Τετάρτη, 24 Απρ.
18oC Αθήνα

Με απέλαση απειλείται 11χρονος από το Μπαγκλαντές πρωταθλητής στο σκάκι

Με απέλαση απειλείται 11χρονος από το Μπαγκλαντές πρωταθλητής στο σκάκι

Η υπόθεση ενός παιδιού από το Μπαγκλαντές, του Φαχίμ Αλάμ, ο οποίος πρόσφατα αναδείχτηκε πρωταθλητής Γαλλίας στο σκάκι αλλά πλέον απειλείται με απέλαση ως λαθρομετανάστης, θα επανεξεταστεί μετά από παρέμβαση του Γάλλου πρωθυπουργού Φρανσουά Φιγιόν.

“Ασφαλώς, αν αυτός ο νεαρός είναι πρωταθλητής στο σκάκι, αξίζει να ελεγχθεί η περίπτωσή του με τη μεγαλύτερη προσοχή και θα το κάνουμε από σήμερα”, είπε ο Φιγιόν μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.

Ο Φαχίμ Αλάμ, 11 ετών σήμερα, έφτασε στη Γαλλία παράνομα τον Οκτώβριο του 2008 μαζί με τον πατέρα του, Νούρα. Από τον Φεβρουάριο του 2009 μέχρι τον Αύγουστο του 2010 η οικογένεια φιλοξενήθηκε από την οργάνωση “Γαλλία Γη του Ασύλου” στο κέντρο της στο Κρετέιγ, κοντά στο Παρίσι.

Σύμφωνα με το Δίκτυο Εκπαίδευσης Χωρίς Σύνορα (RESF) ο Νούρα Αλάμ διώκεται στο Μπαγκλαντές λόγω των πολιτικών πεποιθήσεών του. Από τον Σεπτέμβριο του 2010 έχει εκδοθεί απόφαση που τον υποχρεώνει να εγκαταλείψει το γαλλικό έδαφος.

Πηγή της νομαρχίας του Βαλ-ντε-Μαρν, όπου ανήκει το Κρετέιγ, έκανε γνωστό ότι ο μικρός Φαχίμ δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα γιατί δεν θεωρείται παράνομος. “Η δυσκολία έχει να κάνει με την κατάσταση (σ.σ. τη παράνομη διαμονή) του πατέρα του”, εξήγησε η πηγή αυτή διευκρινίζοντας ότι κατόπιν εντολής του Φιγιόν ο Νούρα Αλάμ θα γίνει δεκτός από τις υπηρεσίες της νομαρχίας στις 11 Μαΐρου.

Ο Φαχίμ πηγαίνει σχολείο στο Κρετέιγ και φιλοξενείται στις οικογένειες των συναθλητών του στο σκάκι. “Το παιδί αυτό δουλεύει σκληρά. Έχει ενσωματωθεί πλήρως, μιλάει πολύ καλά γαλλικά”, είπε η Ιζαμπέλ Σαρφί, η πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του σχολείου.

Η Ομοσπονδία Σκακιού της Γαλλίας εξέφρασε τη συμπαράστασή της στο αγόρι που τον Απρίλιο κέρδισε το πρωτάθλημα για νέους κάτω των 12 ετών. “Ο τίτλος του πρωταθλητή της Γαλλίας θα έπρεπε να του ανοίξει αυτόματα τις πύλες της γαλλικής εθνικής ομάδας αφού μοναδικός όρος είναι να φοιτά σε σχολείο στη Γαλλία”, εξήγησε ο Ζορντί Λοπέζ, ο αναπληρωτής τεχνικός διευθυντής των νεανικών ομάδων. Όμως επειδή οι αθλητές πρέπει να συμμετέχουν σε τουρνουά στο εξωτερικό και επομένως να έχουν τακτοποιήσει τα χαρτιά τους και να διαθέτουν διαβατήριο, ο Φαχίμ δεν συμπεριλήφθηκε στην ομάδα. “Του είπαμε, όπως και στον πατέρα του, ότι αν ρυθμιστεί το πρόβλημα πριν από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Αυγούστου ή πριν από το Παγκόσμιο του Νοεμβρίου, θα ενταχθεί αμέσως” στην εθνική, πρόσθεσε ο Λοπέζ.

Η μητέρα, ο αδελφός και η αδελφή του Φαχίμ Αλάμ ζουν στο Μπαγκλαντές.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε