Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Μαίνονται τα σύννεφα πολέμου στην Κορέα

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Ν.Κορέας λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης. ΦΩΤΟ REUTERS
Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Ν.Κορέας λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης. ΦΩΤΟ REUTERS
Συνεδριάζει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας για να αποφασίσει τις ενέργειες της Σεούλ έναντι της Β.Κορέας

 

Η Βόρεια Κορέα προειδοποίησε ότι η κορεατική χερσόνησος οδεύει προς τον πόλεμο και ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να θεωρήσει άκυρες όλες τις συμφωνίες με τη Νότια Κορέα, η οποία κατηγόρησε την Πιονγιανγκ ότι τορπίλισε την κορβέτα “Cheonan”, σκοτώνοντας 46 μέλη του πληρώματος.
 
Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε χθες ότι έχει αποδεικτικά στοιχεία ότι υποβρύχιο της Βόρειας Κορέας μπήκε στα χωριά ύδατα της Νότιας Κορέας και τορπίλισε την κορβέτα, τον περασμένο Μάρτιο.
 
Ο πρόεδρος Λι Μιουνγκ-μπακ, που στα δυόμιση χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία έχει δει τις σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα να επιδεινώνονται, έχει συγκαλέσει εκτάκτως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας για να συζητηθεί ο τρόπος με τον οποίον θα απαντήσει η Νότια Κορέα, μετά τη διαπίστωση ότι η κορβέτα τορπιλίστηκε από τους Βορειοκορεάτες.
 
“Από αυτή τη στιγμή θα θεωρήσουμε την κατάσταση ως μία πολεμική φάση και θα απαντούμε σε όλα τα προβλήματα στις σχέσεις Βορρά-Νότου”, ανέφερε ανακοίνωση της βορειοκορεατικής Επιτροπής για την Ειρηνική Ένωση της Μητέρας Πατρίδας. “Εάν η ομάδα-μαριονέτα του νότου εκδηλώσει “απάντηση” και “αντίποινα”, θα απαντήσουμε σθεναρά με ανηλεή τιμωρία, διακόπτωντας απολύτως τις σχέσεις Βορρά-Νότου, ακυρώνοντας τη συμφωνία μη επίθεσης Βορρά-Νότου και ακυρώνοντας όλα τα προγράμματα συνεργασίας”, προστίθεται στην ανακοίνωση.
 
Η Σεούλ είχε πάντως καταστήσει σαφές ότι δεν έχει σχέδια για στρατιωτική επίθεση αντιποίνων, λαμβάνοντας υπόψη τις συνέπειες που θα είχε μία πολεμική αναμέτρηση για την οικονομία της χώρας που βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης.
 
Άντι της στρατιωτικής απάντησης, η Νότια Κορέα δείχνει διάθεση να ασκήσει πιέσεις στη διεθνή κοινότητα για την επιβολή περισσότερων κυρώσεων εναντίον της Βόρειας Κορέας.
 
Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Λι Μιουνγκ-μπακ δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα είναι πολύ συνετή στις απαντήσεις που θα επιλέξει να δώσει στη Βόρεια Κορέα, μετά τη δημοσιοποίηση των αποδείξεων, που εμπλέκουν τη Βόρεια Κορέα στη βύθιση νοτικορεατικής κορβέτας, το Μάρτιο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε