Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Μάχες χαρακωμάτων στο Κάϊρο – Δημόσια συγγνώμη για το χάος ζήτησε ο πρωθυπουργός

Μάχες χαρακωμάτων στο Κάϊρο – Δημόσια συγγνώμη για το χάος ζήτησε ο πρωθυπουργός
– Πετροπόλεμος μεταξύ Αιγύπτιων και… Αιγύπτιων
– Σε συλλήψεις προχώρησε το πρωί ο στρατός
– 7 νεκροί και 1500 τραυματίες

Θύματα επίθεσης έπεσαν το πρωί της Τετάρτης ο φωτογράφος του «Βήματος», Γιώργος Μουτάφης και ο απεσταλμένος της εφημερίδας «Καθημερινή» Πέτρος Παπακωνσταντίνου, όταν επιχείρησαν να περάσουν από τις γραμμές των καθεστωτικών διαδηλωτών.
Διαβάστε την είδηση για τον τραυματισμό των δύο Ελλήνων απεσταλμένων
 
ΩΡΑ 15.45 Αγνωστοι εισβαλλουν στα γραφεία του Reuters στο Κάϊρο. Οσοι ήταν στο κτίριο καταφέρνουν να φύγουν την τελευταία στιγμή, σύμφωνα με το BBC.

ΩΡΑ 15.00 Ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου ζητάει συγγνωμη για τα αιματηρά επεισόδια. Δεσμεύεται οτι θα γίνει έρευνα και θα αποδοθούν ευθύνες.

ΩΡΑ 13.00 Σφοδρά πυρά ακούστηκαν στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια. Άρματα μάχης του αιγυπτιακού στρατού μετακινήθηκαν για να εμποδίσουν υποστηρικτές του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ να φτάσουν στην πλατεία Ταχρίρ στο κέντρο του Καΐρου, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται εκεί.

Τα άρματα μάχης προσπαθούσαν να εμποδίσουν τους υποστηρικτές του Μουμπάρακ να διασχίσουν γέφυρα που βρίσκεται κοντά στην πλατεία ώστε να προσεγγίσουν τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές που συγκεντρώνονται εκεί κατά χιλιάδες.

Οι νέες συγκρούσεις ξέσπασαν νωρίς σήμερα το πρωί στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, στην καρδιά των διαδηλώσεων κατά του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ που πραγματοποιούνται τις τελευταίες δέκα ημέρες, με αποτέλεσμα τρεις αντικυβερνητικοί διαδηλωτές να χάσουν τη ζωή τους αυξάνοντας σε τουλάχιστον επτά τους νεκρούς το τελευταίο 24ωρο και αρκετοί να τραυματιστούν, σύμφωνα με ιατρικές πηγές.

Πετροπόλεμος αναμέσα σε υποστηρικτές του Μουμπάρακ και αντικυβερνητικούς διαδηλωτές. ΦΩΤΟ REUTERS

ΩΡΑ 10.40 Υποστηρικτές του Χόνσι Μουμπάρακ οπλισμένοι με μαχαίρια και ρόπαλα κατευθύνονται προς την Πλατεία Ταχρίρ, έπειτα από ένα εικοσιτετράωρο βίαιων επιθέσεων εναντίον των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα.
Το πλήθος των υποστηρικτών του Μουμπάρακ ξεκίνησε από τη συνοικία Γκίζα με κατεύθυνση την Πλατεία Ταχρίρ, στην απέναντι όχθη του Νείλου.

Αγνωστοι απομακρύνουν τα πτώματα νεκρών από την πλατεία Ταχρίρ
 

 

 
Ο υπουργός Αχμεντ Σάμιχ Φαρίντ δήλωσε τηλεφωνικά στην κρατική τηλεόραση ότι “ο αριθμός των ανθρώπων που μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία ανέρχεται σε 836, 86 νοσηλεύονται και πέντε είναι νεκροί”. Σύμφωνα όμως με ανταποκριτές ξένων δικτύων ενημέρωσης ο αριθμός των τραυματιών φτάνει τους 1.500!
 
Μια ημέρα μετά τα βίαια επεισόδια μεταξύ οπαδών του Μουμπάρακ και πολέμιων του καθεστώτος κι ενώ ξεσπούσαν νέες συγκρούσεις νωρίς σήμερα το πρωί, η Ουάσινγκτον αντέδρασε καταγγέλλοντας τις “απεχθείς” αιματηρές συγκρούσεις στη διάρκεια της αντικυβερνητικής διαδήλωσης χθες Τετάρτη στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα και καλώντας τους Αμερικανούς να εγκαταλείψουν “αμέσως” τη χώρα.
 
Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον καταδίκασε αυτήν την “απεχθή εξέλιξη ύστερα από αρκετές ημέρες ειρηνικών πάντα διαδηλώσεων”, σε τηλεφωνική της επικοινωνία με τον αιγύπτιο αντιπρόεδρο ‘Ομαρ Σουλεϊμάν, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
 
“Όσοι αμερικανοί πολίτες επιθυμούν να φύγουν από τη χώρα με αμερικανική πτήση και είναι σε θέση να το κάνουν, θα πρέπει να μεταβούν το συντομότερο δυνατόν στις 3 Φεβρουαρίου στον Τερματικό HAJ, Αίθουσα 4 του διεθνούς αεροδρομίου του Καΐρου. Πρόσθετες αμερικανικές πτήσεις μετά την Πέμπτη δεν προβλέπονται”, προειδοποίησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
 
Σύμφωνα με πηγές από την Ουάσινγκτον η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών αναγκάστηκε να μιλήσει με τον αντιπρόεδρο της Αιγύπτου αφού πρώτα είχε καλέσει τον πρόεδρο Μουμπάρακ αλλά αυτός αρνήθηκε να της μιλήσει.
 
Στην Πλατεία Ταχρίρ (πλατεία της Απελευθέρωσης) σποραδικά πυρά ακούγονταν σήμερα στις 04:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) και επί τουλάχιστον μια ώρα αργότερα.
 
Ο στρατός αναπτύχθηκε μαζικά τη νύχτα γύρω από την τεράστια πλατεία στο κέντρο της πρωτεύουσας, που έγινε από τις 25 Ιανουαρίου το σημείο συγκέντρωσης των διαδηλωτών κατά του Μουμπάρακ που κατασκηνώνουν εκεί κατά χιλιάδες κάθε νύχτα παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας.
 
Το βράδυ της Τετάρτης ο αντιπρόεδρος ‘Ομαρ Σουλεϊμάν κάλεσε τους διαδηλωτές να επιστρέψουν στα σπίτια τους, όπως είχε κάνει και ο στρατός χθες το μεσημέρι, προειδοποιώντας ότι ο διάλογος που προτείνεται στην αντιπολίτευση δεν μπορεί να αρχίσει πριν από τη διακοπή των διαδηλώσεων.
 
Σε συνέντευξή στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS News, o επικεφαλής συνασπισμού της αντιπολίτευσης Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι απέρριψε εκ νέου την πρόταση για διάλογο με τον Σουλεϊμάν, εμμένοντας στον όρο ο Μουμπάρακ να φύγει πρώτα από την εξουσία.
 
Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, κύρια δύναμη της αντιπολίτευσης, απέρριψαν “κάθε μέτρο” που προτείνει ο Μουμπάρακ και αρνήθηκαν την παραμονή του στην προεδρία μέχρι τη λήξη της θητείας του το Σεπτέμβριο.
 
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, που επικαλείται η κρατική τηλεόραση, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 639 τραυματίες, οι περισσότεροι από τη ρίψη πετρών στις συγκρούσεις της Τετάρτης. Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, οι νεκροί το τελευταίο 24ωρο ανέρχονται σε τουλάχιστον επτά.
 
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν χαρακτήρισε “απαράδεκτες τις επιθέσεις εναντίον των ειρηνικών διαδηλωτών” και κάλεσε σε μια “μετάβαση με ηρεμία και τάξη”.
 
Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς είχε εκ νέου τηλεφωνική επικοινωνία χθες με τον αιγύπτιο ομόλογο του Μοχάμεντ Χουσέιν Ταντάουι για την κατάσταση στην Αίγυπτο, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του Τζεφ Μόρελ.
 
Σύμφωνα με μη επιβεβαιωμένο απολογισμό του ΟΗΕ, οι συγκρούσεις της πρώτης εβδομάδας προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 300 ανθρώπων και τον τραυματισμό χιλιάδων.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε