Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Με αίμα βάφτηκαν οι εκλογές στο Αφγανιστάν

40 νεκροί απο επιθέσεις Ταλιμπάν σε όλη τη χώρα κατα τη διαδικασία των βουλευτικών εκλογών στο Αφγανιστάν. Μήνυμα των Ταλιμπάν στο Γαλλικό Πρακτορείο: “Επιτεθήκαμε σε 150 εκλογικά τμήματα”. Καταγγελίες για παρατυπίες στη διαδικασία.

Σαράντα άνθρωποι -μεταξύ τους 27 ταλιμπάν- σκοτώθηκαν σήμερα σε επιθέσεις ανταρτών στη διάρκεια των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν στο Αφγανιστάν. Περισσότεροι από 100, μεταξύ τους 45 πολίτες, τραυματίστηκαν.

Από το πρωί που άνοιξαν οι κάλπες των βουλευτικών εκλογών που διεξάγονται σήμερα στο Αφγανιστάν, και τις οποίες οι ταλιμπάν έχουν προειδοποιήσει ότι θα παρεμποδίσουν με κάθε τρόπο, αρκετές επιθέσεις έχουν σημειωθεί σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι Ταλιμπάν υποστηρίζουν, με μήνυμα που έστειλαν στο Γαλλικό Πρακτορείο μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ότι μέλη τους επιτέθηκαν σήμερα σε 150 εκλογικά τμήματα στο Αφγανιστάν.Στο μήνυμά τους οι Ταλιμπάν, που κατ’ επανάληψη μεγαλοποιούν τα αποτελέσματα των επιχειρήσεών τους, παραπέμπουν σε ένα σύνδεσμο όπου υποτίθεται πως περιγράφουν όλες τις επιθέσεις. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Διεθνούς Δύναμης Αρωγής στην Ασφάλεια του Αφγανιστάν (ISAF) 445 επεισόδια βίας καταγράφηκαν φέτος. Πέρυσι κατά τις προεδρικές εκλογές είχαν σημειωθεί 479 επεισόδια.

‘Εκλεισαν οι κάλπες

 Το ποσοστό συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στο Αφγανιστάν εκτιμάται ότι ανήλθε στο 40% των εκλογέων, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ανεξάρτητης εκλογικής επιτροπής, Φαζίλ Αχμαντ Μανάουι. Σύμφωνα με τον Μανάουι, σε 4.632 εκλογικά τμήματα όπου αναμένονταν τουλάχιστον εννέα εκατομμύρια ψηφοφόροι, μόλις 3,6 εκατομμύρια Αφγανοί προσήλθαν στις κάλπες. Συνολικά 1.561 εκλογικά τμήματα από τα 6.835 δεν άνοιξαν, εξαιτίας της έντονης ανησυχίας για θέματα ασφάλειας.

Νωρίτερα, η Επιτροπή Εκλογικών Καταγγελιών είχε ανακοινώσει ότι κατέγραψε ορισμένες παρατυπίες, όπως ότι το μελάνι των σφραγίδων που υποτίθεται ότι ήταν ανεξίτηλο αποδείχτηκε πως ήταν πολύ εύκολο να σβηστεί, κάτι που θα επέτρεπε σε ορισμένους να ψηφίσουν πολλές φορές. Η επιτροπή αναφέρει ότι δέχτηκε παράπονα για καθυστέρηση στο άνοιγμα των εκλογικών τμημάτων, για απειλές σε βάρος των ψηφοφόρων, για παράνομη χρήση των εκλογικών βιβλιαρίων και για έλλειψη ψηφοδελτίων.

Μία 40χρονη Αφγανή παραπονέθηκε εξάλλου ότι πήγε σε τρία τμήματα για να ψηφίσει και τελικά δεν τα κατάφερε αφού δεν υπήρχαν πουθενά ψηφοδέλτια.
   
Στην Καμπούλ, ένας άντρας συνελήφθη κοντά σε εκλογικό τμήμα, επειδή βρέθηκαν στην κατοχή του τουλάχιστον 15 πλαστές εκλογικές κάρτες. Πλαστές κάρτες κατασχέθηκαν επίσης στην επαρχία Χελμάντ, στο νότο της χώρας, αλλά και στην επαρχία Κουντούζ, στο βόρειο Αφγανιστάν. Λέγεται ότι εκατομμύρια πλαστές εκλογικές κάρτες έχουν τυπωθεί στο Πακιστάν.

Ο αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι ψήφισε νωρίς το πρωί, μία ώρα μετά την έναρξη της ψηφοφορίας, σε σχολείο στο κέντρο της Καμπούλ, κοντά στην προεδρική κατοικία, δηλώνοντας ότι ελπίζει σε ένα “υψηλό” ποσοστό συμμετοχής στην ψηφοφορία.

Τα πρώτα αποτελέσματα της ψηφοφορίας δεν θα γίνουν γνωστά πριν τις 8 Οκτωβρίου το νωρίτερο, ενώ τα τελικά αποτελέσματα δεν αναμένονται πριν τις 30 Οκτωβρίου.

Ικανοποίηση στο ΝΑΤΟ

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ ‘Αντερς Φογκ Ράσμουσεν συνεχάρη τους Αφγανούς που μετέβησαν στα εκλογικά κέντρα, παρά τους εκφοβισμούς και τις επιθέσεις των Ταλιμπάν. “Οι αφγανοί ψηφοφόροι και υποψήφιοι έδειξαν μια ακόμη φορά την αποφασιστικότητά τους να αντισταθούν στον εκφοβισμό επιλέγοντας τους δικούς τους ηγέτες και την οδό που επιθυμούν για τη χώρα τους”, τόνισε. Ο Ράσμουσεν είπε επίσης ότι οι εθνικές δυνάμεις ασφαλείας απέδειξαν την ικανότητά τους να διασφαλίσουν την αποστολή τους.

Την ίδια ώρα στη Βόνη ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε είπε ότι η εκλογική διαδικασία στο Αφγανιστάν ήταν καλύτερη, σε σχέση με αυτή που ανέμεναν πολλοί και ότι οι αφγανοί ψηφοφόροι επέδειξαν θάρρος. “Μπορώ μόνο να επαινέσω με όλον μου το σεβασμό αυτό το θάρρος, δεδομένων των πολύ δύσκολων συνθηκών της διεξαγωγής των εκλογών”, δήλωσε τονίζοντας ότι είναι πολύ νωρίς για μια λεπτομερή αποτίμηση της διαδικασίας.

Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας καταδίκασε τη βία κατά τη διεξαγωγή των εκλογών. “Ξέρουμε ότι υπήρξαν βομβαρδισμοί, άνθρωποι τραυματισμένοι και πιθανώς νεκροί” αλλά “σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχω, πιστεύω ότι οι εκλογές αυτές διεξήχθηκαν σε καλύτερο κλίμα από αυτό που πολλοί φοβόντουσαν ότι θα μπορούσε να ήταν”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε