Τρίτη, 19 Μαρ.
14oC Αθήνα

Μαχαίρωσε δημοσιογράφο μέσα στον σταθμό – «Άκουγα φωνές μετά την εκπομπή της»

δημοσιογράφος

Παρουσιάστρια του ρωσικού ραδιοφωνικού σταθμού Ηχώ της Μόσχας, που επικρίνει το Κρεμλίνο, μαχαιρώθηκε μέσα στην αίθουσα σύνταξης από άγνωστο ο οποίος συνελήφθη στη συνέχεια, το τελευταίο παράδειγμα ενός μακρού καταλόγου ανεξάρτητων δημοσιογράφων που υπέστησαν επίθεση στη Ρωσία τα τελευταία χρόνια.

Η Τατιάνα Φελγκενγκάουερ, αναπληρώτρια διευθύντρια σύνταξης του ραδιοφωνικού σταθμού και παρουσιάστρια μιας δημοφιλούς πρωινής εκπομπής, συμμετέχει τακτικά σε διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης. Διακομίστηκε στο νοσοκομείο μετά την επίθεση που δέχθηκε γύρω στις 12:45 ώρα Ελλάδας στα γραφεία του σταθμού Ηχώ της Μόσχας, που βρίσκεται στο κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσας.

Ο δράστης επιτέθηκε στον φρουρό του κτιρίου με αέριο προτού ανεβεί στον 14ο όροφο και «μαχαιρώσει στον λαιμό την παρουσιάστρια Τατιάνα Φελγκενγκάουερ», δήλωσε ο διευθυντής σύνταξης του σταθμού Αλεξέι Βενεντίκτοφ.

«Φαίνεται πως είχε στόχο ειδικά» αυτή τη νέα γυναίκα, ηλικίας 32 ετών, σύμφωνα με τον Βενεντίκτοφ. «Υπήρχε πολύ αίμα και ήταν σε κατάσταση σοκ», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Διακομίστηκε αμέσως στο νοσοκομείο, όπου υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση. Μετά το τέλος της επέμβασης μεταφέρθηκε στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Όπως δήλωσε ο διευθυντής των πρώτων βοηθειών της κλινικής Σκλιφασόφσκι, Σεργκέι Πέτρικοφ, η κατάστασή της κρίνεται σταθερή. Νωρίτερα ο αναπληρωτής διευθυντής σύνταξης του ραδιοσταθμού, Σεργκέι Μπούντμαν, δήλωσε ότι «η κατάστασή της είναι σοβαρή… αύριο οι γιατροί θα μπορέσουν να ορίσουν την περαιτέρω στρατηγική θεραπείας της».

Ο Αλεξέι Βενεντίκτοφ δήλωσε ότι «το τραύμα είναι σοβαρό» αλλά «δεν απειλείται η ζωή της». Είπε ότι «βρίσκεται στην εντατική και οι γιατροί είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι».

«Δεν έχουμε καμία ιδέα ποιος είναι αυτός ο άνδρας», είπε, διευκρινίζοντας πως «συνελήφθη» από την ασφάλεια του κτιρίου που τον παρέδωσε στην αστυνομία.

Σύμφωνα με τις δυνάμεις της τάξης, ο επιτιθέμενος ήταν πολίτης μιας ξένης χώρας, «αλλά δεν ξέρουμε ποιας», δήλωσε ο Βενεντίκτοφ.

«Δεν είπε τίποτα όταν της επιτέθηκε», διευκρίνισε ο διευθυντής σύνταξης του ραδιοσταθμού, ο οποίος πρόσθεσε πως όλοι οι συνάδελφοί του τελούν σε κατάσταση «σοκ».

Ο ραδιοφωνικός σταθμός Ηχώ της Μόσχας, ο πρώτος ελεύθερος ραδιοσταθμός που ιδρύθηκε το 1990 πριν από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, πέρασε στον έλεγχο του δημόσιου ομίλου φυσικού αερίου Gazprom το 2001, έναν χρόνο πριν από την άνοδο στην εξουσία του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο σταθμός κατάφερε ωστόσο να παραμείνει μέχρι σήμερα ο κυριότερος ρωσικός ραδιοσταθμός που προσφέρει ανεξάρτητες απόψεις σε ένα κλειστό μιντιακό περιβάλλον όπου τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα είναι ελεγχόμενα.

“Άκουγα φωνές μετά τις εκπομπές της”

Μετά την επίθεση εναντίον της Τατιάνα Φελγκενγκάουερ, η ρωσική επιτροπή έρευνας, η οποία αναλαμβάνει τις μεγάλες ποινικές έρευνες στη χώρα, ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για «απόπειρα ανθρωποκτονίας» σε βάρος ενός άνδρα 48 ετών, χωρίς να δίνει περισσότερες διευκρινίσεις.

Η αστυνομία της Μόσχας ανέφερε από την πλευρά της ότι διαθέτει στοιχεία για «προσωπικό μίσος» του επιτιθέμενου εναντίον της δημοσιογράφου, χωρίς να υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα Novaya Gazeta, ο επιτιθέμενος, ο Μπορίς Γκριτς, είναι ισραηλινός πολίτης. Η ισραηλινή πρεσβεία στη Μόσχα ελέγχει τα στοιχεία του και καταδίκασε, όπως αναφέρει ο ραδιοσταθμός Ηχώ της Μόσχας, την επίθεση κατά της Τατιάνας Φελγκενγκαουερ δηλώνοντας ότι θεωρεί ανεπίτρεπτη οποιαδήποτε επιβουλή εναντίον δημοσιογράφου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Novaya Gazeta, ο δράστης κατά τη διάρκεια της ανάκρισής του έκανε αναφορές σε τηλεπαθητικές επαφές και «φωνές που άκουγε μετά τις εκπομπές της Τατιάνα Φελγκενγκάουερ».

«Δεν είναι η πρώτη φορά που δέχεται επίθεση ένας δημοσιογράφος του ραδιοσταθμό Ηχώ της Μόσχας», είπε ο Βενεντίκτοφ. Μια άλλη δημοσιογράφος και παρουσιάστρια σε αυτό τον ραδιοσταθμό, η Γιούλια Λατίνινα, δήλωσε φέτος πως αναγκάστηκε να φύγει από τη Ρωσία, έπειτα από σειρά επιθέσεων εναντίον του σπιτιού της και του αυτοκινήτου της.

Πολλοί δημοσιογράφοι δέχθηκαν επίθεση, τραυματίστηκαν ή δολοφονήθηκαν τα τελευταία χρόνια στη χώρα, με τις έρευνες της αστυνομίας να μην έχουν ολοκληρωθεί εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων.

Σύμφωνα με την Επιτροπή για την προστασία των δημοσιογράφων, 58 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί στη Ρωσία από το 1992.

Η Τατιάνα Φελγκενγκάουερ γεννήθηκε στις 6 Ιανουαρίου του 1985. Αποφοίτησε από το Παιδαγωγικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας και ξεκίνησε να δίνει τα πρώτα της ρεπορτάζ στην Ηχώ της Μόσχας το 2005.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις