχή του κόσμου σε σημαντικά προγράμματα για την προστασία της πανίδας.

Βίντεο που παρουσίαζαν τον πρόεδρο με διάφορα άγρια ζώα, από τίγρεις μέχρι φάλαινες, προβάλλονται τακτικά στη ρωσική τηλεόραση τα τελευταία χρόνια, εδραιώνοντας την εικόνα του ως “ανθρώπου της δράσης”. Ταυτόχρονα όμως οι επικριτές του δεν δίσταζαν να σχολιάζουν ότι θυμίζουν προπαγάνδα σοβιετικού στυλ.

Σε συνάντηση που είχε στο Κρεμλίνο με μια δημοσιογράφο που στο παρελθόν έχει καταφερθεί εναντίον του ο Πούτιν παραδέχτηκε ότι ορισμένες φορές οι προσεκτικά σκηνοθετημένες “περιπέτειές” του ήταν υπερβολικές. “Φυσικά γίνονται υπερβολές. Και οργίζομαι για αυτό”, φέρεται να είπε στην Μάσα Γκέσεν.

Η Γκέσεν προσκλήθηκε στο Κρεμλίνο μετά την απόλυσή της από ένα ταξιδιωτικό περιοδικό επειδή αρνήθηκε να στείλει δημοσιογράφους να καλύψουν την πρόσφατη πτήση του Πούτιν με ένα σμήνος γερανών. Η ίδια αφηγήθηκε τη συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο στο περιοδικό Μπαλσόι Γκαρόντ.

Σύμφωνα με την Γκέσεν ο Πούτιν υποστήριξε ότι δική του ήταν η ιδέα να εμφανιστεί με τίγρεις και λεοπαρδάλεις. “Ναι, ξέρω, τις είχαν πιάσει από πριν αλλά το σημαντικότερο είναι να τραβήξουμε την προσοχή του κόσμου στο πρόβλημα”, φέρεται να είπε. “Ό,τι κάνω σ’ αυτόν τον τομέα (την προστασία του περιβάλλοντος) δεν έχει σχέση με την πολιτική. Αλλά είναι πολύ δύσκολο για έναν άνθρωπο που έχει τη δική μου θέση”, πρόσθεσε.

Σκηνοθετημένη φαίνεται επίσης ότι ήταν η κατάδυσή του στη Μαύρη Θάλασσα, πέρσι, όπου υποτίθεται ότι ανακάλυψε αρχαίους αμφορείς. “Γιατί βούτηξα; Όχι για να δείξω το προγούλι μου αλλά για να διασφαλίσω ότι οι άνθρωποι θα μαθαίνουν ιστορία. Φυσικά ήταν στημένο”, είπε ο Πούτιν, πάντα σύμφωνα με την δημοσιογράφο.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε σε δημοσιογράφους από το Σότσι όπου βρίσκεται ο Πούτιν αυτήν την εβδομάδα ότι η Γκέσεν παρουσίασε μια ορθή εικόνα της συνάντησης “εκτός από κάποιες ασήμαντες λεπτομέρειες”.

Η πρόσκληση του Πούτιν στην δημοσιογράφο φάνηκε σαν μια προσπάθεια μεσολάβησής του στη διαμάχη της με τον πρώην εργοδότη της. Όπως ανέφερε η Γκέσεν, ο ιδιοκτήτης του περιοδικού ήταν παρών στη συνάντηση και ο πρόεδρος την ρώτησε αν πράγματι θέλει πίσω τη δουλειά της ή αν την αρκεί ο ρόλος της “διωκόμενης δημοσιογράφου”, οπότε η συζήτηση δεν θα είχε νόημα.

Η Γκέσεν έγραψε ότι αρνήθηκε την προσφορά επειδή δεν θέλει να εργαστεί σε ένα περιοδικό όπου ο αρχισυντάκτης είναι διορισμένος από τον Πούτιν. Ωστόσο ο Πεσκόφ υποστηρίζει ότι η δημοσιογράφος αρχικά δέχτηκε να επιστρέψει στη θέση της αλλά άλλαξε γνώμη την επόμενη ημέρα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε