Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Μαλάλα Γιουσαφζάι: Αρίστευσε και πέρασε στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

Μαλάλα Γιουσαφζάι

Η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Μαλάλα Γιουσαφζάι πέρασε σε ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου.

Στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης η Μαλάλα Γιουσαφζάι θα σπουδάσει φιλοσοφία, πολιτική και οικονομικά. “Τόσο ενθουσιασμένη που θα πάω στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης! Συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές που προσπάθησαν σκληρά. Τις καλύτερες ευχές μου σε όλους” ήταν η ανάρτησή της που συνόδευε το μήνυμα με το οποίο έγινε δεκτή στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Στα 11 της χρόνια είχε ξεκινήσει να γράφει με ψευδώνυμο σε μπλογκ για τη ζωή στην πόλη της Mingora, στο Πακιστάν. Η εξουσία στην περιοχή είχε καταληφθεί από τους Ταλιμπάν που απαγόρευαν στα κορίτσια να πηγαίνουν σχολείο.

Μαλάλα Γιουσαφζάι: Η απόπειρα δολοφονίας από Ταλιμπάν

Αργότερα αποφάσισε να αποκαλύψει την ταυτότητά της. Λίγα χρόνια αργότερα, το πρωί της 9ης Οκτωβρίου 2012 μέλος των Ταλιμπάν την πυροβόλησε στο κεφάλι ενώ βρισκόταν στο σχολικό.

Η Μαλάλα τραυματίστηκε πολύ σοβαρά και όταν βελτιώθηκε η κατάστασή της μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Queen Elizabeth του Μπέρμιγχαμ, στην Αγγλία. Η απόπειρα δολοφονίας προκάλεσε έκρηξη συμπαράστασης στη 15χρονη τότε μαθήτρια, τόσο στο Πακιστάν όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το 2013 της απονεμήθηκε το Βραβείο Ζαχάρωφ και ήταν υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης. Το 2014 τελικά της απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης για τον αγώνα της για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση.

Πηγή: Mirror (Με πληροφορίες από Wikipedia)

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις