Παρασκευή, 29 Μαρ.
22oC Αθήνα

“Μαχαίρι” στις κρατικές δαπάνες βάζει η Γερμανία

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Τα σχέδια του Βερολίνου για τη μείωση των κρατικών δαπανών κατά περίπου 80 δισεκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα χρόνια ανακοίνωσε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ.

Τα σχέδια της Μέρκελ περιλαμβάνουν και σημαντικές αλλαγών στις ένοπλες δυνάμεις. Ήδη ανακοινώθηκε ότι η Γερμανία θα μειώσει τον αριθμό των στρατιωτικών της που υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις της κατά 40.000. Η μείωση αυτή θα σημαίνει 16% λιγότερους στρατιώτες, ναύτες και προσωπικό της πολεμικής αεροπορίας.

Από τον υπουργό Άμυνας, Καρλ-Τέοντορ τσου Γκούτεμπεργκ έχει ζητηθεί να υποβάλει έκθεση έως τις αρχές του Σεπτεμβρίου σχετικά με την εφαρμογή των περικοπών και “τις συνέπειες που θα έχουν στην ικανότητα της Γερμανίας να εγγυηθεί την ασφάλεια της”.

Μόνο για το επόμενο έτος, προβλέπονται περικοπές ύψους 11,1 δισ. ευρώ στις κρατικές δαπάνες σύμφωνα με τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών και ηγέτη του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (FDP) Γκουίντο Βεστερβέλε.

Περαιτέρω περικοπές θα υπάρξουν τα επόμενα τρία χρόνια. Περίπου 17,1 δισεκατομμύρια ευρώ το 2012, περίπου 25,7 δισεκατομμύρια ευρώ το 2013 και 32,4 δισεκατομμύρια ευρώ το 2014.

Κατά τη διάρκεια διμερούς σύσκεψης στο γραφείο της Μέρκελ, τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου συζήτησαν για μεγάλες περικοπές στις κρατικές δαπάνες για την κοινωνική πρόνοια καθώς και σχέδια για τη συγκέντρωση νέων εισόδων με την επιβολή φόρου στην πυρηνική ενέργεια.

Η Μέρκελ δεν αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στις αλλαγές στον τομέα της άμυνας, αλλά είπε ότι δεν θα είναι ασήμαντες.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε