Τρίτη, 7 Μαΐ
25oC Αθήνα

Μαίνεται η βία στην Ακτή Ελεφαντοστού – Ακόμη πέντε πολίτες νεκροί

ΦΩΤΟ REUTERS

Δίχως τέλος συνεχίζονται οι αιματηρές συγκρούσεις ανάμεσα στους υποστηρικτές του αναγνωρισμένου από τη διεθνή κοινότητα προέδρου Αλασάν Ουατάρα και εκείνων του πρώην προέδρου Λοράν Γκμπάγκμπο.

Η χώρα έχει οδηγηθεί σε μια βαθύτατη πολιτική κρίση αφότου έγιναν οι προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, τις οποίες και οι δύο υποψήφιοι διατείνονται ότι κέρδισαν.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι τα επεισόδια και οι σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν νωρίς το πρωί της Τρίτης και συνεχίστηκαν επί ώρες. Στις γραμμές των διαδηλωτών υπέρ του πρώην προέδρου λέγεται ότι υπήρχαν και πολλοί ένοπλοι, ενώ ένας μάρτυρας κατάγγειλε ότι είδε στους δρόμους τουλάχιστον επτά πτώματα, τρία εκ των οποίων ανήκαν σε αστυνομικούς.

Άλλοι μάρτυρες κατάγγειλαν ότι αστυνομικοί και στρατιώτες που ήταν οπλισμένοι σαν αστακοί περιπολούσαν στην περιοχή Αμπόμπο, προάστιο όπου κυριαρχούν οι οπαδοί του Ουατάρα.

Σποραδικά πυρά ακούγονταν σε όλο το προάστιο επί ώρες ενώ άλλοι μάρτυρες ανέφεραν ότι οι κάτοικοι της περιοχής δεν τολμούσαν να βγουν από τα σπίτια τους όλη την ημέρα και παρακολουθούσαν τις επιθέσεις ενόπλων κατά οπαδών του Αλασάν Ουατάρα.

Σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών πάνω από 200 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από την ημέρα διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών μέχρι σήμερα.

Τα εκλογικά αποτελέσματα που έχουν επικυρωθεί και από την αποστολή του ΟΗΕ δείχνουν σαφώς ότι ο Αλασάν Ουατάρα έχει κερδίσει με οκτώ ποσοστιαίες μονάδες διαφορά τον πρώην πρόεδρο της Ακτής Ελεφαντοστού, παρά την ένσταση του Συνταγματικού Συμβούλιου της χώρας που ζητά την ακύρωση των αποτελεσμάτων με το αιτιολογικό της εκτεταμένης νοθείας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε