Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Με επεισόδια κι έναν νεκρό οι εκλογές στη Λιβύη

Με επεισόδια κι έναν νεκρό οι εκλογές στη Λιβύη

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και ένας άλλος τραυματίστηκε σήμερα όταν άγνωστοι άνοιξαν πυρ κοντά σε ένα εκλογικό τμήμα στην ανατολική Λιβύη, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματούχος, υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας.

Ο αξιωματούχος είπε ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε στην πόλη Αζνταμπίγια στα ανατολικά, μια περιοχή που σημαδεύτηκε σήμερα από πολλά επεισόδια, ενώ οι Λίβυοι εκλέγουν την πρώτη εθνική Συνέλευση τους, μετά από δεκαετίες δικτατορίας υπό τον Μουάμαρ Καντάφι.

Ο επικεφαλής της Εκλογικής Επιτροπής, Νούρι αλ-Αμπάρ είπε ότι 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν ψηφίσει στις 17.00 ώρα Ελλάδας, περίπου το 40% του εκλογικού σώματος, και πρόσθεσε ότι ανέμενε “ένα πολύ μεγαλύτερο πλήθος” πριν από το πέρας της ψηφορίας.

Τα εκλογικά τμήματα άρχισαν να κλείνουν στις 21.00 στην Τρίπολη και τη Βεγγάζη (ανατολικά), προπύργιο της επανάστασης, σύμφωνα με τους ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής, ωστόσο, διευκρίνισε ότι “σε ορισμένα εκλογικά τμήματα που είχαν κλείσει για κάποιες ώρες της ημέρας, η εκλογική διαδικασία θα συνεχιστεί έως ότου ψηφίσουν όλοι οι ψηφοφόροι που το επιθυμούν” .

Είπε επίσης ότι αργά το απόγευμα το 98% των εκλογικών τμημάτων λειτουργούσαν κανονικά, παρόλο που ο ίδιος είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι εκατό τμήματα, σε ένα σύνολο 1.554, δεν μπόρεσαν να ανοίξουν τις πόρτες τους από πράξεις δολιοφθοράς, ιδίως στα ανατολικά.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Ομάρ αλ-Χαντράουι διαβεβαίωσε νωρίς το απόγευμα ότι οι αρχές ελέγχουν πλέον την κατάσταση στην περιοχή αυτή.

Η εκλογική διαδικασία πραγματοποιείται “κανονικά σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες, παρά τα προβλήματα που εμφανίστηκαν στα ανατολικά στα νότια και τα Δυτικά, δεν έχουμε καταγράψει κανένα περιστατικό”, τόνισε.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα θα πρέπει να ανακοινωθούν “από τη Δευτέρα ή την Τρίτη”, σύμφωνα με την Εκλογική Επιτροπή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ιστορικές εκλογές στη Λιβύη – Άνοιξαν οι κάλπες

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε