Τρίτη, 16 Απρ.
20oC Αθήνα

Μάχες πειρατών με πολεμικό της Δανίας – Πληροφορίες για 6 νεκρούς

REUTERS
Το NATO ανακοίνωσε ότι πολεμικό της Δανίας ενεπλάκη σε ναυμαχία με υπόπτους ως πειρατές. Πληροφορίες από την περιοχή κάνουν λόγο για έξι νεκρούς.

Το NATO ανακοίνωσε ότι δυνάμεις του άνοιξαν πυρ εναντίον μιας ομάδας υπόπτων ως πειρατών κοντά στις ακτές της Σομαλίας αφού δέχθηκε επίθεση — επεισόδιο στο οποίο, σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, σκοτώθηκαν έξι άνθρωποι.
 
Κάτοικοι της πόλης Χόμπιο ανέφεραν ότι ελικόπτερο από άγνωστο ξένο πολεμικό πλοίο άνοιξε πυρ το απόγευμα της Τετάρτης εναντίον ενός πλοιαρίου σκοτώνοντας έξι άτομα και τραυματίζοντας άλλα πέντε.
 
Το NATO ανέφερε σε ανακοινωθέν του ότι το HDMS Esbern Snare, ένα σκάφος του πολεμικού ναυτικού της Δανίας, εντόπισε ένα πειρατικό πλεούμενο τύπου ντόου να πλέει προς ένα γνωστό καταφύγιο πειρατών κι όταν κινήθηκε για να ερευνήσει τι συνέβαινε δέχθηκε επίθεση.
 
“Απρόκλητα, οι ύποπτοι ως πειρατές άνοιξαν πυρ εναντίον ομάδας επιβίβασης του NATO”, ανέφερε το ανακοινωθέν του Συμφώνου. “Όταν το HDMS Esbern Snare ανταπέδωσε πυρά σε αυτοάμυνα, το πλήρωμα (του ντόου) σήκωσε τα χέρια σα να παραδινόταν. Καθώς η ομάδα πλησίασε το ντόου για δεύτερη φορά, ορισμένοι από τους υπόπτους ως πειρατές ξανάρχισαν να πυροβολούν”.
 
Σύμφωνα με το Somalia Report, έναν ειδησεογραφικό ιστότοπο ο οποίος πρόσφατα δημοσίευσε αεροφωτογραφίες από την πόλη Χόμπιο και πλοία που κρατούν πειρατές, στην περιοχή βρίσκονται τουλάχιστον τέσσερα σκάφη που έχουν καταληφθεί εν αναμονή της καταβολής λύτρων.
 
Η μάχη σημειώθηκε καθώς δύο σκάφη, το νοτιοκορεάτικο Hanjin Tianjin και το ιταλικό Rosalia D’Amato, υπέστησαν επιθέσεις από πειρατές. Το ιταλικό σκάφος, με έξι ιταλούς και 15 φιλιππινέζους πλήρωμα, καταλήφθηκε, ενώ το νοτιοκορεάτικο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων κατάφερε να ξεφύγει.
 
Δεκάδες πλοία διαφόρων χωρών περιπολούν στην τεράστια θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Σομαλίας, χωρίς να καταφέρνουν ως σήμερα να σταματήσουν τον αυξανόμενο αριθμό των επιθέσεων πειρατών. Σύμφωνα με το International Maritime Bureau, 15 πλοία καταλήφθηκαν ανοικτά της Σομαλίας από πειρατές το πρώτο τρίμηνο του 2010, ενώ ο αριθμός των επιθέσεων — 97 την ίδια περίοδο — αποτελεί ιστορικό ρεκόρ.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε