Τετάρτη, 24 Απρ.
24oC Αθήνα

Με αυτοσχέδια αεροπλανάκια μεταφέρουν τα ναρκωτικά στις ΗΠΑ

Με αυτοσχέδια αεροπλανάκια μεταφέρουν τα ναρκωτικά στις ΗΠΑ
Τα μεξικανικά καρτέλ χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο αυτοσχέδια αεροσκάφη για να μεταφέρουν από αέρος τα ναρκωτικά τους εντός των ΗΠΑ, τόνισε χθες το μεξικανικό υπουργείο Ασφάλειας.
 

Τα υπερελαφρά αυτά αεροσκάφη, ικανά να μεταφέρουν έως και 100 κιλά χρησιμοποιούνται αφότου το Μεξικό «έκλεισε από το 2007» τον εναέριο χώρο που χρησιμοποιούσαν κατά κόρον οι λαθρέμποροι, εξήγησε ο υπουργός Χενάρο Γκαρσία Λούνα σε ομιλία του στο Κέντρο Πληροφοριών της περιφερειακής κυβέρνησης του Μεξικού.
 
Οι μεξικανικές αρχές έχουν εντοπίσει «δεκάδες» από αυτά τα μικρά αεροσκάφη πάνω από την έρημο στη μεθόριο μεταξύ της μεξικανικής Πολιτείας Σονόρα και της Αριζόνα των ΗΠΑ τους τελευταίους 18 μήνες, τόνισε ο υφυπουργός υπεύθυνος για τις Πληροφορίες Φρανσίσκο Νιέμπρο, δείχνοντας φωτογραφίες ενός από αυτά τα αεροσκάφη, αυτοσχέδιας κατασκευής, που έχουν ληφθεί από δορυφόρο.
 
Τα μικρά τούτα αεροσκάφη χρησιμοποιούνται αποκλειστικά «για το σάλτο πάνω από τα σύνορα. Κανένα αεροσκάφος χωρίς διακριτικά, που μετέφεραν τα ναρκωτικά από τη Νότιο Αμερική, δεν εισέρχεται πλέον στο Μεξικό από το 2007, τώρα προσγειώνονται στην Κεντρική Αμερική και τα φορτία περνούν κατόπιν διά της χερσαίας, ή της θαλάσσιας οδού», πρόσθεσε.
 
Η εναέρια μεταφορά των ναρκωτικών από το Μεξικό στις ΗΠΑ είχε λάβει κάποτε τέτοια έκταση που ο Αμάδο Καρίγιο, ιδρυτής του καρτέλ του Χουάρες, είχε συγκεντρώσει έναν πραγματικό στόλο από τέτοια αεροσκάφη. Μάλιστα οδηγούσε ο ίδιος τα αεροσκάφη, κερδίζοντας το προσωνύμιο «ο άρχοντας των αιθέρων».
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε