Τρίτη, 23 Απρ.
19oC Αθήνα

Μαζικές συλλήψεις σε φοιτητική διαδήλωση στο Μόντρεαλ (ΦΩΤΟ)

Μαζικές συλλήψεις σε φοιτητική διαδήλωση στο Μόντρεαλ (ΦΩΤΟ)

Τετρακόσιοι άνθρωποι συνελήφθησαν τα ξημερώματα στο τέλος διαδήλωσης που αρχικά είχε κριθεί παράνομη.

Ήταν χιλιάδες οι διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί σε μια πλατεία στο κέντρο της πόλης. Η συγκέντρωση ήταν ειρηνική, με τους συγκεντρωμένους να πορεύονται χωρίς προβλήματα σε μήκος 10 χλμ. στους δρόμους της πόλης, χτυπώντας κατσαρόλες.

Η κεφαλή της διαδήλωσης παγιδεύτηκε μαζικά από την αστυνομία την ώρα που κατευθυνόταν προς μια συνοικία της νυχτερινής ζωής του Μόντρεαλ. Λίγη ώρα πριν, κάποιοι είχαν πετάξει πέτρες κατά των αστυνομικών και βεγγαλικά. Αυτό έθεσε σε κίνδυνο την «την ακεραιότητα της αστυνομίας», είπε στον Τύπο ο εκπρόσωπος της αστυνομίας του Μόντρεαλ Ντανιέλ Λακουρσιέρ.

Αρχικά, η διαδήλωση κρίθηκε παραμονή γιατί οι διοργανωτές δεν είχαν ενημερώσει εκ των προτέρων την αστυνομία για την πορεία που θα ακολουθούσαν.

Η αστυνομία του Μόντρεαλ είχε ανακοινώσει ότι θα δεχόταν την γίνει η διαδήλωση όσο δεν σημειωνόταν κανένα επεισόδιο κατά τη διάρκειά της. Όταν άρχισαν να… φεύγουν πέτρες και βεγγαλικά, τα πράγματα ξέφυγαν από τον έλεγχο.

Οι συλληφθέντες, οι περισσότεροι δεν είχαν εμπλακεί στα επεισόδια, δεν προέβαλαν καμιά αντίσταση, αντίθετα με τους ταραξίες που είχαν επιτεθεί στην αστυνομία τις προηγούμενες ημέρες.
Ακολούθησε επέμβαση των δυνάμεων καταστολής σε άλλες ομάδες των διαδηλωτών που ήθελαν να βοηθήσουν αυτούς που είχαν περικυκλώσει οι δυνάμεις της τάξης.

Οι φοιτητές του Κεμπέκ συνεχίζουν εδώ και τουλάχιστον τρεις μήνες μια έντονη διαμαρτυρία κατά της αύξησης των διδάκτρων στα πανεπιστήμια και της κυβέρνησης του τοπικού πρωθυπουργού Ζαν Σαρέστ που υιοθέτησε νόμο ο οποίος περιορίζει το δικαίωμα στη διαδήλωση, τον αποκαλούμενο “νόμο ρόπαλο” όπως τον «βάφτισαν» οι επικριτές του.

Η αστυνομία του Μόντρεαλ διευκρίνισε ότι οι συλλήψεις έγιναν σύμφωνα με το νέο κανονισμό που υιοθέτησαν την περασμένη εβδομάδα οι δημοτικές αρχές του Μόντρεαλ και όχι σύμφωνα με το νόμο περί διαδηλώσεων του Κεμπέκ.

Ήταν η 30ή νυκτερινή διαδήλωση που οργανώθηκε στο Μόντρεαλ κατά την 101η ημέρα των φοιτητικών απεργιακών κινητοποιήσεων.

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: REUTERS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φοιτητές βγήκαν από τα ρούχα τους… κυριολεκτικά!

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε