Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Μάχη με τον αόρατο εχθρό – Οι 300 της Φουκουσίμα – Βρυχώνται πάλι οι αντιδραστήρες 1,2,3 – Φωτό ντοκουμέντο

Πυροσβέστες έχουν πλησιάσει σε απόσταση αναπνοής από τους αντιδραστήρες

– Συναγερμός για το νερό και το γάλα – Το απαγόρευσαν για τα βρέφη
– Υψηλά επίπεδα ραδιανέργειας γύρω από την Φουκουσίμα

Στα ύψη έφτασε και η ραδιενέργεια στα 500 μιλισεβέρτ την ώρα. Το ποσό αυτό καταγράφεται στη ζώνη
κινδύνου, το μέτρησε η Υπηρεσία Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας στη Φουκουσίμα και διέταξε την εκκένωση του χώρου από το εργατικό προσωπικό.

Τη μεγαλύτερη διαρροή ραδιενεργούς ακτινοβολίας παρουσιάζει ο αντιδραστήρας 2 ενώ αυξάνεται επικίνδυνα η θερμοκρασία στον αντιδραστήρα 1.



Τρόμος για το νερό και τα τρόφιμα

O Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν αποφάσισε την απαγόρευση της κατανάλωσης γάλακτος και πράσινων λαχανικών από περιφέρειες της Φουκουσίμα και του Ιμπαράκι, εξαιτίας των αυξημένων επιπέδων ραδιενέργειας.

Ο Καν ζήτησε από τον κόσμο γενικά να μην καταναλώνει λαχανικά στα οποία ανιχνεύτηκε ραδιενέργεια, εδικά σπανάκι, μπρόκολα και λάχανα. Επίσης αποφάσισε να μην πωλούνται προς το παρόν πράσινα λαχανικά από την Φουκουσίμα, αλλά και μη επεξεργασμένο γάλα και ορισμένα λαχανικά από το Ιμπαράκι.

Ραδιενεργά υλικά σε ποσότητες κατά πολύ μεγαλύτερες από τα επιτρεπτά επίπεδα ανιχνεύτηκαν σε έντεκα λαχανικά στις περιοχές κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα.

Σήμερα, ο δήμος του Τόκιο απαγόρευσε την κατανάλωση του νερού του δικτύου υδροδότησης για τα μωρά, έπειτα από τη μέτρηση ραδιενεργού ιωδίου σε επίπεδο δύο φορές υψηλότερο του επιτρεπομένου.

Χθες, το υπουργείο Υγείας ενίσχυσε τους ελέγχους στα ψάρια και τα θαλασσινά που αλιεύονται κοντά στις ακτές, έπειτα από τον εντοπισμό ραδιενέργειας στο νερό της θάλασσας κοντά στον πυρηνικό σταθμό.

Το κλίμα ανησυχίας που εκδηλώθηκε στους ιάπωνες καταναλωτές έχει αρχίσει να επεκτείνεται στο εξωτερικό, καθώς πολλές χώρες αποφάσισαν να ενισχύσουν τους ελέγχους ή απλώς να απαγορεύσουν την εισαγωγή ιαπωνικών προϊόντων διατροφής.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απαγόρευσαν την είσοδο γάλακτος, γαλακτοκομικών προϊόντων και θαλασσινών που προέρχονται από τέσσερις περιφέρειες της Ιαπωνίας, ανάμεσά τους και η Φουκουσίμα.

Στην Ευρώπη, η Γαλλία ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιβάλει “συστηματικό έλεγχο” στις εισαγωγές νωπών ιαπωνικών προϊόντων στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι γαλλικές αρχές αποφάσισαν μονομερώς να εφαρμόσουν έλεγχο των θαλασσινών και των ψαριών που προέρχονται από την Ιαπωνία.

Στην Ασία, οι καταναλωτές αρχίζουν να αποφεύγουν τα ιαπωνικά είδη διατροφής και τα ιαπωνικά εστιατόρια σε μεγαλουπόλεις όπως η Σεούλ, η Μανίλα, το Χονγκ Κονγκ.

“Βράζε騔 στους 400 βαθμούς ο αντιδραστήρας στη Φουκοσίμα

Συναγερμός και πάλι γύρω από τους αντιδραστήρες αυτή τη φορά είναι ο αντιδραστήρας 1 όπου το εθνικό παρατηρητήριο για την ασφάλεια από πυρηνικά ατυχήματα ανακοίνωσε ότι η θερμοκρασία έχει ανέλθει κοντά στους 400 βαθμούς Κελσίου, εντός ενός διαμερίσματος υψηλής πίεσης όπου το ανώτερο επιτρεπτό όριο δεν ξεπερνά τους 302 βαθμούς Κελσίου.

Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι στον αντιδραστήρα 2 σταμάτησαν προσωρινά τις εργασίες, έπειτα από ειδοποίηση της υπηρεσίας εθνικής ασφάλειας από την πυρηνική ενέργεια, που διαπίστωσε αύξηση των επιπέδων ραδιενεργού ακτινοβολίας στις εγκαταστάσεις του αντιδραστήρα.

Η Υπηρεσία Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας, διέταξε νωρίς το πρωί την εκκένωση του χώρου στον αντιδραστήρα 2 από το εργατικό προσωπικό, μετά τις μετρήσεις που έδειξαν αύξηση της ραδιενέργειας στα 500 μιλισεβέρτ την ώρα, ποσοστό που καταγράφεται στη ζώνη κινδύνου.

Η καταστροφή δείχνει όμως να μην έχει τέλος καθώς πολύ υψηλότερα από τα ανώτερα επιτρεπτά όρια, είναι τα ποσοστά ραδιενέργειας, που βρέθηκαν από το υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας, σε 11 είδη λαχανικών, που εξετάστηκαν και προέρχονταν από την περιοχή της Φουκουσίμα.

Το πρακτορείο ειδήσεων Τα νέα του Κιότο, που μετέδωσε την είδηση, ανέφερε ότι ανάμεσα στους τύπους των λαχανικών που ανιχνεύθηκε υψηλή συγκέντρωση ραδιενεργών ουσιών, περιλαμβάνονται, το μπρόκολο, το σπανάκι, το λάχανο και το κουνουπίδι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ NEWSIT ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε