Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Μάχη με τον χρόνο- εικόνες χάους στην Αϊτή

Ο πόνος στα μάτια των Αϊτινών δεν στερεύει ποτέ. ΦΩΤΟ REUTERS
Ο πόνος στα μάτια των Αϊτινών δεν στερεύει ποτέ. ΦΩΤΟ REUTERS
Εξανεμίζονται οι ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί οι άνθρωποι που βρίσκονται θαμμένοι στα συντρίμμια. Άλλοι πεθαίνουν από σπασμένα πόδια και αιμορραγίες. Το αμερικανικό πλοίο που θα λειτουργήσει ως πλωτή βάση προσγείωσης έφτασε στην Αϊτή.

Χιλιάδες νεκροί και ζωντανοί  βρίσκονται στοιβαγμένοι στους δρόμους της πρωτεύουσας που ισοπεδώθηκε από τον σεισμό των 7 Ρίχτερ στη Αϊτή. Οι εικόνες των ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων μεταφέρουν την απόγνωση όσων έχουν επιζήσει που δεν έχουν ούτε νερό να πιουν σχεδόν τρεις μέρες μετά τον σεισμό.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της χώρας, Ρενέ Πριβάλ ήδη 7.000 άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους θάφτηκαν σε ομαδικό τάφο. Ωστόσο τα πτώματα έχουν γεμίσει την πόλη και σχηματίζουν οδοφράγματα. Τα νοσοκομεία που έμειναν όρθια από τον σεισμό έχουν γεμίσει από νεκρούς και τραυματίες. 

Ο Σολ Σβαρτς, φωτορεπόρτερ του περιοδικού TIME, είπε ότι είδε τουλάχιστον δύο οδοφράγματα στο κέντρο της πόλης, φτιαγμένα από πέτρες και πτώματα. “Αρχίζουν να μπλοκάρουν τους δρόμους με σορούς. Τα πράγματα εξελίσσονται άσχημα εκεί έξω. Οι άνθρωποι είναι αγανακτισμένοι επειδή δεν έχουν καμία βοήθεια”, είπε.

Ο πρόεδρος της Δομινικανής Δημοκρατίας, Λεονέλ Φερνάντες είπε ότι ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που χρειάζεται η Αϊτή είναι βοήθεια για να θάψει τους νεκρούς της. Ο κίνδυνος για εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών είναι μεγάλος. Οι αρχές ψάχνουν σημεία εκτός της πόλης όπου θα δημιουργηθούν ομαδικοί τάφοι. “Δεν μπορείς να σκάψεις 50.000 τάφους” λέει στους Times διασώστης που βρίσκεται στην Αϊτή.    

Οι Αϊτινοί δεν αντέχουν άλλο. Ξεσπούν σε ότι βρουν. Δεν έχουν νερό, φαγητό, ηλεκτρικό. Λεηλατούν καταστήματα που έχουν ισοπεδωθεί προκειμένου να μείνουν ζωντανοί. Αρκετοί άρχισαν να φεύγουν στο ύπαιθρο προς αναζήτηση νερού και φαγητού.

Την ίδια στιγμή το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας έχει γεμίσει από αεροσκάφη που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ άλλες πτήσεις αναγκάζονται να βρίσκονται επί ώρες πάνω από το αεροδρόμιο μέχρι να βρουν μέρος να προσγειωθούν.


Σύσκεψη για την ανοικοδόμηση της Αϊτής

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Γαλλίας, Μπαράκ Ομπάμα και Νικολά Σαρκοζί, αποφάσισαν να συνεργαστούν, χωρίς καθυστέρηση, με τη Βραζιλία, τον Καναδά και άλλες χώρες προκειμένου να προετοιμάσουν μια διεθνή διάσκεψη για την ανοικοδόμηση και την ανάπτυξη της Αϊτής. Για το σκοπό αυτό ο Γάλλος πρόεδρος θα μιλήσει εντός των επόμενων ωρών με τον πρόεδρο της Βραζιλίας και τον πρωθυπουργό του Καναδά.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν Ομπάμα και Σαρκοζί συζήτησαν τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα και την ανάγκη συντονισμού της διεθνούς βοήθειας, τόσο της άμεσης όσο και της μακροπρόθεσμης, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος. Συμφώνησαν επίσης να διατηρήσουν στενή επαφή και να συνεργαστούν με την κυβέρνηση της Αϊτής τις επόμενες ημέρες.

Το αμερικανικό πυρηνοκίνητο πολεμικό πλοίο “Carl Vinson” έφτασε στην Αϊτή για να λειτουργήσει ως πλωτή βάση ελικοπτέρων που θα μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στους σεισμόπληκτους. Το αμερικανικό πλοίο έχει προσαρμοστεί έτσι ώστε να εξυπηρετήσει τις ανθρωπιστικές αποστολές.  Έχει τη δυνατότητα να δεχθεί μεγάλο αριθμό ελικοπτέρων, διαθέτει σύστημα καθαρισμού του νερού και δεκάδες κρεββάτια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ιατρικούς σκοπούς. 

Την ίδια στιγμή ο γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα επισκεφθεί σύντομα τις πληγείσες περιοχές και έκανε έκκληση για τη συγκέντρωση 550 εκατ. δολαρίων που θα σταλούν στην Αϊτή.

 Πααράλληλα, η Ιντερπόλ θα στείλει μια ομάδα ειδικών για την αναγνώριση των πτωμάτων.

 

 
 
 
 
 
Ηλίθιες δηλώσεις που προκαλούν σοκ!
 
Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στις ΗΠΑ ο τηλε-ευαγγελιστής Πατ Ρόμπερτσον ο οποίος υποστήριξε ότι ο καταστροφικός σεισμός της Αϊτής είναι συνέπεια της “συμφωνίας με το Διάβολο” που έκαναν οι Αϊτινοί πριν από δύο αιώνες για να διώξουν τους Γάλλους. Η δήλωση αυτή υποχρέωσε το Λευκό Οίκο να παρέμβει και να τη χαρακτηρίσει “εντελώς ηλίθια”.
 
Ο Ρόμπερτσον, που υπήρξε και υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ, υποστήριξε την Τετάρτη ότι αρχικά οι Αϊτινοί ήταν “υπό τον ζυγό των Γάλλων, του Ναπολέοντα Γ΄ ή δεν ξέρω ποιου”. 

 
“Μαζεύτηκαν και έκαναν συμφωνία με το Διάβολο. Του είπαν: θα σε υπηρετήσουμε αν μας απαλλάξεις από τους Γάλλους. Είναι αληθινή ιστορία. Και ο διάβολος είπε: Εντάξει, έκλεισε η συμφωνία. Και από τότε πέφτουν από τη μια συμφορά στην άλλη”, είπε, συγκρίνοντας την κατάσταση στην Αϊτή με τη γειτονική της Δομινικανή Δημοκρατία.
 
Ερωτώμενος για τις δηλώσεις αυτές, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκιμπς, είπε ότι είναι “έκπληκτος που σε μια περίοδο αδιανόητου ανθρώπινου πόνου κάποιος τολμά να λέει τόσο ηλίθια πράγματα”.
 
Ο Ρόμπερτσον, που διεκδίκησε το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 1988, είναι γνωστός για τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις του. Το 2006 προκάλεσε και πάλι σάλο όταν εξήγησε ότι το εγκεφαλικό επεισόδιο του τότε πρωθυπουργού του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, ήταν “θεϊκή τιμωρία” για την αποχώρηση των Ισραηλινών από τη Λωρίδα της Γάζας.

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: REUTERS

 
 
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε