Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Μανιγκάτ και Σελεστάν στον 2ο γύρο των εκλογών – Κίνδυνος να ξεσπάσουν ταραχές

Η πρώην πρώτη κυρία της Αϊτής Μιρλάντ Μανιγκάτ. foto Reuters
Ορατός είναι ο κίνδυνος να ξεσπάσουν ταραχές στην πολύπαθη Αϊτή μετά τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών. Μανιγκάτ και Σελεστάν θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο…

Η πρώην πρώτη κυρία της Αϊτής Μιρλάντ Μανιγκάτ εξασφάλισε τις περισσότερες ψήφους στις προεδρικές εκλογές στην Αϊτή, αλλά θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει στον δεύτερο γύρο τον υποψήφιο του κυβερνώντος κόμματος Ζιντ Σελεστάν, ανακοίνωσε χθες Τρίτη η εκλογική επιτροπή.
 
Η 70χρονη Μανιγκάτ συγκέντρωσε το 31,37% των ψήφων, ενώ ο Σελεστάν κατέλαβε το 22,48% στις εκλογές της 28ης Νοεμβρίου, κατά τα επίσημα αποτελέσματα.
 
Ο μουσικός Μισέλ Μαρτελί, ο οποίος θεωρείτο φαβορί, τέθηκε εκτός κούρσας, συγκεντρώνοντας μόλις το 21,89% των ψήφων. Η Μανιγκάτ και ο Σελεστάν θα λάβουν μέρος στον δεύτερο γύρο, ο οποίος πρόκειται να διεξαχθεί τον Ιανουάριο, αφού κανείς τους δεν κατάφερε να συγκεντρώσει πάνω από το 50% των ψήφων που χρειαζόταν για νίκη από τον πρώτο γύρο.
 
Η ημερομηνία διεξαγωγής του δεύτερου γύρου δεν έχει ακόμα οριστεί τυπικά, αλλά πιστεύεται ότι η διαδικασία θα λάβει χώρα περί τα μέσα του Ιανουαρίου.
 
Η δύναμη του ΟΗΕ για τη σταθεροποίηση της Αϊτής, η MINUSTAH, είχε καλέσει τους Αϊτινούς να “μείνουν ψύχραιμοι” και να μην κάνουν “υποθέσεις” σχετικά με τα αποτελέσματα, ούτε να θεωρούν ότι κάποιος “κέρδισε”.
 
Ωστόσο, σύμφωνα με εγχώρια ΜΜΕ, πολλά μαγαζιά παρέμειναν κλειστά και αρκετοί μαθητές και φοιτητές απέφυγαν να πάνε στα σχολεία τους στο Πορτ-ο-Πρενς καθώς υπήρχαν φόβοι για ξέσπασμα επεισοδίων.
 
Τις τελευταίες ημέρες πληροφορίες ανέφεραν ότι η Μανιγκάτ θα αντιμετώπιζε τον 49χρονο Μαρτελί, γνωστότερο ως “Γλυκό Μίκι”, στον δεύτερο γύρο, και ότι ο Σελεστάν ερχόταν τρίτος.
 
Η αντιπολίτευση κατήγγειλε σοβαρότατες παρατυπίες στις εκλογές και έκανε λόγο περί “μαζικής νοθείας”, αλλά δεν υπέβαλε τυπικά μηνυτήριες αναφορές. Στελέχη της αποστολής του ΟΗΕ παραδέχθηκαν ότι υπήρξαν παραβιάσεις του εκλογικού νόμου αλλά πρόσθεσαν πως θεωρούν τις εκλογές έγκυρες.
 
Ο Μαρτελί–ο οποίος έχει πολλούς υποστηρικτές στο Πορτ-ο-Πρενς–είχε προειδοποιήσει ότι μπορεί να υπάρξουν ταραχές εάν δεν συμμετάσχει στον δεύτερο γύρο. Την Δευτέρα, κάλεσε τους Αϊτινούς να παραμείνουν “σε επιφυλακή” για τα αποτελέσματα και προειδοποίησε ότι ο λαός δε θα ανεχθεί αλλοίωση του αποτελέσματος, ενώ ανέφερε ότι ήταν έτοιμος να συμμετάσχει στον δεύτερο γύρο αν ο αντίπαλός του δεν είναι ο Σελεστάν. Χιλιάδες διαδηλωτές κατήγγειλαν μετά τις εκλογές τις “προσπάθειες” που φέρεται να κατέβαλε ο Πρεβάλ να ευνοήσει τον προστατευόμενό του.
 
Η πολιτική ένταση στην Αϊτή, την πιο φτωχή χώρα του δυτικού ημισφαιρίου, που υπέστη σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή από τον σεισμό του Ιανουαρίου και σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη με επιδημία χολέρας, διαψεύδει τις “ελπίδες” της διεθνούς κοινότητας ότι οι εκλογές θα έφερναν “σταθερότητα”.
 
Η επιδημία χολέρας–που κατά πολλές πηγές προκάλεσαν κυανόκρανοι του ΟΗΕ–έχει στοιχίσει 2.100 ζωές, κατά τον επίσημο απολογισμό, ενώ έχουν προσβληθεί από την ασθένεια 90.000 πολίτες. Ειδικοί εκτιμούν ότι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών είναι διπλάσιος, αν όχι τριπλάσιος.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε