Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

Μακρόν: Παρουσίασε την… Ευρώπη του

Το όραμά του για την Ευρώπη παρουσίασε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν. Οικονομία, τρομοκρατία και… μεταρρυθμίσεις στην ατζέντα του.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμνανουέλ Μακρόν, μίλησε για την… δική του Ευρώπη. Αυτήν που οραματίζεται, με κάποια πράγματα να παραμένουν σταθερά και κάποια να αλλάζουν… από την ρίζα τους. Το σχέδιό του για μία «νέα Ευρώπη», πιο δημοκρατική, πιο αλληλέγγυα και πιο κοντά στον μέσο Ευρωπαίο πολίτη. Όλα αυτά σύμφωνα πάντα με την δική του πρόταση. Την οποία παρουσίασε στην Σορβόννη, στο Παρίσι.

Μακρόν

Η φράση “χρειαζόμαστε μία πιο δημοκρατική Ευρώπη” ήταν η… πρωταγωνίστρια στην ομιλία του. Ο Μακρόν επανεπιβεβαίωσε πως επιθυμεί η Ευρωζώνη να έχει το δικό της μπάτζετ. Αλλά και τον δικό της υπουργό Οικονομικών. Έναν υπέρ – υπουργό, δηλαδή, που να λειτουργεί για λογαριασμό της ΕΕ. Προσέθεσε πως αυτό αποτελεί το κλειδί για δυο πράγματα:

– Πρώτον, την εξασφάλιση της σταθερότητας του κοινού νομίσματος

– Δεύτερον την αποτελεσματική αντιμετώπιση ενδεχόμενων οικονομικών “κραχ”

“Το σημαντικό στοιχείο που διακυβεύεται δεν είναι ένας μηχανισμός που θα λύσει με έναν μαγικό τρόπο όλα μας τα προβλήματα. Αυτό που διακυβεύεται είναι να μειώσουμε την ανεργία, κάτι που επηρεάζει έναν στους πέντε νέους στην Ευρώπη“. Αυτό τόνισε ο Μακρόν, προθέτοντας πως η ιδέα του δεν έχει να κάνει με τα χρέη του παρελθόντος. Ούτε με το να προσπαθούμε να λύσουμε τα οικονομικά προβλήματα του ενός ή του άλλου κράτους.

Μακρόν Μακρόν

Οι βασικοί άξονες της πρότασης Μακρόν

Τόνισε πως, εκτός των άλλων: “Ξεχάσαμε πώς να προστατεύουμε την Ευρώπη“. Κάπως έτσι άνοιξε και επισήμως τη συζήτηση για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού στρατού. Ο οποίος δεν θα στηρίζεται στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ και την αμερικανική συνδρομή. Κάτι που βρίσκει σύμφωνο και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες. Η τρομοκρατία είναι φυσικά η αφορμή για αυτή του την πρόταση…

Στις υπόλοιπες προτάσεις – κλειδιά, ο Μακρόν ξεκαθάρισε πως η Ευρώπη θα πρέπει:

– Να ενισχύσει τα σύνορα και να προστατέψει την “κυριαρχία” των κρατών – μελών, απέναντι στις ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές. Αυτό, επιταχύνοντας τις διαδικασίες με τις αιτήσεις ασύλου. Αλλά και βοηθώντας τις χώρες από τις οποίες ξεκίνησαν οι πρόσφυγες, να σταθεροποιήσουν τις οικονομίες τους.

– Να θεσμοθετήσει ένα κοινό, πανευρωπαϊκό φόρο σχετικά με τις οικονομικές συναλλαγές.

– Να σφυρηλατήσει μια κοινή πολιτική για βιώσιμη ανάπτυξη. Αυτό, προσδίδοντας αρμονία στις επιδοτήσεις για την “πράσινη” τεχνολογία.

– Να μεταρρυθμίσει την Κοινή Γεωργική Πολιτική, κάνοντάς την πιο ευέλικτη και λιγότερο γραφειοκρατική.

– Να δημιουργήσει μια ευρωπαϊκή υπηρεσία για να ενθαρρύνει την… παραγωγή “πρωταθλητών” στις ψηφιακές τεχνολογίες.

Μακρόν

“Η Ευρώπη, όπως την ξέρουμε, είναι πολύ αδύναμη. Πολύ αργή και πολύ αναποτελεσματική. Όμως μόνο η Ευρώπη μπορεί να μας δώσει τα μέσα για να δράσουμε στο παγκόσμιο σκηνικό, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζουμε τις μεγάλες προκλήσεις του σήμερα”, είπε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Μακρόν

Ο Μακρόν πιέζει άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένης της γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, να συνεργαστούν μαζί του. Παρόλα αυτά, το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών σημαίνει… το εξής: Πως η Μέρκελ πρέπει τώρα να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση που είναι πιθανό να συμπεριλαμβάνει και το FDP. Του οποίου ο ηγέτης είναι ένας… δεδηλωμένος επικριτής της ευρωπαϊκής ατζέντας του Μακρόν.

Για την κλιματική αλλαγή

Ο γάλλος πρόεδρος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην κλιματική αλλαγή. Υπογραμμίζοντας συγκεκριμένατην ανάγκη για καθολική αντίδραση της Ε.Ε: “Η κλιματική αλλαγή σκοτώνει τον πλανήτη και αυτό είναι γεγονός. Οφείλουμε να δράσουμε και όχι απλά να αντιδράσουμε σε αυτό το γεγονός. Έχουμε υποχρέωση απέναντι στις επόμενες γενιές. Η Ευρώπη ενωμένη πρέπει να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή ως έναν από τους βασικότερους εχθρούς μας”, τόνισε χαρακτηριστικά ο Μακρόν.

Η αναφορά σε Τραμπ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας αναφέρθηκε και στις προκλήσεις που δημιουργεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. “Οι οποίες δεν είναι δυνατόν να αφήνουν αδιάφορη την Ευρώπη και να «εθελοτυφλεί»“, όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

Με πληροφορίες από: reuters.com / bbc.com
Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις