Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Μαχαίρωσαν τον πιο γνωστό τούρκο καλλιτέχνη!

Ο Μπεντρί Μπαϊκάμ, πολύ γνωστός τούρκος καλλιτέχνης, τραυματίστηκε σήμερα σε επίθεση που δέχτηκε με μαχαίρι στην Κωνσταντινούπολη, καθώς αποχωρούσε από μια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατεδάφιση ενός αμφιλεγόμενου γλυπτού στην πόλη Καρς.

Ο Μπαϊκάμ, 53 ετών, μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης όταν ένας άγνωστος τον μαχαίρωσε στο στομάχι.

Παραγωγικός ζωγράφος και multimedia artist, ο Μπαϊκάμ είναι μια εξέχουσα προσωπικότητα στη σύγχρονη καλλιτεχνική σκηνή της Τουρκίας και γνωστός διεθνώς.

Τον μαχαίρωσαν κατά την έξοδό του από μια συνάντηση που διοργάνωσαν καλλιτέχνες σε διαμαρτυρία για την κατεδάφιση του “Μνημείου για την ανθρωπότητα” στο Καρς, μια πόλη στην ανατολική Τουρκία, κοντά στα σύνορα με την Αρμενία.

Φιλοτεχνημένο από το γλύπτη Μεχμέτ Ακσόι ως ένα μνημείο φιλίας για την προώθηση της συμφιλίωσης Τουρκίας και Αρμενίας, το γλυπτό έγινε θέμα πολιτικής διαμάχης όταν ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε το Καρς νωρίτερα αυτό το χρόνο.

Ο Ερντογάν αποκάλεσε το γλυπτό–το οποία αποτελείται από δύο ύψους 30 μέτρων μορφές–“τέρας” και είπε ότι δεν είναι σύμφωνο με τον ιστορικό χαρακτήρα της πόλης, ωθώντας το δημοτικό συμβούλιο του Καρς να ψηφίσει αργότερα υπέρ της αφαίρεσης του γλυπτού.

Η κατεδάφιση του γλυπτού ξεκίνησε το Σαββατοκύριακο και σε αυτήν αντιτίθενται καλλιτέχνες και ομάδες της κοινωνίας πολιτών, που υποστηρίζουν ότι ο εθνικισμός, και όχι η αισθητική, είναι αυτό που βρίσκεται πίσω από την απόφαση για την καταστροφή του.

Ο Μπαϊκάμ, ο οποίος είναι επίσης αρθρογράφος γνωστός για τις πολιτικές απόψεις του που διατυπώνει με παρρησία, είχε επικρίνει σθεναρά την καταστροφή του μνημείου σε μια συνάντηση καλλιτεχνών, η οποία πραγματοποιήθηκε σε ένα πολιτιστικό κέντρο στην Κωνσταντινούπολη.

“Είμαστε εδώ για να αποτρέψουμε μια καλλιτεχνική σφαγή”, είχε δηλώσει τότε ο Μπαϊκάμ στο ιδιωτικό τηλεοπτικό NTV.

“Αν αυτό το γλυπτό καταστραφεί, όλος ο κόσμος θα το θεωρήσει αυτό ως την τουρκική “επίθεση στον Βούδα”, μετά την καταστροφή των μνημείων του Βούδα από τους Ταλιμπάν, δήλωσε ο Μπαϊκάμ, αναφερόμενος στους Βούδες του Μπαμιγιάν στο Αφγανιστάν.

Η ομάδα των καλλιτεχνών είχε ανακοινώσει ότι σχεδίαζε να οργανώσει πορεία για το “Μνημείο για την Ανθρωπότητα” στις 23 Απριλίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καταστροφή του.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε