Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Μαύρα μαντάτα για έλλειμμα και ανεργία στην Ισπανία

Μαύρα μαντάτα για έλλειμμα και ανεργία στην Ισπανία

Στο 5,8% του ΑΕΠ θα ανέλθει το έλλειμμα το 2012, δήλωσε ο Ραχόι ενώ η ανεργία προβλέπεται να φτάσει στο 24,3%.

Οπως είπε ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, το δημόσιο έλλειμμα της Ισπανίας θα ξεπεράσει σαφώς τον στόχο που είχε τεθεί για το 2012 και θα ανέλθει στο 5,8% του ΑΕΠ, το οποίο δεν θα επιτρέψει στη Μαδρίτη να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (είχε δεσμευτεί να μειώσει το έλλειμμά της στο 4,4% του ΑΕΠ) . Την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομίας Λουίς ντε Γκίνδος ανακοίνωνε νέα αύξηση της ανεργίας φέτος, η οποία προβλέπεται να φτάσει το 24,3% του ενεργού πληθυσμού της Ισπανίας.

“Το ποσοστό αυτό για το δημόσιο έλλειμμα, το οποίο θα υπάρχει στον προϋπολογισμό μας για το 2012, δεν θα είναι αυτό που παρουσιάστηκε στους ευρωπαίους ηγέτες, δεν ήμουν υποχρεωμένος να το κάνω. Αυτή είναι μια απόφαση που παίρνουν οι Ισπανοί”, σημείωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

Ο Ραχόι θα παρουσιάσει τον προϋπολογισμό του 2012 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Απρίλιο.

Ο νέος στόχος για το δημόσιο έλλειμμα της Ισπανίας είναι “λογικός”, επεσήμανε ο Ραχόι, γνωρίζοντας ότι ο στόχος για ένα έλλειμμα της τάξης του 4,4% του ΑΕΠ είχε ήδη κριθεί μη ρεαλιστικός από αριθμό οικονομολόγων.

“Δεν πιστεύω ότι αυτό θα έχει επακόλουθα στις αγορές ή στη δημοπράτηση ομολόγων της Ισπανίας, καθώς η κυβέρνηση θα δείξει ότι κάνει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Λαμβάνουμε αποφάσεις και τις τηρούμε”, σημείωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

Η Ισπανία, η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, αντιμετωπίζει θύελλα αντιδράσεων από την αρχή της εβδομάδας που ανακοίνωσε ότι το δημόσιο έλλειμμά της ανήλθε στο 8,5% του ΑΕΠ και όχι σε 6%, που ήταν το όριο που είχε θέσει η προηγούμενη σοσιαλιστική κυβέρνηση.

Η ισπανική κυβέρνηση γνωστοποίησε εξάλλου σήμερα ότι η χώρα θα αντιμετωπίσει ισχυρή ύφεση το 2012, με συρρίκνωση 1,7% του ΑΕΠ της, έναντι 1% όπως προέβλεπε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο υπουργός Οικονομίας ανακοίνωσε νέα αύξηση της ανεργίας το 2012.

“Υπάρχουν συνέπειες στον τομέα της απασχόλησης με ένα ποσοστό ανεργίας 24,3%”, δήλωσε ο Λουίς ντε Γκίνδος, αφού εξήγησε το θλιβερό οικονομικό πλαίσιο, το οποίο αιτιολογεί τις προβλέψεις αυτές της κυβέρνησης για την ανεργία.

“Αυτό δείχνει εμμέσως απώλεια θέσεων εργασίας, η οποία αφορά 630.000 ανθρώπους”, προσέθεσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε έπειτα από υπουργικό συμβούλιο.

Ο αριθμός των ανέργων στην Ισπανία ξεπέρασε το όριο των 5 εκατομμυρίων στα τέλη του 2011, όταν η ανεργία ανήλθε σε 22,85%, δηλαδή στο υψηλότερο ποσοστό μεταξύ όλων των βιομηχανικών χωρών, σύμφωνα με το εθνικό στατιστικό ινστιτούτο της χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας, το οποίο χρησιμοποιεί διαφορετική μέθοδο υπολογισμού, ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 4,7 εκατομμύρια στα τέλη του Φεβρουαρίου.

Διαβάστε

Στο 9,2% η ανεργία στην Ιταλία – Πάνω απο 30% το ποσοστό στους νέους

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε